Alcides B1 doet het gewoon weer.

Na de pracht overwinning op en tegen Urk, had Alcides B1 zijn zinnen gezet op nogmaals een overwinning op een hoger geklasseerde tegenstander. In dit geval zelfs de koploper HZVV B1. Waar thuis de B1 net tekort kwam en de punten moest afstaan aan de bezoekers uit Hoogeveen, had Alcides vandaag veel vertrouwen in een goed resultaat. Voornamelijk gevoed door de goede resultaten van de afgelopen weken. De technische staf was, ter voorbereiding op deze wedstrijd, afgelopen donderdag even op bezoek gegaan bij de wedstrijd Staphorst B1 – HZVV B1. Niet zozeer om de ‘buren’ te zien stunten tegen de koploper, maar vooral om een beeld te krijgen van de rood-witten uit Hoogeveen. Het tactische strijdplan kon daarop vervolgens worden uitgetekend.

In de eerste minuten van de wedstrijd bleek het uitgedokterde tactische strijdplan te werken. Ondanks dat Alcides een extra tegenstander had in de vorm van de wind, hadden de Meppelers het betere van het spel. De eerste kansen waren dan ook voor onze B1. HZVV moest het tot dan toe hebben van voornamelijk snelle omschakelingen. Daarmee waren zij angstvallig dicht bij de eerste treffer van de wedstrijd. Waar Jasper hun spits nog geen enkele kans had geboden, sterker nog, hem in deze eerste fase niet in de wedstrijd liet komen, probeerde hij in de eigen zestien voor de tegenstander te komen. Echter daar was de Hoogeveense spits hem even te snel af en vanuit de draai schoot hij de bal via buitenkant paal naast. Alcides was gewaarschuwd en deed er wat tempo betreft er een klein schepje bovenop. Voornamelijk door nog sneller de diepte te zoeken. Brecht nam daarin het voortouw door met een paar pracht lange ballen achtereenvolgens Jurre, Hamza en Joep weg te sturen. Het leidde nog niet tot een score, maar Alcides maakte de koploper duidelijk het hen vandaag flink moeilijk te willen maken.  De tegenwind was weliswaar een lastige extra hindernis, maar het dwong de Alcideanen er wel toe om de meeste aanvallen strak over grond tot uitvoering te brengen. Laat daarin Alcides nu net enige handigheid bezitten. Dit werd tot na zo’n twintig minuten uitgedrukt in een voorsprong. Vanaf de linkerflank kreeg Hassan voldoende tijd om de bal bij de tweede paal te leggen. Joep was terplekke om, zoals geregeld de laatste tijd, beheerst binnen te knikken: 0 – 1. Een terechte voorsprong. HZVV kon er tot dan toe, maar ook daarna, niet al teveel tegen over zetten. Alcides zat er kort op en wist al in een vroegtijdig stadium diverse aanvallen van HZVV onschadelijk te maken. Na een goed half uur spelen kreeg Hamsa de kans om de voorsprong van Alcides uit te bereiden en daarmee te verdubbelen. Zijn harde schot kon hij onvoldoende richting de hoek plaatsen, waardoor de keeper zijn inzet kon pareren. Erg jammer, want hiermee zou met de pauze in zicht met ietwat meer rust de kleedkamer opgezocht kunnen worden. Nu bleef HZVV in de wedstrijd en kregen zij zelfs de mogelijkheid om de stand kort voor de rust gelijk te trekken. Keeper Xander stak hier een stokje voor door vakkundig in te grijpen en onderstreepte daarmee zijn goede optreden van de laatste weken. Met een verdiende voorsprong kon door beide ploegen gepauzeerd gaan worden.

