Alcides B2 laat (wederom) de winst liggen

Na twee achtereenvolgende wedstrijden niet van de winst te hebben mogen genieten, ging Alcides B2 vandaag voor maar één ding en dat waren de drie punten. Hiervoor moest men wel vroeg uit de veren want de wedstrijd zou om 9.00 uur moeten beginnen. Voor spelers in deze leeftijdscategorie een tijdstip die over het algemeen als zeer irritant wordt ervaren. Laat staan dat het vertrek dan nog eens ruim een uur eerder moest plaatsvinden.
Dan de wedstrijd. Naast de tegenstander Diever Wapse B1 hadden beide ploegen ook te maken met een hinderlijke grasmat. Een grasmaaier moet in Wapse schijnbaar nog worden uitgevonden. De bal was maar voor de helft zichtbaar en alle spelers leken zich blootvoets door het veld te bewegen. Maar ja, daar hadden gelukkig beide ploegen last van.
Volgens afspraak zou Alcides B2 tegen Diever Wapse van dezelfde speelstijl- en wijze gebruik gaan maken als vorige week tegen Rouveen. Echter, waar het vorige week goed uitpakte, vertoonde Alcides B2 het vandaag maar mondjes maat. De linies speelden te ver uitelkaar waardoor Diever Wapse teveel speelruimte werd geboden. Alcides liep daardoor teveel achter de bal aan en moest er teveel gecorrigeerd worden i.p.v. dat het zelf het initiatief had. Daar komt bij dat meerdere spelers van Alcides pas in actie kwamen op het moment dat de bal in de buurt kwam. Anticiperen op het spel is dan een uitkomst om het achter de bal aanlopen te voorkomen. Alcides maakte het zich hierdoor onnodig moeilijk. Zeker ook omdat Diever Wapse niet een team is waarvan Alcides in betere doen van hoeft te verliezen. Na de eerste aanvallen van Diever Wapse overleefd te hebben, kroop Alcides B2 meer uit de eigen schulp. In de op derde achtereenvolgende wedstrijd was het een Alcideaan die als eerste een doelrijpe kans aangeboden kreeg. De geschoten bal van Ruben Zanting spatte op de lat uiteen. Alcides B2 ging inzien dat hier meer te halen was, maar dan moest er wel uit een ander vaatje worden getapt. Niet veel later ging Ruben Zantig voor de herkansing en dit keer wist hij wel het net te vinden. Gecontroleerd schoot hij op snelheid de bal rechts naast de keeper binnen: 0 – 1. In het verdere verloop van de eerste helft ging het spel wat op en neer. Beide ploegen doken zo nu en dan gevaarlijk op voor het doel van de tegenstander. In dat opzicht kon of Diever Wapse op gelijke hoogte komen dan wel Alcides bereidde de voorsprong uit. Gelukkig was er sprake van het laatste. Wederom was het Ruben Zantig die, na in de diepte te zijn weggestuurd, opdook voor de keeper van Diever Wapse. Ook dit maal schoof hij de bal onder de keeper door. Toch leek hij de bal onvoldoende snelheid mee te hebben gegeven, en het was maar de vraag of deze de doellijn zou passeren voordat één van de verdedigers alsnog de bal voor de lijn kon weren. Laat net nu die verdediger de bal het laatste zetje geven, waardoor Alcides op een 0 – 2 voorsprong kwam. Het vasthouden van deze stand tot aan de rust bleek jammerlijk niet het geval. Kort voor de pauze verkleinde Diever Wapse de achterstand door vanuit een cornerbal te scoren. Dit gaf hen natuurlijk hoop voor de tweede helft. Voor de derde achtereenvolgende ging Alcides met een voorsprong van 1 – 2 naar de kleedkamers.
In de tweede helft nam Diever Wapse B1 het initiatief. De aansluitingstreffer kort voor de pauze gaf hen natuurlijk de nodige moed. Alcides moest er voor vechten en bleef tot dan toe overeind. In de loop van de tweede helft kreeg Alcides ook weer de nodige mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Laten die kansen nu voornamelijk ontstaan door goede en vlot lopende combinaties en net positiespel. Eén van de kwaliteiten van Alcides B2. Onze B2 liet dit vandaag te weinig zien waardoor er dan ook te weinig kansen werden gecreëerd. Richting het eind van de wedstrijd dook, ondanks de mogelijkheden die Alcides zelf nog kreeg, Diever Wapse enkele keren gevaarlijk op in de zestien van Alcides. De eerste kansrijke afrondingen konden nog worden voorkomen maar een kans waarbij de spits erg veel ruimte werd geboden, wist hij mede daardoor goed te benutten: 2 – 2. In vergelijk met vorige week kwam Alcides de laatste paar tellen nog goed weg en mochten we de handen dicht knijpen dat we één punt mee konden nemen naar Meppel.
Waar Alcides vorige week met gegroepeerd voetbal de wedstrijd goed controleerde, wat ook de insteek was van deze wedstrijd, bood het vandaag de tegenstander teveel ruimte, anticipeerde het te weinig op spelsituaties, ontbrak de spirit om te gaan voor winst en was er sprake van een geringe onderlinge communicatie. Het coachen van elkaar kan een gunstige bijdrage leveren aan de teamprestatie. Mede hierdoor ging de overwinning vandaag aan de neus van Alcides B2 voorbij. Volgende weer een thuiswedstrijd. SVN komt dan op bezoek. Alcides B2 heeft dit seizoen reeds laten zien dat zij leerbaar zijn. Daar vanuit gaande en met de afgelopen wedstrijden in het achterhoofd, kan ik zeker weer uitkijken naar de aankomende wedstrijd. In dat opzicht kan het alleen maar weer beter gaan. Of schep ik nu teveel verwachtingen? In ieder geval wel een mooie pot om de boel recht te zetten.