Alcides B1: Hobbelend naar winst.

Alsof het gemakkelijk ging? De titel schept mogelijk die verwachting maar in het eerste deel van het eerste bedrijf had Alcides een redelijke dobber aan Staphorst B1. Was het niet met de fysiek ingestelde tegenstander, dan was het wel met het veld. Om de woorden van trainer Vincent te gebruiken: het veld was dramatisch! De scheids wilde in eerste instantie de wedstrijd op veld 3 niet door laten gaan omdat hij zelf tijdens de warming-up bijna een enkelblessure te pakken had. Toch werd na enige vertraging besloten, met instemming van beide teams, de wedstrijd te spelen op het hotseknots-begonia-veld. Staphorst leek de eerste minuten meer gewend te zijn aan deze hobbelige omstandigheden. Zij had wat meer overwicht terwijl Alcides zoekende was hoe toch de bal rond te laten gaan op een dergelijke ondergrond. Het was ook in die periode van de wedstrijd dat de tegenstander op voorspring wist te komen. Een lange bal van achteruit, min of meer de speelstijl van onze gastheren, glipte dwars door het centrum heen van onze achterste linie. De spits kwam daardoor oog in oog te staan en wist met behulp van één van de vele pollen de bal voorbij keeper Roël te spelen: 1 – 0. Nadien gooide Alcides er een schepje bovenop. Voetballend kon vandaag niet alles worden opgelost, dus zo nu en dan maar flink de mouwen opstropen en ietwat meer loopacties maken om zodoende het duelvoetbal van de tegenstander voor te zijn. Dit wierp gedurende de eerste helft zijn vruchten af. Na een korte rondgang van de bal werd Ryan Luyckx bereikt op de rand van de zestien. Met een slim boogballetje wist hij “circus” Ruben Zanting achter de verdediging van Staphorst te bereiken. Door een soepele voetbeweging wist Ruben de bal in het doel te goochelen waardoor Alcides op gelijke hoogte kwam met Staphorst: 1 – 1. Tijdens het laatste deel van de eerste helft hadden de wisselende weersomstandigheden behoorlijk wat invloed op het spel. Van een fatsoenlijk voetbalpotje was van beide kanten even geen sprake. Kort voor de rust brak de zon weer door maar de tijd was te kort om met een voorsprong voor één van beide partijen de rust in te gaan.

In de pauze werden onze kansen doorgenomen. Mogelijkheden waren er zeker. Voetballend constateerden we dat de Alcideanen meer te bieden hadden. Ietwat meer tempo erbij en de kans op wederom drie punten zou enkel toenemen. Scherp kwamen de Meppelers de kleedkamer uit. Het fellere spel dat onze B1 vorige week tegen Urk op de mat legden was ook weer aanwezig. Goed en wel had de technische staf de plek in de dug-out ingenomen of de bal lag ten voordele van Alcides in het Staphorster netje. Met een knappe passeeractie wist Guido de Ridder zich op de rechterflank van zijn directe tegenstander te ontdoen. De voorzet op Dennis Hamminga bleek zodanig op maat dat hij bij de tweede paal de bal beheerst kon binnen tikken: 1 – 2. Na deze vroege score in het tweede bedrijf probeerde Staphorst wat meer naar voren te voetballen. Dit gaf Alcides enkel en alleen maar meer ruimte. Daarvan werd goed geprofiteerd. Alcides wist het voorwaartse spel van Staphorst vroegtijdig te onderbreken en door snelle voetballende omschakelingen gevaarlijk op te stomen richting het Staphorster doel. Een dergelijke uitval, na zo’n twintig minuten spelen in de tweede helft, kon door de tegenstander enkel worden onderbroken door middel van een vrije trap. Ramon van der Haar mocht aanleggen en profiteerde knap van de verkeerd opgestelde muur en keeper. Leep krulde hij de bal in de verre hoek: 1 – 3. De wedstrijd leek gespeeld maar met Staphorst weet je het maar nooit. Een doelpuntje voor hen, zou hen mogelijk nog enige hoop doen geven. Naar verwachting zouden zij er dan vol voor gaan. Het was echter Guido de Ridder die de wedstrijd in het welbekende slot gooide. Olaf de Grip en Ruben Zanting wisten na een goede combinatie tussen hen beide, Guido in balbezit te brengen. Met een strak schot plaatste hij de bal in de linker beneden hoek: 1 – 4. Staphorst kreeg aansluitend nog een fikse kans om voor hen de score nog wat dragelijker te maken. Keeper Roël stak daar een stokje voor door zich vol voor de bal te gooien. In de laatste tellen van deze wedstrijd maakte Alcides duidelijk dat zij vandaag toch echt de betere waren. Een aanval over links leek in de korte hoek te worden afgerond maar via de paal kwam de bal voor de voeten van Guido de Ridder. Met deze rebound wist hij wel raad waardoor zijn persoonlijke teller op twee kwam te staan: 1 – 5.

Wederom drie punten op zak en mee naar Meppel. Daarmee weet Alcides zich keurig in het bovenste deel van de ranglijst te handhaven van de competitie, maar daarnaast ook de eerste plaats vast te houden in de derde periode. Hou vol mannen en wie weet wat er aan het einde van het seizoen nog in het vat zit. Duidelijk is wel dat Alcides B1 de smaak behoorlijk te pakken heeft. De trein mag voorlopig nog wel even lekker door blijven denderen. Hobbelend was de term die vandaag meer paste maar daarmee zouden we het strijdlustige Alcides B1 te kort doen. Volgende week komt Noordscheschut B1 op bezoek. Hopelijk zien ook zij de geel-zwart trein flink voorbij razen en is aanhaken voor hen niet mogelijk. We gaan het meemaken.