Alcides B1: de betere wint niet altijd

Vandaag mocht Alcides B1 aantreden tegen de koploper uit Hoogeveen. HZVV B1 kwam op bezoek op sportpark Ezinge. Onze B1 was de laatste tijd goed op dreef dus met veel vertrouwen werd er uitgekeken naar deze pot. Bij winst zouden de bovenste teams dicht bij elkaar komen en daar zou Alcides er dan één van kunnen zijn.  Hoe gaaf is dat.

Toch was het begin voor HZVV. De eerste tien minuten zorgden zij voor het meeste gevaar dat uitgedrukt werd met een kopbal tegen de lat vanuit een cornerbal van rechts. Alcides leek gewaarschuwd. Blijkbaar toch niet voldoende want via een tweede cornerbal wisten zij op voorsprong te komen, doordat hun opkomende linksback bij de tweede paal de bal wist binnen te prikken: 0 – 1. Schijnbaar hadden de Alcideanen dit nodig want vanaf dat moment was het onze B1 die de betere van de twee aanwezige ploegen was. In verdedigend opzicht werd er korter gedekt, de duels feller gespeeld en ging men bij balverlies beter en strijdlustiger voor de tweede bal. In aanvallend opzicht  werd meer vooruit gedacht en gespeeld, meer en beter bewogen zonder bal waardoor het combinatiespel beter mogelijk was. Niet al teveel later werd op die aanvallende wijze de stand gelijk getrokken. Helemaal terecht overigens. Met een splijtende pass wist Jurre rechterspits Joep de diepte in te sturen. Joep daarentegen bediende vervolgens de inkomende Soufian vanaf de achterlijn met een vlijmscherpe voorzet. Laatstgenoemd schoot heerlijk koelbloedig de terechte gelijkmaker binnen: 1 – 1. De verwachting was dat HZVV nu wel uit een ander vaatje ging tappen en met meer druk naar voren zou gaan spelen. Niets bleek minder waar. Alcides gaf het heft niet uit handen. Met de juiste voetbalbeleving en veel inzet bleven zij de bovenliggende ploeg . Iets over de helft van de eerste helft werd dit onderstreept door een doelpunt van Joep. Wederom was het Jurre die met een pracht pass Joep wist te bereiken. Sterker nog, het deed Joep oog in oog komen met de keeper van de bezoekende club. Ondanks dat de keeper van HZVV er met de vingers aan zat, bleek dit onvoldoende om hiermee het tweede doelpunt van Alcides te voorkomen. Links onderin plofte de bal diagonaal binnen: 2 – 1. Na de verplichtte aftrap probeerde HZVV meer grip te krijgen op de tot dan toe heerlijk voetballende Alcides B1. Onze B1 dacht daar echter anders over en bleef met passie voetballen. Kort voor de rust leek dit te worden beloond met een derde doelpunt. Een lange pass van achteruit belandde bij hen in het centrum van de verdediging. Brecht ging er achteraan en wist deze bal met zijn hoofd te verlengen. Hiermee troefde hij de Hoogeveense laatste man af en bracht hem direct in een één-tegen-één-situatie tegenover de keeper van HZVV. Waar Brecht de laatste wedstrijden uitermate koelbloedig de bal tussen de palen wist te plaatsen, stond deze keer  de keeper hem in de weg. Het blijft natuurlijk gissen maar wat als dat derde doelpunt was gevallen? Zou daarmee de wedstrijd vroegtijdig in het welbekende slot zijn gegooid? Het antwoord moeten we schuldig blijven maar HZVV zou zeker te weten in de tweede helft met een beste kluif te maken hebben gekregen. Een kluif waar zij mogelijk hun tanden op stuk zouden hebben gebeten, want tegen een Alcides in deze vorm zou een dergelijke stand niet zomaar om te buigen zijn. Pauze.

In de kleedkamer werd er genoten van de thee maar kon er bovenal met tevredenheid teruggekeken op de eerste veertig minuten. De wedstrijd was daar nog niet mee gewonnen maar het vertrouwen was er. Na enkele puntjes op de i te hebben gezet werd er begonnen aan de tweede veertig minuten.

