Alcides - SWZ Boso Sneek

3-1 overwinning op koploper

Koploper SWZ Boso Sneek verspeelde vanmiddag in de strijd om de titel in de hoofdklasse C opnieuw punten. Na het gelijke spel tegen Germania, vorige week, was in Meppel Alcides met 3-1 te sterk. Op de overwinning van de Meppelers, die naar de subtop klommen, viel weinig af te dingen.

door Andor Heij

Het eerste doelpunt van Alcides viel al na zes minuten en was opmerkelijk. Yannick Kaluzi brak door en werd gevloerd door Thijs Goes. Scheidsrechter Van Os floot en SWZ Sneek doelman Kevin van der Meulen liet de bal daarom in het doel rollen. Van Os wees echter de Meppeler kant op zodat alle spelers en het publiek dachten aan een schwalbe van Kaluzi. Tot verbazing van iedereen gaf Van Os echter een doelpunt aan.

SWZ Sneek trainer Berry Zandink kon er ondanks de vreemde beslissing mee leven: “Wij hadden dan niet alleen een stafschop tegen gekregen. Hij had dan ook Thijs Goes rood moeten geven en die waren we dan vier of vijf wedstrijden kwijt geweest. Maar het was de eerste in een rij van dubieuze beslissingen”. Zandink doelde daarmee vooral op het toepassen van de voordeelregel van Van Os.

Alcides fel, Sneek slap
Het doelpunt van Kaluzi was de prijs die de Friezen moesten betalen voor het slappe begin. Alcides was fel en via Kaluzi viel na 12 minuten bijna de tweede. Sneek kreeg kansen na spelhervattingen, maar Erolind Derguti en Goes zochten het doel te hoog.

Na 31 minuten schoot Bjorn Zwikker namens Alcides hard in. Van der Meulen keerde de bal maar half en Roy Visscher schoot de 2-0 in de touwen. SWZ Sneek kwam er maar moeilijk door. Spits Age Hains Boersma lag aan de ketting bij Dennis Blokzijl en Derguti had het lastig met Martijn Bosman in zijn buurt. Desondanks kreeg Derguti een aardige kans die hij over schoot. Een vrije trap van Eric Nederhoed werd een prooi voor Alcides doelman Bas van Wegen. De grootste kans was voor Alcides toen Zwikker met een geniepig schot de paal raakte.

Offensief SWZ Sneek
Ook na rust viel er veel te genieten. SWZ Sneek drukte en Van Wegen moest ingrijpen op schoten van Mark Homme van der Veen en Derguti. Derguti schoot ook nog eens net over. Na 65 minuten viel de aansluitingstreffer. Boersma bediende Derguti en die tikte binnen: 2-1. Dat was op het moment dat Blokzijl was uitgevallen, omdat hij geen volledige wedstrijd kon spelen. Nederhoed schoot namens SWZ Sneek daarna net naast, maar toen was het afgelopen met de kansen van de Friezen.

Alcides kreeg aardig wat mogelijkheden in de laatste twintig minuten. Zwikker kon twee keer alleen op Van der Meulen af, Eric Jan Lijzen kopte net naast en Herre Huberts schoot na een fraaie individuele actie rakelings naast. SWZ Sneek doelman Van der Meulen fungeerde in de slotfase als een soort laatste man. Hij blunderde door buiten zijn strafschopgebied een bal verkeerd te raken en Kaluzi schoot de wedstrijd in het slot: 3-1.

Knuppels
“Op basis van het eerste half uur hebben we verdiend gewonnen”, aldus Alcides aanvoerder Eric-Jan Lijzen na afloop. “We speelden goed en we maakten goede goals. Sneek speelde alle ballen op Boersma en die angel hebben we eruit gehaald. Toen Dennis Blokzijl uitviel was het even zoeken, maar toen heeft Melvin Velthuis het goed opgepakt. Dat is ook een goede kopper”.

Volgens Lijzen was het heel wat beter en strijdvaardiger dan vorige week tegen NEC: “We zijn ook een stel knuppels met z’n allen. Je moet altijd inzet en strijd leveren. Je moet er vanaf het begin staan en laten zien dat je wilt winnen. Dit is een hele belangrijke overwinning. We moesten een beetje naar beneden kijken, maar nu sluiten we weer aan bij de subtop”.

Geen titelkandidaat nummer één
“Onbegrijpelijk”, zei SWZ Sneek trainer Berry Zandink na afloop. “Als we slap uit de kleedkamer komen kunnen we moeilijk de wedstrijd weer omdraaien. In de eerste helft verloren we de slag op het middenveld. We kwamen niet aan voetballen toe en dan ga je op Age Hains spelen. Die legde er wel een paar klaar, maar we waren onzorgvuldig in de afwerking”.

Na de 2-1 geloofde Zandink er weer in: “Uiteindelijk valt die goal en je hoopt dat ze gaan wankelen, maar daarna wisten we weinig meer te creëren. We hadden hier kunnen uitmaken of we titelkandidaat nummer één zijn, maar dat zijn we blijkbaar niet”. Volgende week reist SWZ Sneek opnieuw af naar Meppel voor de absolute topper tegen MSC.

Alcides – SWZ Boso Sneek 3-1. 1-0 Yannick Kaluzi (6.), 2-0 Roy Visscher (31.), 2-1 Erolind Derguti (65.), 3-1 Yannick Kaluzi (90+3). Toeschouwers 225.

Foto's Pieter Reinink
Man van de wedstrijd: Dennis Blokzijl (Alcides)
Amusementswaarde: 8