Compleet nieuwe indeling voor Alcides

Veel tegenstanders uit West

Vooral de zondaghoofdklassers in Zuidoost Gelderland en in Noordoost Brabant lijken te profiteren van de nieuwe indeling van de KNVB. De voetbalbond laat vanaf volgend seizoen de indeling in districten los en gaat bij de samenstelling van de competities kijken naar de reisafstanden.

door: Andor Heij en Andries Knol

Voor de zondaghoofdklassers uit het Noorden en Overijssel betekent dit waarschijnlijk dat een groot deel van de tegenstanders niet meer uit Gelderland komt, maar uit Noord Holland. Amsterdam is met FC Chabab, JOS/Watergraafsmeer en De Dijk dan de hofleverancier van deze hoofdklasse. Hollandia, De Zouaven en AFC’34 zijn de andere kandidaten voor de ‘nieuwe’ hoofdklasse C.

Het plan ligt al een paar maanden klaar, maar het was nog niet bij veel clubs doorgedrongen dat het komend seizoen al zou gebeuren. “Het streven is dat we de afstanden die de clubs moeten afleggen gaan verkleinen”, aldus Hans van Kastel van de KNVB. “Niet alleen de clubs, maar ook het publiek hoeft minder te reizen. Het levert meer derby’s en ook meer toeschouwers op”.

Gelderland en Brabant profiteren
Van Kastel erkent dat sommige clubs, die aan de rand van een volle competitie zitten, net buiten de boot vallen, maar volgens hem profiteren de meeste clubs er van. En dat zijn met name de clubs in de “nieuwe” hoofdklasse B op zondag. Die zitten bijna allemaal geconcentreerd in Zuidoost Gelderland en Noordoost Brabant. De meeste wedstrijden zijn voor het publiek, bij wijze van spreke, met de fiets te doen. De definitieve indeling wordt op 1 juli bekend gemaakt.

Voor Alcides betekent dit dat er komend seizoen acht nieuwe ploegen in onze competitie zitten waarvan vier ploegen die uit de 1e klassen promoveerden. Uit 1F natuurlijk Achilles 1894 uit Assen en uit 1A Jos uit Amsterdam (kampioen), AFC '34 uit Alkmaar (nummer 2 in 1A en gepromoveerd via de nacompetitie) en OFC uit Oostzaan (nummer 3 in 1A en ook via de nacompetitie gepromoveerd).
De 1e klasse A is dezelfde klasse waaruit vorig jaar de huidige kampioen van de Hoofdklasse C, Hercules uit Utrecht, via de nacompetitie promoveerde.
Naast de vier gepromoveerde clubs zijn Be Quick 1887 Groningen (gedegradeerd uit de Topklasse), Hollandia Hoorn (nummer 10 van de hoofdklasse A), De Zouaven Grotebroek (nummer 4 uit de hoofdklasse A) en De Dijk Amsterdam (nummer 5 van de hoofdklasse A) ook nieuw in de hoofdklasse C.
Er zou tenslotte nog een wisseling kunnen plaatsvinden tussen Quick '20 (Oldenzaal Twente, van C naar B) en FC Chabab (Amsterdam van B naar C).

Hoofdklasse C  Afstanden in kilometers
Achilles 1894  1678
AFC’34 1468
Alcides 1212
Be Quick 1887 1595
De Dijk 1348
De Zouaven 1285
FVC 1378
Hollandia 1318
JOS Watergraafsmeer 1405
MSC 1210
OFC 1396
Quick’20 1903
ROHDA Raalte 1311
Sneek Wit Zwart 1258
Totaal 19769
Gemiddeld per club 1412



De indeling van de zondag hoofdklassen

Bron: tweenul.nl en hoofdklassebzondag.nl