Alcides B1 bekert verder

Vandaag ging Alcides B1 voor de derde (beker)wedstrijd in één week tijd. Het lijkt de Engelse competitie wel, die staat ook altijd bol van een behoorlijk aantal wedstrijden in zeven dagen. Toch niets leuker dan dat.


JVZ B1 was vandaag de tegenpartij. Daar hadden we al eens tegen geoefend. Toen eindigde de wedstrijd met winst voor onze B1. Bij de warming-up even een snelle blik over het veld met als conclusie dat er voor een groot deel een ander team stond bij JVZ dan die van voor de zomervakantie. Daarnaast hadden zij met duidelijke cijfers gewonnen van MSC en wilden wij verder in de beker dan moest er gewonnen worden. Onze B1 kon de borst dus nat maken en het als team voetballen was vandaag nog meer van belang dan afgelopen donderdag.


Vanaf het begin liet JVZ blijken deze pot niet uit handen te willen geven. Ze zaten er kort op en speelden de duels in eerste instantie fair maar ook stevig. Alcides moest het hebben van een hoog baltempo en veel bewegen zonder bal. In de eerste fase kwam er dit nog niet zo uit maar in de loop van de eerste helft kregen de geel-zwarten de smaak te pakken. Daarnaast, mocht er balverlies worden geleden, dan zaten de Alcideanen er zelf ook kort op in de hoop snel weer in balbezit te komen. Hier en daar was er zelfs sprake van een dubbele dekking bij Alcides. Kwam de eerste speler alsnog niet in balbezit dan sprong een tweede speler direct bij. Dat is onder andere spelen als een team. JVZ was zoals gezegd wel strijdvaardig maar de opbouw door middel van lange ballen werd door onze B1 vlotjes in de kiem gesmoord. In opbouwend en daarmee aanvallend op zicht was Alcides beter en daarmee kwamen zij meer voor het doel van JVZ. De grootste scoringskans was op dat moment dan ook voor Joep Fakkert. Echter zijn lob verdween over de deklat en vervolgens op het dak van het doel. Dat Alcides iets meer veldoverwicht had bleek ook uit het aantal hoekschoppen. Bij JVZ stond de teller nog op nul. Alcides had er reeds enkelen mogen nemen, tot dan toe nog zonder resultaat. Na een half uur speler kreeg Alcides wederom een corner van links die door Boye Keizer netjes in de vijf meter werd gekruld. De mee geslopen Marnix de Jager wist met behulp van een goede timing de bal strak binnen te knikken: 0 – 1. In deze situatie zou Alcides verder zijn in de beker. Wilde JVZ verder dan moesten zij minimaal gelijk spelen. De reden waarom zij meer naar voren wilden voetballen. Hierdoor gaven zij ook wat meer ruimte weg aan de Alcideanen. Met snelle omschakelingen en uitvallen profiteerde Alcides enkele keren van die ruimte waarmee zij dicht in de buurt van het doel konden komen van JVZ. Doelpunten bleven echter achterwege. JVZ bleef daardoor in de wedstrijd en werd er door hen gestreden om de stand gelijk te trekken. Ondanks deze strijd zorgde dit aan hen kant niet voor doelrijpe kansen. Zo leek een lange bal van JVZ op hun linkerspits niet echt gevaar op te leveren, laat staan een score op te leveren. Het is dat door onze beide centrale verdedigers de bal niet op juiste hoogte en snelheid werd ingeschat. De linkerspits van JVZ deed dit juist wel waardoor hij geheel vrijstaand bij de linkerpaal de bal kon binnen knikken: 1 – 1. JVZ ging dus uiterst effectief om met hun kansen of liever gezegd kans. Daarin liepen zij nu één op één. Alcides probeerde nog wel om voor de pauze op voorsprong te komen maar dit succes bleef gedurende de resterende minuten achterwege. Kort voor de rust moesten er nog twee spelers van Alcides op de been worden geholpen. In één en hetzelfde duel werden zij beiden gevloerd. Jurre van der Haar kon verder maar voor Guido de Ridder zag het er ietwat minder rooskleurig uit. Hopelijk bracht de rust even uitkomst. Pauze.