In de rust konden we terugkijken op een over het algemeen naar tevredenheid verlopen eerste helft voor de Alcideanen. Natuurlijk was het nog niet gelopen, maar het gaf wel veel vertrouwen voor het tweede gedeelte van de wedstrijd. Toch was alertheid geboden, want HZVV wilde de opgebouwde voorsprong op de tweede plaats staande Genemuiden niet graag verkleind zien worden, waardoor mogelijk hun titel alsnog in gevaar zou komen. Voor Alcides gold simpelweg de winst om daarmee kans te houden op de derde periodetitel. Het was dus veertig minuten vol gaan in de hoop daarmee de drie punten mee te kunnen nemen naar Meppel.

Met die instelling begon Alcides aan de tweede helft. HZVV stond wel meer in de vooruit, maar Alcides bleef de wedstrijd behoorlijk goed onder controle houden. Alcides moest het in de tweede helft wat meer hebben van snelle omschakelingen in voorwaartse richting, de rol die vooral in de eerste helft voor HZVV was weggelegd. Ondanks dat HZVV meer aanwezig was op de speelhelft van de Meppelers, leek het er niet op dat daarmee de stand spoedig door hen op gelijke hoogte zou worden getild. Hoe verrassend was het dan ook dat dit na een goed kwartier spelen alsnog gebeurde. Een momentje van onoplettendheid? In ieder geval was hun spits ter plekke om een steekpass doeltreffend af te ronden: 1 – 1. Even slikken maar Alcides pakte de draad aansluitend weer goed op. Onze B1 kwam er weer meer uit en stichtte daarmee ook gevaar voor het doel van de gastheren. Soufian drukte dit uit door na een snelle balverovering van net buiten de zestien uit te halen. De bal kletste vol tegen de lat. Niet veel later leek Marnix Alcides op voorsprong te zetten. Hij was over de linkerflank naar voren gestuurd en kreeg na een voorzet van rechts een doelrijpe kans aangeboden. Het riekte behoorlijk naar buitenspel maar de leidsman gaf het voordeel aan Alcides. De doelverdediger van HZVV kon met een uitgestrekt been het scoren van Marnix voorkomen. Super zonde, maar het gaf Alcides wel de nodige vertrouwen in het succesvol af te kunnen sluiten van deze wedstrijd. In de nog beschikbare speeltijd deed HZZV nog enkele verwoede pogingen, maar het was allemaal niet zuiver genoeg om echt voor gevaar te kunnen zorgen. Op het moment dat nog zo’n acht tot negen minuten te spelen waren, was het Alcides dat toesloeg. Een snelle inworp van Joep op Boye bleek de basis te zijn van deze succesvolle en vlot lopende omschakeling. Boye wist vervolgens met een strakke pass de mee opkomende Marnix aan de linkerkant te bereiken. Tegendraads ten opzichte van de keeper schoot hij keurig binnen: 1 – 2. Dat feestje mocht gevierd worden. Een feestje waar na afloop uitvoerig vervolg aan kon worden gegeven omdat Alcides uiterst professional de laatste minuten van de wedstrijd wist uit te spelen. Hoppa, wederom drie punten mee naar Meppel en dat tegen de koploper van de competitie. Tegen een hoger op de ranglijst bivakkerende tegenstander doet Alcides B1 het dus gewoon weer. Ook nu kan dit zeker niet als onverdiend worden beschouwd. Loon naar werken! Een klasse teamprestatie. Gefeliciteerd mannen.

Twee weken kan er worden nagenoten van deze pot. Volgende week geen competitiewedstrijd waarna onze B1 zich kan gaan opmaken voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen 2015 – 2016. Eerst volgt een uitwedstrijd tegen Veendam. Met bus zal het gehele team, staf en aanhang naar Veendam worden gebracht. Mogelijk dat er nog plekken vrij zijn. Mocht je dus iets met onze B1 hebben, stap in en beleef met hen de strijd mee in het willen gaan voor de titel in de derde periode. De laatste competitiewedstrijd is er één tegen Germanicus. Ook niet de gemakkelijkste gezien de opmars die zij hebben gemaakt na de winterstop. Deze ploeg uit Coevorden maakt eveneens nog kans op de derde periodetitel, dus ook die (thuis)wedstrijd is een bezoek zeker waard.