Alcides B1 levert pracht prestatie.

Op Urk winnen van Urk. Geen gemakkelijke opgave, maar wie wil dat niet een keer meemaken? Alcides B1 ging er vandaag voor. De thuiswedstrijd ging verloren. Urk was toen in staat onze B1 tegen het eind van de wedstrijd weg te counteren. We waren dus gewaarschuwd. Zeker omdat Urkers ook als Duitsers kunnen worden betiteld. Er overwegend vol voor gaan en dat tot aan de laatste minuut.
In het begin liet Urk zich meteen gelden, maar daar was het voor wat betreft de eerste helft zo goed als mee gedaan. In het vervolg was het onze Alcides B1 die volledig de klok sloeg. Via prachtige aanvallen over de flanken werd Urk onder druk gezet en zo nu en dan zelfs volledig weggetikt. Urk kreeg nauwelijks of zelfs geen grip op het snelle combinatievoetbal dat Alcides op dat moment liet zien. Mocht er dan alsnog balverlies worden geleden, dan waren de geel-zwarten er als de kippen bij om dit in de eerste meters direct te herstellen. Aangevuld met de juiste momenten van positie-overname en zo nu en dan dubbele dekking, had Alcides tot dan toe Urk echt in zijn macht. Super gaaf omdat te mogen aanschouwen. Waar Urk om bekend staat, werd uitgevoerd door Alcides. De technische staf van de thuis spelende ploeg, keek hun ogen uit en waren er maar druk mee om hun eigen mannen naar veuren te krijgen. Het mocht niet baten. Alcides was heer en meester. Hoe zuur was het dan toch dat ondanks het overtuigende spel van Alcides, Urk toch als eerste wist te scoren. Het counteren bleken zij niet verleerd te zijn. Dwars door het centrum wisten zij, na een snelle omschakeling, één van hun spitsen volledig vrij te zetten voor keeper Xander. Voor hem was er geen houden aan, waardoor Urk na een goed kwartier de 1 – 0 binnen schoot. Natuurlijk even balen, maar het leek of Aclides voelde dat er vandaag wat te halen viel. Alcides pakte dan ook direct de draad weer op. Urk werd meteen weer onder druk gezet. Alcides kwam wederom via de flanken tot een paar pracht aanvallen. Joep leek daar tot drie keer toe uit te scoren. Jammerlijk zag hij zijn eerste kopbal tegen de paal belanden en de tweede kon net door de keeper worden gepareerd. Een schot van hem leek vervolgens binnen te gaan, maar de bal verdween net aan de verkeerde kant van de paal.  Ondanks dat gaven de heren de moed niet op en na een klein half uur maakte Soufian dan ook de dik verdienden gelijkmaker. Een goede voorzet van links van de opstomende Marnix, knikte hij via de onderkant lat knap binnen: 1 – 1. In de resterende tijd van de eerste helft bleef Alcides de bovenliggende partij. Hoe mooi zou dit zijn om dit ook in cijfers uit te kunnen drukken. De kansen waren er voor, maar de uiteindelijk afrondende schoten misten tot dan de nodige zuiverheid. Jammer, want anders had onze B1 Urk al een beste tik kunnen uitdelen die zij mogelijk niet meer te boven waren gekomen. Nu bleven zij in enige mate in de wedstrijd en de hoop houden in de tweede helft de draad weer wat op te kunnen pakken. Gelukkig wist Alcides B1 voor de rust op een zeer terechte voorsprong te komen en daardoor ook in cijfers uit te drukken dat zij tot op dat moment de betere ploeg waren. Een schot op doel binnen de zestien meter werd door een verdediger van Urk met de hand gepareerd. Een penalty was het gevolg. Jurre mocht aanleggen en schoot links onderin hard genoeg binnen. De keeper van de voormalig eilandbewoners zat er nog wel met zijn hand aan, maar het schot bleek onhoudbaar: 1 – 2. Met deze stand gingen beide ploegen vervolgens richting de kleedkamers.

