Alcides pakt overwinning op karakter

3-1 overwinning op Achilles 1894

In een meer spannende dan goede wedstrijd knokte Alcides zich vanavond in Meppel langs Achilles 1894 uit Assen. Achilles 1894 trainer Theo ten Caat zou na afloop zeggen dat hij verkeerde keuzes had gemaakt in de opstelling. Dat werd Ten Caat en zijn mannen fataal, want een fel Alcides won met 3-1. Alcides pakte daarmee de eerste punten in de hoofdklasse C en heeft er na drie wedstrijden net als Achilles 1894 nu drie.

Door: Andor Heij

Alcides begon behoorlijk aan de wedstrijd en heeft met de nieuwkomers Kadir Usta (PEC Zwolle) en Mike Doldersum (Elim) echte handenbinders in de selectie, die hun acties nog wel eens te ver doorvoeren. Na zeven minuten kreeg Alcides de eerste grote kans toen een kopbal van Winfried Tromop na een vrije trap van Martijn Bosman van de lijn werd gehaald.

Alcides beter
De tweede kans vloog er tien minuten later wel in. Martijn Bosman stuurde Usta op Achilles doelman Diederik Bangma af en Usta bleef koel: 1-0. Alcides kreeg nog twee goede kansen, maar Bangma was attent bij schoten van Roy Visscher en Rick Jan de Groot. Visscher schoot ook nog eens net over. Achilles 1894 liet weinig zien en was alleen via Toufik Faraouni gevaarlijk. Zijn schot ging net naast.

Vechtvoetbal
Het niveau van de wedstrijd daalde al halverwege de eerste helft en dat zette zich na rust door. Die begon nog aardig met een kopbal van De Groot net over het Asser doel. Er ontspon zich daarna een wedstrijd met vechtvoetbal. Achilles 1894 probeerde er uit alle macht door te komen, maar het was allemaal te slordig. De Alcides defensie met Bosman als ouderwetse stofzuiger er vlak voor gaf dan ook geen krimp, op een afstandsschot van Remon Schutte na dat over vloog. De Meppeler opbouw was te zwak om te profiteren van de ruimte die Achilles weg gaf. Het was hotseknots-begonia voetbal.

Doelpunten
Met onbedoelde hulp van Bas van Wegen kwam Achilles na 71 minuten toch op 1-1. De Alcides doelman liet een voorzet van Schutte los en de 16-jarige A-junior Ids Hannema pakte het presentje uit. De blijdschap duurde niet lang, want binnen de minuut kopte Visscher Alcides na een vrije trap van Bosman weer op voorsprong: 2-1. Hannema kreeg opnieuw de kans op de gelijkmaker, maar de bal smoorde in de Alcides defensie. De Meppelers voerden de counters in de slotfase beter uit. Nadat invaller Kevin Schmidt op de paal schoot, knalde de andere invaller, Yannick Kaluzi, Alcides vanuit de rebound in veilige haven: 3-1.

Dubbele vreugde
Martijn Bosman ging bij Alcides voorop in de strijd en vierde een dubbel feestje: “Ik ben donderdag vader geworden en heb sinds die tijd heel weinig geslapen. Gelukkig had ik vanavond nog net genoeg energie over. Maar het was niet best. De eerste 15 a 20 minuten was het nog aardig, maar daarna zakte het weg. Het zijn wel drie hele belangrijke punten”.

“Het was on-Alcideaans”, aldus een glunderende trainer Eduard Lindeboom. “Het was een overwinning op karakter en we hebben laten zien dat dit de ingrediënten zijn”. Lindeboom vond de overwinning meer dan verdiend: “In de openingsfase kregen we al drie of vier grote kansen. De overwinning is mooi en fijn en ook ben ik opgelucht dat we hebben laten zien dat we deels op de goede weg zijn”.

Hand in eigen boezem
Achilles 1894 trainer Theo ten Caat wees na de nederlaag niet naar zijn spelers, maar naar zichzelf: “Ik moet de hand in eigen boezem steken. Ik heb de verkeerde keuzes gemaakt in de opstelling, want ik was eerder ontevreden. Ik was eigenlijk al bang dat het zou gebeuren”. En het ging dus mis, aldus Ten Caat: “Het middenveld was uit balans. Ze moeten mentaal in staat zijn dicht bij een tegenstander te staan, ook al is de bal er niet. Ook aanvaller Timmer in de verdediging was geen succes, maar die is later naar voren gegaan”.
Ten Caat was wel tevreden over het optreden van de 16-jarige A-junior Ids Hannema: “Het is wel opvallend dat een 16-jarige je beste speler is”. Om er grappend aan toe te voegen: “Dat had ik dan wel goed gezien. Die jongen speelde zijn derde hoofdklasse wedstrijd. Dat is toch wel een teken van het onvermogen van onze ploeg, ondanks dat ik eerder de verkeerde keuzes heb gemaakt”.

Alcides – Achilles 1894 3-1. 1-0 Kadir Usta (17.), 1-1 Ids Hannema (71.), 2-1 Roy Visscher (72.), 3-1 Yannick Kaluzi (86.) Toeschouwers 250.

Man van de wedstrijd: Martijn Bosman (Alcides)

Bron: Tweenul.nl    Foto's Andor Heij