Het beeld van het eerste gedeelte van de tweede helft bleek niet veel anders dan dat waarmee de eerste helft was geëindigd. Aan beide kanten werd er gestreden om elke meter maar over het algemeen was Alcides nog steeds de bovenliggende partij. HZVV probeerde verder naar voren te spelen, maar zij moesten dit doen met enige geremdheid omdat Alcides te dreigend bleef met snelle en goed lopende uitvallen. De dreiging was zelfs van dien aard dat zij handen en voeten nodig hadden om de Alcideanen af te stoppen. Dat dit niet elke keer op faire wijze ging, werd bevestigd door het aantal gele kaarten waar zij in korte tijd tegen aanliepen. Toch was het HZVV die op gelijke hoogte leek te komen, echter zorgde de buitenspelegel ervoor dat dit doelpunt werd afgekeurd. Zo’n twintig minuten voor het einde van de wedstrijd ging HZVV achter één op één spelen. Hierdoor kreeg Alcides meer ruimte in de voorste linie. Zou Alcides hiervan kunnen profiteren? Meerdere keren wisten onze jongens gevaarlijk op te stomen naar het doel van HZVV maar de nekslag van 3 – 1 bleef uit. Een goede tien minuten voor het eind wist HZZV alsnog op gelijke hoogte te komen. Hier hadden zij wel een pingel voor nodig. Een pingel die onterecht werd gegeven. Een faire tackle op de bal binnen de zestien werd door de leidsman anders beoordeeld waardoor de bal op de stip kwam te liggen. Deze kans lieten de bezoekers niet onbenut: 2 – 2. HZVV wilde de winst en bleef achterin één op één staan. Van de ruimte die zij daarbij achterin weggaven leek Robin van te kunnen profiteren. Vrijstaand in de zestien van HZVV werd hij bereikt door middel van een steekbal. Waar verwacht werd dat hij de bal zelf op het doel zou poeieren, schoof hij deze opzij naar links. Verrassend voor veel Hoogeveners maar ook voor Brecht bleek dit een verrassing. Te gehaast schoot hij de bal over. Over het geheel genomen was Alcides vandaag de beter voetballende ploeg. HZVV moest het hebben van de lange bal. Daar brachten zij wel hun spits gevaarlijk mee in stelling. Keeper Xander reageerde alert maar moest het wel bekopen met een behoorlijke tik op zijn knie veroorzaakt door het onbesuisde inkomen van deze aanvaller. Enkele minuten later pakte een zelfde lange haal voor hen wel goed uit. Een naar binnen gekomen vleugelaanvaller van HZVV was er snel bij en prikte deze voorbij de uitkomende keeper Xander. Enorm balen want Alcides verdiende dit zeker niet. Voetballend de betere zijn en dan toch onterecht op achterstand komen. In de laatste minuten van deze wedstrijd probeerde Alcides het nog wel. Een gelijke stand leek er te komen. Brecht kopte vanuit een corner de bal binnen de palen maar ternauwernood werd deze van de lijn gehaald. Alcides gaf nog een keer alles maar de meeste resterende minuten gingen verloren aan onnodige blessurebehandelingen van enkele HZVV-spelers. Irritant dit theatrale gedrag. Al met al bleek er te weinig tijd over te zijn om alsnog een punt in Meppel te houden.

Aangeslagen zaten de mannen dan ook na de wedstrijd in de kleedkamer. De teleurstelling was groot. Enorm begrijpbaar want onze B1 zat met lege handen ondanks de betere te zijn vandaag. Toch mannen, petje af wat jullie vandaag tegen de koploper op de mat hebben gelegd. Het verlies zorgde voor een beste kater maar neem het goede spel mee naar de volgende wedstrijden. Daar staan er nog genoeg van op het programma. Want hoe het ook zij, zo’n goed spel gaat echt beloond worden. Volgende week pakken we de draad weer op en gaan we het Genemuiden op die manier lastig maken. W ie mee wil genieten moet dan wel meereizen naar Genemuiden. Vast geen moeite om Alcides B1 in deze vorm te komen bewonderen.