Alcides B1: Als team naar de winst

Vandaag een uitwedstrijd naar Heerenveen. Om precies te zijn gingen wij op bezoek bij Heerenveense  Boys. Na twee nederlagen op rij had Alcides weer behoefte aan punten. De ploeg uit Heerenveen moest daar dan maar het slachtoffer van worden.


Het eerste beeld van de wedstrijd toonde een fanatiek Heerenveen, maar dit fanatisme zorgde ook voor een spel dat te onrustig en slordig was. Ondanks dat Alcides vanaf het begin direct aan de bak moest, zag het aan Meppeler zijde er gedegen uit. Het team stond goed en men was bereid om voor elkaar te werken. Het goede trainen en de daarbij opbloeiende voetbalbeleving, was terug te zien in het eerste deel van deze wedstrijd. In deze fase nam Alcides ook steeds meer het heft in handen. Onze B1 wist steeds meer op de helft van de Heerenveners te verschijnen. Voornamelijk door vroegtijdige balveroveringen en snelle omschakelingen kon er meer vooruit worden gevoetbald. De combinaties verliepen wat wisselend en (nog) niet geheel vloeiend, maar de goede bedoelingen waren zeker zichtbaar. Dat niet alles even vloeiend verliep, daaraan was het veld mede schuldig. Het (trainings)veld was voorzien van menig hobbel en bobbel en op enkele delen was het zelfs glibberen en glieren. Alertheid was dus geboden. Na een goed kwartier wist Alcides de lichte overhand uit te drukken in een voorsprong. Een aanval over links bracht de bal in de zestien van de boys. Zij probeerden te ruimen, maar doordat de Alcideanen de druk er op bleven houden kregen zij de bal het strafschopgebied niet uit. Na wederom een snelle balovername kon de bal voor de linkervoet van Jurre van der Haar worden klaar gelegd. Niet nadenken en met links uithalen bleek succesvol: 0 – 1.


Na de aftrap probeerde Heerenveen de stand in korte tijd weer recht te zetten. Alcides kreeg wel met meer druk te maken, maar het teamwork zorgde er voor dat meerdere aanvallen onschadelijk konden worden gemaakt. Keeper Xander had het tot dan toe niet echt lastig, tot het moment dat na een voorzet van rechts een middenvelder van de gastheren hoog boven onze verdedigers wist uit te springen. Reageren op de kopbal kon hij niet. Gelukkig hielp de paal, en daarmee onze B1, hem een handje. Alcides werd er enkel meer geprikkeld, scherper en gedreven door. Als team werd er gestreden om de voorsprong vast te houden en deze mee te nemen de kleedkamer in, waar aansluitend even tot rust kon worden gekomen, de puntjes op de i  kon worden gezet en de accu weer kon worden opgeladen voor de resterende 40 minuten. En zo geschiede.


Na enkele tips en (persoonlijke) adviezen ging Alcides B1 de tweede helft in. Door de tegenwind en de verwachtte lange ballen van Heerenveen, wisten de geel-zwarten dat zij als blok op eigen helft moesten gaan spelen. Compact, geconcentreerd en met elkaar er voor willen gaan was nodig om Heerenveen van het doel te houden. Van daaruit komen tot snelle balveroveringen  om vervolgens over te gaan tot snelle break-outs en zorgen voor het nodige gevaar voor het doel van de Heerenveense  boys. Gedurende het grootste deel van de tweede helft werd dit goed uitgevoerd. Jammer genoeg  kon de voorsprong daarmee niet worden vergroot. Heerenveen bleef dus hoop houden en paste daarop hen opstelling aan. In de achterste linie gingen zij met drie op lijn spelen en op het middenveld werd er een mannetje bijgezet. Om dit tot stand te brengen werd aan hun zijde drie wissels doorgevoerd. Van de binnen de lijnen komende spelers, was er enige twijfel of dit wel volwaardige B-spelers waren dan wel dat zij betiteld moesten worden als A-spelers. Hoe het ook zij, Alcides moest het er op dat moment mee doen en zich volledig geven om de aanvallen, tot stand gebracht door de eerder genoemde lange ballen, af te kunnen blijven slaan. Dit deden zij keurig en dapper. Zoals gemeld wist Alcides tot dan toe de voorsprong niet te vergroten, maar de uitvallen van de Alcideanen waren wel van dien aard dat Heerenveen niet volle bak op de aanval durfde te spelen. Een tweede doelpunt van onze B1 zou hen namelijk fataal kunnen worden. We moesten er lang op wachten, maar uiteindelijk wist Alcides de boys op de knieën te krijgen. Een zoveelste aanval  van de groen-zwarten wisten zij onschadelijk te maken en om te zetten in een vlijmscherpe counter. Brecht van Zomeren wist met een voor hem typerende rush, onderwijl een combinatie uitvoerend met Hassan, op de rechterflank op te stomen naar de zestien van Heerenveen. Brecht merkte dat hij sneller was, sneed knap voor de Heerenveense verdediger langs en schoot de zestien in. Zijn directe verdediger had twee opties; of Brecht laten lopen, of door middel van een laatste actie hem het scoren trachten te beletten met als risico dat dit een penalty voor Alcides zou kunnen opleveren. Hij koos voor de tweede en laatste optie en het scenario klopte eveneens. De terecht toegewezen penalty werd twee minuten voor het eind beheerst binnen geschoten door Jurre, die daarmee vandaag twee keer tot scoren wist te komen: 0 – 2.


Een sterke overwinning voor Alcides B1 vandaag. Vooral gerealiseerd door goed geconcentreerd voetbal door de Meppelers. Team- en voetbalbeleving was vandaag zichtbaar. Op de training was dit ook te zien en zo zie je maar dat gesteld kan worden dat je speelt zoals je traint. Op deze wijze werd de draad van het begin van de competitie weer keurig opgepakt. Dit zowel bij de trainingen als wedstrijden vasthouden mannen. Hierdoor kunnen we met elkaar dit seizoen nog vele mooie voetbalmomenten beleven. Zeker weten. Naderhand is het heerlijk om onder het genot van muzikale omlijstingen en versnaperingen zo’n overwinning te vieren, waarbij uitbundig de groeten werd gedaan aan Joost. Hij moest deze ontmoeting aan zich voorbij laten gaan vanwege een bezoek aan Ameland.


Al met al, dit alles is voor herhaling vatbaar. Volgende week hier voor gaan. Dan komt JVZ op bezoek. Dit wordt dan een derde ontmoeting met hen. De voorgaande twee keren wist Alcides B1 tot winst te komen tegen deze ploeg. Dit zegt voor volgende week nog niets, maar we voegen er graag een derde aan toe. Voor geïnteresseerden, we spelen thuis om 11.15 uur.


 


Tot dan.


Jan