Alcides B1: Strijdend naar knappe winst.

Met de vernedering van de uit-wedstrijd nog in gedachten, moest Alcides B1 vandaag aantreden tegen kampioenskandidaat Urk B1. De ruime nederlaag op Urkse-bodem zou voor Alcides de drijfveer kunnen of zelfs moeten zijn om de boel maar eens goed recht te zetten. De afgelopen wedstrijd had Urk al wat laten liggen en dit schetste mogelijk al een beeld. Toch moet altijd zelf eerst het klusje nog worden geklaard. Door blessures en ziekteverschijnselen moest de opstelling wat worden aangepast, maar de insteek en aanpak zou er niet anders door moeten zijn. Arjen Zelhorst was er vandaag niet bij maar met een beste hart onder de riem gaf hij via de app kenbaar hoe de B1 vandaag de wedstrijd in moest gaan. Het sloot geheel aan bij wat we op voorhand met elkaar hadden besproken: “Als je alles geeft wat er in jezelf zit en een ander helpt die het moeilijk heeft, is elk resultaat winst”. Zo is het maar net. Anita Zanting nam vandaag zijn honneurs keurig waar. Dank daarvoor. Scherpte is datgene dat Alcides vanaf de eerste tot de laatste minuut moest hebben en tonen. We wisten dat Urk er altijd vol voor gaat en bij omschakelingen er direct bovenop zit. Ook dit was vandaag het geval. Urk probeerde vanaf het begin druk te zetten op de helft van de Alcideanen. De geel-zwarten stonden goed en hadden van de eerste aanvalsdriften van de bezoekers nog niet zoveel te duchten. Toch wist Alcides zich steeds beter onder de druk vandaan te voetballen. Vooral opbouwend  wist onze B1 dit zo nu en dan keurig te bewerkstelligen maar echte kansen vloeiden er voor Alcides er nog niet uit voort. Urk daarentegen dook in de loop van de wedstrijd dan toch enkele keren gevaarlijker op in de zestien van de Meppelers. Soms veroorzaakt door enkele kleine persoonlijke foutjes bij de Alcides-spelers of door razendsnelle omschakeling via voornamelijk de rechterkant. Was het niet dat op het laatste moment het schot werd geblokkeerd, dan was het wel wederom de degelijk keepende Roël Zelhorst die het scoren wist te voorkomen. Zo ook in een situatie waar hij één op één kwam te staan tegenover een Urker. Met een knappe reactie wist hij duikend een doelpunt te voorkomen. Nadien was het Alcides die meer en meer aan het voetballen toe kwam. De duels werden feller en sterker gespeeld en met meerdere lange ballen van achteruit, door Ramon van der Haar en Brecht van Zomeren, werden onze aanvallers goed in de diepte weggestuurd. In een wat korter tijdbestek kreeg Alcides enkele mogelijkheden. Korte opsomming:

-        Ryan Luyckx met een verre bal die net over de lat ging;

-        Dennis Hamminga vanuit de draai kort voorbij de linkerbovenhoek;

-        Bal die in de zestien bleef hangen en die door meerdere Alcideanen getracht werd binnen te schieten;

-        Een onderbroken snelle break-out  van Ryan, waarbij de voordeelregel niet goed werd gehanteerd en Ruben Zanting een scoringsmogelijkheid werd belet;

-        En zo vast nog wel eentje.

Beide ploegen bleven in de eerste helft doelpuntloos zodat met een 0 – 0 stand de kleedkamer werd opgezocht. In de kleedkamer werd nogmaals benadrukt dat dit onze dag kon worden en met de woorden van Arjen in ons achterhoofd trok Alcides weer ten strijde.Urk begon gedreven en fanatiek aan de tweede helft. De eerst kans was dan ook voor hen. Eén van hun betere spelers kreeg van net buiten de zestien de kans om aan te leggen. Gelukkig voor onze B1 mikte hij veel te hoog. We waren weer gewaarschuwd. Alcides wist weer wat te moeten doen. In de duels gingen ze er weer voor en dit zorgde vervolgens wederom voor enkele mogelijkheden. Het werd in de tweede helft een wedstrijd van wie het eerste scoort zou wel eens met de winst aan de haal kunnen gaan. Alcides streed voor elke meter en kwam regelmatig als winnaar uit de duels naar voren. Met geplaatste ballen kon vervolgens de voorste linie worden weggestuurd. Schoten van Robin Klomp, Ruben Zanting en Ryan Luyckx leverde aansluitend nog niet de zo gewilde voorsprong op. Het aantal cornerballen in het voordeel van Alcides, gaf aan dat onze B1 meer en meer  de wedstrijd naar zich toe wist te trekken. Toch voorzichtigheid was geboden want zolang de wedstrijd niet is gespeeld blijven Urkers er voorgaan. In de 63ste minuut was het dan toch raak. Een lange bal  wist Ryan kort voor de achterlijn op te pikken en met een lepe boogbal wist hij deze op het hoofd te leggen van Ruben Zanting. Het was hij die met een nette knik Alcides op voorsprong bracht: 1 – 0 en € 10,00!Vanaf dat moment ging Urk achter man op man spelen in de hoop nog iets recht te kunnen breien. Alcides kreeg nog enkele doelrijpe kansen vanuit cornerballen maar helaas zat er telkens een voetje van Urk tussen zodat een verdere uitbreiding van de score net op tijd werd voorkomen. In de laatste deel van de wedstrijd was het nog even pompen of verzuipen voor onze bezoekers. Met alles wat de Alcideanen in zich hadden wierpen zij zich voor de bal waardoor de drie punten in Meppel bleven. Klasse mannen. Een knappe overwinning die als beloning kan worden gezien door als team met passie en inzet te voetballen en van waaruit voetballend meerdere mogelijkheden werden gecreëerd. Niet alleen blijft Alcides hierdoor keurig in de bovenste regionen van de ranglijst staan, maar ook in de derde periode blijven zij het daarmee goed doen. Voor de resterende wedstrijden geeft dit de Alcideanen veel  moed en vertrouwen. De reden om met plezier uit te kijken naar de eerstvolgende wedstrijd. Een pot tegen Staphorst. Een derby dus. Altijd interessant.