In de pauze konden we met elkaar terugkijken op een super goede eerste helft van de kant van Alcides. Ik denk persoonlijk zelfs de beste eerste helft van het gehele seizoen. Een dik compliment aan alle spelers. Top! Het enige dat er aan schortte waren het aantal doelpunten, maar onze B1 stond ondanks dat wel gewoon op een terechte voorsprong. De veelvuldige opbouwtrainingen wierpen zijn vruchten af. De mannen vonden het ietwat langdurig trainen van het opbouwen via de flanken mogelijk wat saai, maar nu zij het rendement er van inzagen bleek het een zeer goede investering. Toch ook de mannen even gewezen dat naar alle waarschijnlijkheid Urk volle bak zou gaan om de boel recht te gaan zetten. Tenminste dat is normaal gesproken wel één van de kenmerken van de Urkers. Alcides was dus gewaarschuwd. Scherp beginnen aan de tweede helft was het devies. Het feestje kon pas gevierd worden na de wedstrijd.
Nadat de bal goed en wel in beweging was gebracht voor de tweede helft en voordat we als technische staf onze plaats in de dugout hadden ingenomen, wist Urk al tot score te komen. De alertheid in het verdedigen bij Alcides liet even te wensen over en de Urkers profiteerden meteen: 2 – 2 Enorm balen. Leek al het goede werk van de eerste helft voor niets te zijn geweest? Echt niet, want kort na de aftrap ging Alcides meteen in de vooruit. Het verwerken van de bal door de verdedigers van Urk werd bemoeilijkt door het goede druk zetten van Joep. Jurre sloot goed aan en schoot de bal over de uitkomende keeper van Urk heen: 2 – 3. Goed en wel twee minuten onderweg in de tweede helft en er was al twee keer gescoord. Urk bleek enige tijd wat aangeslagen en dan is er natuurlijk de hoop dat Alcides hiervan zou kunnen profiteren. De Meppelers probeerden het wel, maar een verdere uitbreiding van de voorsprong leverde het niet op. Voor Urk het moment alles of niets te gaan spelen. Zij gingen er vol voor en Alcides moest enorm aan de bak om de voorsprong vast te houden. Tjonge, wat werd er knetterhard gewerkt door de Alcideanen. Het combinatievoetbal van de eerste helft zat er niet meer in, maar wat een strijd leverden de mannen van Alcides. Dit was en bleef het spelbeeld van de gehele tweede helft. Alcides werkte zich een slag in de rondte. Op de bank en tribune, waarop meerdere supporters van Alcides, waaronder freestyle-skiër Jan Keizer, hadden plaatsgenomen, was het billen knijpen. Hoe het ook zij, Alcides hield dapper stand. Zelfs tot aan het laatste fluitsignaal. Daar waar mogelijk vlogen de mannen elkaar in de armen om met elkaar deze dik verdiende overwinning te vieren. Enkele anderen zochten even de grasmat op om lang gestrekt even de luchtwegen van de broodnodige zuurstof te voorzien. De mannen hadden zich helemaal leeg gespeeld. Waar zij in de eerste helft pracht team-combinatie-voetbal lieten zien, werd de tweede helft ingevuld met team-inzet-strijdlust-voetbal. Hoe het ook zij, hun spel en inzet werd beloond. Winnen op en van Urk was een feit. Hoe heerlijk is het dan om met drie punten van Urk terug te mogen keren naar het ‘vaste’ land. Alcides B1 leverde vandaag een top prestatie als team. Van de week wederom maar wat langduriger trainen op enkele thema’s. Als het in de resterende wedstrijden nog meer van dergelijke resultaten doet opleveren, lijkt het mij geen probleem.

Volgende week wacht ons een thuiswedstrijd Hoogeveen. Een andere tegenstander en daarmee een andere wedstrijd. Toch, hoe fraai zou het zijn als Alcides min of meer hetzelfde spelbeeld als vandaag op de mat kan leggen. We gaan het zien. Voor nu volop genieten van de winst!