Alcides B1 verkoopt zijn huid duur.

Na de hevige strijd tegen HZVV B1, mocht Alcides B1 vandaag weer flink aan de bak en wel tegen de kampioen DZOH B1. Voor de Alcideanen belangrijk i.v.m. de derde periode en naar verwachting zou DZOH deze wedstrijd niet weggeven aangezien zij vast ongeslagen het seizoen wilden afronden. De goede tactische voorbereiding zorgde er voor dat Alcides goed aan de wedstrijd begon. Het liet DZOH opbouwen en gezamenlijk werden zij door de Alcideanen op eigen helft keurig opgevangen. Om die reden kwamen de bezoekers nauwelijks tot niet aan gerichte en doelrijpe kansen. Alcides B1 probeerde daarentegen met snelle uitvallen, ook wel counters genaamd, tot kansen en mogelijkerwijs zelfs doelpunten te komen. Daar waar zij tijdens onze uitwedstrijd zich minder presenteerde als kampioenskandidaat, liet DZOH vandaag zien toch wel als goed functionerend team de terechte kampioen te zijn. Toch kostte het de bezoekers menig moeite om tot doelrijpe kansen te komen. Mochten deze er al komen, dan kostte Alcides dit weinig moeite om tot dan toe deze in de kiem te smoren. Een schot werd vroegtijdig geblokt of miste uiteindelijk het doel dan wel keeper Roël wist de bal degelijk te pareren. Alcides bleef onderwijl azen op een gerichte en snelle uitval. Zo nu en dan lukte dit maar rond de zestien wist DZOH deze dan toch weer tot staan te brengen. Het spelbeeld veranderde zich nauwelijks gedurende de eerste helft. De grootste kans in de buurt van de pauze was dan toch uiteindelijk voor Alcides B1. Een zeer snelle en strak uitgevoerde counter, deed er voor zorgen dat spits Ryan oog in oog kwam te staan met de keeper uit Emmen. Over het algemeen weet Ryan wel raad met dergelijke aangeboden mogelijkheden. De goed uitkomende DZOH-keeper bleek echter een helder zicht te hebben op de door Ryan gemaakte hoek-keuze en stond daarmee jammer genoeg een verrassende voorsprong van Alcides B1 in de weg. Niet al teveel later konden de spelers de kleedkamer opzoeken. De tussenstand was derhalve gelijk aan de beginstand.
In de rust waren wat minder vrolijke koppies zichtbaar. Mogelijk door de gemiste kans maar anderzijds moesten de heren wel beseffen dat organisatorisch en tactisch het boeltje goed in de jas zat. Van daaruit verder gaan en dan komen de  kansen vanzelf. Als aanvullend en wijs advies kregen de heren mee sneller aan te sluiten en lef hebben om meer naar voren te gaan spelenDe eerste tellen van de tweede helft werd deze draad door de Alcideanen goed opgepakt. Alcides speelde meer naar voren en dit zorgde ook voor ietwat meer mogelijkheden. Waakzaamheid was zeker geboden en want dit hield in dat onze B1 meer ruimte gaf aan het spel van DZOH. Maar ja, wie niet waagt, die niet wint. Dat Alcides meer de aanval durfde te zoeken werd flink onderstreept door na zo’n tien minuten spelen in de tweede helft de voorsprong te pakken. Een cornerbal van rechts werd door de heren-bezoekers zeer matig verwerkt. Aan de rand van de zestien pikte Ramon van der Haar daardoor de bal op en wist in de korte hoek de bal onder de keeper door te schuiven: 1 – 0. Dit gaf de burger moed. Echter ook die van DZOH want zij waren, zoals reeds vermeld, echt niet van plan hun ongeslagen status uit handen te geven. Het tempo ging omhoog en Alcides moest ietwat meer achteruit. Een vrije trap van links en door matige mandekking wisten zij dan ook niet veel later met een kopbal de stand gelijk te trekken: 1 – 1. DZOH had vanaf dat moment het ritme te pakken en Alcides moest alle zeilen bijzetten om in het spoor mee te kunnen gaan. Dit blijkt net iets teveel van het goede. Onze verdediging zag er plotsklaps minder georganiseerd uit. Het moment voor DZOH om toe te slaan. Het overwicht drukte zij uit door op voorsprong te komen: 1 – 2. Enkele minuten later werd Alcides een fikse kans ontnomen door weer de stand gelijk te trekken. Door een goed en snel uitgevoerde uitval wist Ruben Zanting over rechts de zestien binnen te dringen. Op onrechtmatige wijze werd hem de doorgang naar het doel ontnomen. Een penalty was in dit geval niets meer dan terecht geweest. De scheidsrechter van vandaag zag het anders en beoordeelde de valpartij van Ruben als schwalbe. Belachelijk! DZOH nam daarna snel weer het initiatief over. Het was ook het moment dat Brecht van Zomeren door een blessure het veld moest verlaten. Dit zorgde voor enkele noodzakelijke verschuivingen in onze laatste linie. Voordat iedereen in enige mate op elkaar ingespeeld was, wist DZOH te profiteren van deze omzetting. Via links wist één van hun aanvallers achter de laatste linie te komen van Alcides B1. Met een bekeken schot schoot hij de bal krachtig in de linkerbovenhoek: 1 – 3. In die fase van de wedstrijd was Alcides kwetsbaar en leek het zelfs op een nog grotere achterstand te komen maar de paal stond het vierde doelpunt voor de bezoekers uit Emmen in de weg. Het laatste kwartier wist Alcides het spelbeeld toch weer te keren in hun eigen voordeel. De posities werden weer beter ingenomen. Organisatorisch stond het ook weer beter en vanuit die situatie kon er naar voren worden gevoetbald. Dit leverde de terechte aansluitingstreffer op. Wederom werd Ruben Zanting de kans geboden en die benutte hij keurig met een goed geplaatst schot: 2 – 3. Alles aan Alcides-kant leefde op en wie weet kon er nog een punt in de wacht worden gespeelt. De geel-zwarten streden voor wat ze waard waren maar de tegenstand bleek vandaag te groot om alsnog een remise tot stand te brengen.  Na afloop was het even flink balen. Natuurlijk doordat er was verloren, maar ook doordat onze B1 een terechte penalty was onthouden en omdat we nu wat gingen zakken in de stand op de ranglijst en op die van de derde periode. Maar toch mannen niet getreurd. Winnen we de aankomende twee wedstrijden en DZOH voldoet aan zijn verplichtingen, dan is het winnen van de derde periode nog wel degelijk mogelijk. Volgende week gaan we daarom heerlijk vol aan de bak. Het zou ook zonde zijn om alles dat er aan energie en teambeleving is ingestopt de laatste twee wedstrijden te laten lopen. In dat opzicht mogen we allen zeer tevreden zijn. Gaan voor de derde periode kan dan enkel als verdiende loon worden gezien. Zeker als we deze inzet en voetbalbeleving kunnen vasthouden. Ik zie mogelijkheden dus op naar Dalen en daarna naar Genemuiden. Wie reist er mee? Zie foto's