In de rust werden de heren spelers voorzien van enkele complimenten, adviezen en tips. Verder was het bijkomen van de tot dan toe geleverde inspanning. De warmte had namelijk behoorlijk wat invloed op de beide teams. Bijtanken was het devies.


Kort na aanvang van de tweede helft was het al snel duidelijk dat Guido niet verder kon. Hij werd vervangen door Wouter Beenen die als linkerverdediger werd gepositioneerd. Zoals aangegeven had JVZ aan een gelijk spel genoeg om door te bekeren en liet in eerste instantie Alcides het spel maken. Iets wat de Alcideanen wel ligt en mede daardoor kon er naar voren worden gevoetbald. Na een goede tien minuten spelen in de tweede helft wist Jurre van der Haar vanuit deze vooruit geschoven situatie onze B1 weer op voorsprong te brengen. De bal werd op hem ingespeeld en al draaiend, kerend en struikelend wist hij de bal op het doel te prikken van JVZ. Zijn eerste inzet werd gestopt maar de tweede poging bleek wel succesvol. Zowel de keeper als twee om hem heen staande verdedigers grepen niet in. Jurre lag weliswaar nog op het uit kunstgras opgetrokken hoofdveld maar dat deerde hem niet om vanuit die houding de bal binnen te tikken: 1 – 2.


JVZ moest weer en probeerde met voornamelijk lange ballen en duelkracht gevaarlijk voor het doel te komen van Alcides. In deze fase speelde JVZ meer op de helft van de bezoekers uit Meppel maar keeper Xander werd aan de hand van de door hen toegepaste speelwijze niet echt onder druk gezet. Alcides bleef fier overeind maar zelf aan voetballen toekomen lukte op dat moment niet. Dit kwam vooral omdat Alcides meeging in de speelstijl van JVZ. Dat is niet waar de geel-zwarten sterk in zijn waardoor meerdere uitbraken rond de middenlijn door JVZ werden onderbroken. Goed om te zien dat, ondanks dat het spel van Alcides ietwat te wensen overliet, zij wel alles gaven om JVZ buiten de zestien te houden en met succes. Om alsnog een gelijke stand te forceren werd in de laatste paar minuutjes de laatste man van JVZ naar het front gestuurd en ging het bij hen achterin één op één. De persoon in kwestie was goed en wel onderweg naar voren, toen een lange bal vanuit de achterste linie van Alcides in de diagonaal over links werd gespeeld. De rechterverdediger uit Zuidwolde zag de bal over zich heen verdwijnen en tevens miste hij de rugdekking van zijn laatste man. Alcideaan Boye Keizer zag hier wel heil in en leek deze diepe bal in de loop op te kunnen pikken. De JVZ-keeper kwam uit en het zag er naar uit dat hij eerder bij de bal zou zijn dan de toesnellende Boye. Met een ferme trap probeerde hij vervolgens de aanval onschadelijk te maken. Hij raakte van alles wat er om hem heen rolde en bewoog maar hoe het ook zij, de bal vervolgde zijn weg vanuit deze kluts met vermindering in snelheid in de richting van de doellijn van JVZ. Een JVZ-verdediger probeerde met een uiterste krachtinspanning de bal nog in te halen maar gelukkig voor Alcides bleef dit bij een poging zodat de bal dan toch de doellijn passeerde: 1 – 3. Direct na de aftrap floot de goed leidende scheids voor het einde van de wedstrijd. Alcides B1 bekert verder!!


Deze winst en voortgang in de beker mocht zeker even gevierd worden. Met muzikale ondersteuning werd in de kleedkamer luidruchtig de polonaise ingezet en terecht. Winst moet je vieren en vooral met z’n allen. Volgende week gaat de B1 de competitie in. Als dit kan op de wijze waarop de laatste twee wedstrijden zijn gespeeld, dan laat maar komen die competitie. En een polonaise……hopelijk mogen we deze feestende rij nog vaak door de kleedkamer zien gaan dit seizoen. We sluiten graag aan.


Zaterdag 5 september de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen 2015 – 2016 tegen Veendam om 11.15 uur. Wie weet tot dan.


 


Jan