Selectieprocedure en interne scouting

Het indelen van de verschillende teams bij de jeugd is vaak punt van discussie. Aangezien Alcides een ambitieuze vereniging is die hogerop wil komen met de jeugd is kwaliteit het belangrijkste criterium om tot deze indeling te komen. Daarnaast probeert Alcides zeker bij de pupillen een schaduwelftal te formeren waarin alleen eerstejaars spelers/speelsters zitten. Met andere woorden Alcides deelt in op basis van kwaliteit en/of leeftijd.

Alcides houdt altijd de optie open om spelers die zich goed ontwikkelen gedurende het seizoen met een hoger team mee te laten trainen of geheel naar een hoger team te plaatsen. Aan de andere kant blijft ook altijd de mogelijkheid om een speler naar een lager team te plaatsen als blijkt dat een speler toch niet op een bepaalt niveau mee kan komen. Vaak wordt dit gezien als een degradatie, maar wij willen voorkomen dat een speler te weinig aan spelen toekomt of het speelplezier kwijtraakt. Bij uitzonderlijke talenten kan het voorkomen dat een speler vervroegd naar een hogere leeftijdsgroep wordt geplaatst.

Interne scouting

Het samenstellen van de teams is, zoals gezegd, ieder jaar weer een moeilijke klus. Om zo eerlijk mogelijk te selecteren maken we gebruik van de technische kennis van de trainers, Hoofd jeugdopleiding, technisch sectiecoördinatoren en interne scouts. Deze personen volgen gedurende het seizoen de spelers. Daarnaast wordt per speler nog een speler volgformulier op speler-online bijgehouden betreffende zijn/haar vorderingen.

Dit systeem wordt bijgehouden door de trainers van de teams. Aan elke lichting heeft Alcides criteria gekoppeld die voor deze spelers belangrijk worden gevonden. Een herindeling van teams hangt af van de aanwas van leden. Wanneer er tijdens het seizoen spelers bijkomen, dan worden deze spelers verdeeld over de verschillende teams. Zijn het er veel dan moeten wij voor de zaalvoetbalcompetitie een nieuwe indeling maken op basis van de boven-staande selectieprocedure. Het is dan meestal noodzakelijk om een extra team te formeren. Dan kan het dus gebeuren dat bepaalde spelers van bijv. JO9-4 naar JO9-5 gaan. En daar ligt vaak het probleem,omdat dat vaak gezien wordt als een degradatie, maar dat is het dus absoluut niet!



Wij proberen juist de spelers zoveel mogelijk speeltijd te geven. Wanneer een JO9 of een JO11 -team uit meer dan 10 spelers bestaat (er mogen er maar 7 tegelijk spelen), dan krijgen de spelertjes te weinig speeltijd. Vandaar het formeren van een extra team, zodat de teams weer kleiner worden en de spelers dus langer kunnen voetballen. Maar zijn vriendje ........ Alle JO9-pupillen trainen gelijktijdig. Dus kunnen de spelers op dezelfde tijd als hun vriendje trainen. Ze kunnen op dezelfde tijd gebracht en gehaald worden. Het kan alleen voorkomen dat ze niet in dezelfde trainingsgroep zitten.

Activiteiten vinden meestal plaats voor de totale JO9 of JO11 groep, zodat de kinderen bij festiviteiten ook elkaars gezelschap weer op kunnen zoeken. Maar meestal kennen alle kinderen uit een leeftijdsgroep elkaar al zo goed, dat er geen probleem meer is.
Aanmelden als speler of vrijwilliger
Digizijn
Univé Meppel