Volle buit voor Alcides in Assen

1-2 overwinning

Eric-Jan Lijzen is het niet eens met de scheids na geel voor Sparenberg (Foto: Andor Heij)

Alcides was voor een resultaat naar Assen gekomen en de ploeg uit Meppel slaagde vanavond in die missie. Achilles 1894 werd in eigen huis met 2-1 verslagen. Beide Drentse ploegen staan nu gebroederlijk in de middenmoot van de hoofdklasse C met acht punten uit zes wedstrijden.

Door Andor Heij

Alcides had een stevig blok op het middenveld staan waar Achilles 1894 het moeilijk mee had. Na 15 minuten was het eerste wapenfeit te noteren met een doelpoging van Björn Zwikker van Alcides. Na 22 minuten nam Eric Jan Lijzen Achilles doelman Robert Ritsema onder vuur die het schot nog wel keerde, maar Yannick Kaluzi schoot de rebound raak en zette Alcides op voorsprong: 1-0.

Ewout Wolf schoot kort daarna namens Achilles 1894 de bal hard in die door Bas van Wegen werd gestopt. Alcides kreeg twee goede mogelijkheden in het vervolg. Kaluzi voerde een actie te ver door en Roy Visscher had moeten scoren, maar liet dat na door te aarzelen. Op slag van rust probeerde Wolf het weer voor de ploeg uit Assen. Van Wegen stopte de bal en Remy Klaassens schoot de rebound voorlangs.

Solo Zwikker beslist de wedstrijd
Achilles 1894 startte sterk na de thee. Alcides verdediger Benedict Sparenberg liet een bal niet over de achterlijn gaan en legde die onbedoeld panklaar voor Klaassens, die een minuut na de hervatting raak mikte: 1-1. Direct daarna soleerde Zwikker door de Achilles defensie en zijn schot betekende de 2-1 voor de Meppelers. Zwikker had in de 49e minuut weer een actie in huis, maar dit keer mikte hij net naast.

Alcides had de wedstrijd een tijd onder controle. Wouter van der Molen was namens de ploeg uit Assen wel dreigend en Van Wegen keek een schot van Tim Migchelsen over. De grootste kans was echter voor Alcides. Molenaar stopte met de voet het schot van  Rick Jan de Groot, die de geblesseerd geraakte Zwikker verving. Achilles 1894 perste er ineens een dreigend slotoffensief uit. De grootste kans voor Stijn Bosma werd door Van Wegen met de voet onschadelijk gemaakt, zodat Alcides drie punten pakte en weer omhoog kan kijken.

Behoudend
“Het was een zakelijke overwinning”, zei Alcides trainer Eduard Lindeboom na de wedstrijd. “We hebben bewust behoudend gespeeld voor een resultaat in een uitwedstrijd. Gezien de honderd procent kansen die we kregen hadden we het eerder moeten afmaken”. Ondanks de winst bleef Lindeboom kritisch. “We speelden met vijf man op het middenveld en toch wisten ze er een paar keer door te komen. Daar moeten we nog aan werken.”

Te lief
“Ik vind dat we geprobeerd hebben om te voetballen”, zei Achilles 1894 trainer Theo ten Caat. “Dat maakten zij ons moeilijk en wij maakten de foutjes waar zij op loerden.” Volgens Ten Caat is er nog wat te leren voor zijn spelers: “Qua voetbal zijn we op de goede weg. Maar we zijn wisselvallig. We willen voetballen, maar in fases zijn we nog te naïef en te lief voor elkaar en de tegenstander.” Ten Caat is ondanks de nederlaag niet van plan iets aan de speelstijl van Achilles 1894 te veranderen: “Ik ga geen reactievoetbal spelen. Ik wil iets creëren. Ik wil mooi voetbal zien”.

Bron: tweenul.nl

Achilles 1894 - Alcides 1-2.
0-1 Yannick Kaluzi (22.)
1-1 Remy Klaassens (46.)
1-2 Björn Zwikker (47.)
Toeschouwers: 650
Man van de wedstrijd: Björn Zwikker.

Opstelling Alcides: Van Wegen, B. Sparenberg, Blokzijl, Reijnen, Takens, Lijzen, Bosman, Bosch, Zwikker (65. De Groot), Visscher, Kaluzi.