Alcides B1: via goed trainen naar 3 voor en 0 tegen.


Na enkele weken geen voetbal,  ging het vandaag gelukkig wel door. Alcides B1 had een goede trainingsweek achter de rug, dus voor (wederom) een stadsderby tegen FC Meppel waren zij goed voorbereid. Het kunstgras van de buren was de ondergrond waar op gespeeld moest gaan worden. De andere velden waren door de koude weersomstandigheden niet bespeelbaar. Vroeger dan gepland ging de wedstrijd van start. Een tijdstip waar Vincent erg naar uit keek want dan kon hij, mits er gewonnen werd, langer nagenieten van de overwinning. In eerste instantie zag het er niet naar uit dat Alcides vandaag met de punten aan de haal zou gaan. De eerste 15 tot 20 minuten was het voornamelijk FC Meppel die het spel dicteerde. Alcides liet de tegenstander teveel voetballen. Mede door het eigen slordige spel kregen zij daar ook de gelegenheid voor. Balaannames, het bewegen zonder bal, het in de bal komen, de passing en de rust aan de bal waren zo de punten waar Alcides het op liet liggen. Iets wat juist de afgelopen week met de training tijdens de positiespelen goed werd uitgevoerd. Mogelijk dat de ietwat gewijzigde opstelling hier invloed op had? Sven Kist is nog net niet speelgerechtigd en Olaf de Grip zat door een uitwisselingsproject in Rome. Om toch in het ritme te blijven traint hij aankomende week met de plaatselijk AS mee. In ieder geval zat Alcides in het begin niet lekker in het spel. De enige doelpoging kwam in die fase van Ryan Luyckx. Met een schot van ruim buiten de zestien probeerde hij de ietwat ver voor zijn doel staande FC Meppel-keeper te verrassen. De bal zeilde echter over de deklat. In het tweede deel van de eerste helft kreeg Alcides steeds meer grip op de wedstrijd. De opbouw zag er beter uit. Het balletje ging goed rond en ook de buitenspelers werden steeds meer in het spel betrokken.  FC Meppel moest verdedigend terug, wat zich voornamelijk uitte in het weggeven van meerdere cornerballen. Ryan liep ondertussen enige materiaalpech op. Een tegenstander stond hem zodanig op de hakken waar één van zijn voetbalschoenen niet goed tegen kon. Halve zool was het dat er over bleef. Een wonderslof, ontdekt door Sven in de gevonden-voorwerpen-bak van de FC, bracht tijdelijk uitkomst. Een bijzonder gezicht hem te zien spelen met twee verschillende schoenen, waarvan het gevonden exemplaar wat moderniteit betreft al lichtelijk op achterstand was gekomen in vergelijk met de felgekleurde modellen van tegenwoordig. Toch kon Ryan er heel naar behoren mee uit de voeten. Alcides probeerde voor de rust het lichtelijke overwicht uit te drukken in een voorsprong maar zo ver kwam het niet. Pauze.



Het moment waarin Ryan de gelegenheid kreeg om enkelen aangereikte paren te passen in de hoop hiermee de wedstrijd uit te kunnen spelen. Bedankt Jack voor het tussentijds ophalen en leveren van de schoenen. Op heldere en prettige wijze werden nog even de koppen bij elkaar gestoken en aansluitend gingen de mannen met frisse moed weer het veld op. De tweede helft behoeft eigenlijk maar een korte omschrijving. Alcides overheerste in alle linies. Op de punten waar onze B1 spelers het in het eerste helft lieten liggen, werd nu op goede wijze uitgevoerd. Het balletje ging rond en deze werd bij het inspelen prima na-gecoached. De communicatie was goed en er zat veel beweging in het spel van de geel-zwarten. FC Meppel zakte behoorlijk in maar kwam er daarna ook niet meer echt uit. Zij moesten het doen met enkele schoten van afstand maar die waren door de weer oerdegelijk keepende Roël Zelhorst prima te pareren. Ongeveer halverwege de tweede helft kwam Alcides dan toch op de welverdiende voorsprong. Via de rechterflank werd er een snelle en goede aanval opgezet. De strakke voorzet van Ruben Zanting wist Ryan, na een goede inloopactie richting de eerste paal, netjes bij de tweede paal binnen te tikken: 0 – 1. Ik zou zeggen houden die schoenen. Vast voor een prikkie over te nemen. Niet al teveel later wist Soufian El Kadouri de voorsprong uit te bereiden. Een teruggelegde bal werd buiten de zestien door middel van een magnifieke boogbal door hem precies in de linker bovenhoek geplaatst: 0 – 2. Een pracht goal, dat moet worden gezegd, maar de kans is aanwezig dat we aankomende week dit nog meerdere keren gaan horen van de man in uitvoering. Tegen het eind van de wedstrijd kreeg Alcides de kans om de voorsprong uit te bouwen. Dennis Hammenga miste helaas net. Het belangrijkste was dat Alcides vandaag weer liet zien uit het goede voetbalhout gesneden te zijn. Het goede trainen van de afgelopen week werd beloond met het binnenhalen van de 3 punten en het behouden van de 0. Ook niet onbelangrijk. Erg prettig om te mogen constateren dat inzet dus wordt beloond. Ook voor de teambeleving en –sfeer uitermate aangenaam. Ik heb nu al weer zin om te trainen, laat staan in de eerstvolgende wedstrijd tegen De Weide B1 in Hoogeveen. Balen dat er eerst weer 7 dagen tussen zitten. Dit is wat voetbal leuk maakt.



Na deze wedstrijd hebben wij er wel weer een motto bij. Naast “Voetbal is simpel, maar simpel voetballen is mogelijk” en “Wees altijd voorbereid op het onverwachtse”, kan ook worden genoteerd “Zoals je traint, voetbal je de wedstrijden”!



Tot bij de trainingen en volgende week.



Jan