Het ontbreekt Alcides A1 aan voetbalgogme

Alcides A1 heeft het deze zaterdag op het kunstgras in Enschede net niet kunnen bolwerken tegen de nummer twee van de vierde divisie G. Vogido A1 toonde op eigen veld op de beslissende momenten net iets meer voetbalgogme dan de geel-zwarten: 3-2.

‘Omgedraaid’

Omdat Sint-Nicolaas zijn landelijke intrede maakte in Meppel, werd dit competitieduel ‘omgedraaid’ en dus in Twente afgewerkt. Na een gezellige bijeenkomst bij elftalleidster Hilda Kist thuis (inclusief een tactische wedstrijdbespreking door trainer-coach Dennis Meadows) vertrok de bus met spelers, begeleiders en supporters richting Tukkerland.

Na de eclatante 1-7 zege op Excelsior’31 A1, een week eerder, was het moreel gestegen en leek Vogido (met slechts drie punten voorsprong) een ideale ‘springplank’ om te stijgen op de ranglijst. De thuisploeg slaagde er in de eerste helft echter in om het spel van de Alcideanen zodanig te ontregelen dat deze vooral in het eerste halfuur amper gevaarlijk werden. Vooral diverse vreemde blessurebehandelingen (de Enschedese verzorger had het er maar druk mee!) haalden het tempo eruit en zorgden mede daardoor voor een onrustig spelbeeld. Vogido stichtte gevaar met enkele waarschuwingsschoten van afstand en een kopbal uit een corner die net naast het Alcides-doel vloog. In de 23e minuut leidde Martijn Hooch Antink met veel doorzettingsvermogen de eerste Meppeler scoringsmogelijkheid in. Hij bereikte de vrijstaande Ryan Luyckx, maar die speelde de bal net te ver voor zich uit zodat de keeper redding kon brengen.

Amper een minuut later viel de 1-0, toen een speler van Vogido vrijwel ongehinderd door de defensie slalomde en een medespeler bediende, die feilloos raak schoot. Bij twee achtereenvolgende counters ontsnapte Alcides daarna aan de 2-0. In het laatste kwartier voor rust kwamen er toch nog twee kansen voor de Meppelers. Bij de eerste doelkans schoot de jarige Frank Striethouldt te zacht in om de keeper te verschalken en bij de tweede bereikte Ryan met een dieptepass Youri de Graaf, die zijn tegenspeler uitkapte maar vervolgens eveneens op de doelman stuitte.

Gelijkmaker

In de tweede helft kwamen de geel-zwarten een stuk gretiger uit de kleedkamer. Die gewijzigde instelling werd al binnen vier minuten beloond met de gelijkmaker, toen Youri de Graaf een defensief slippertje genadeloos afstrafte. Helaas kon Alcides niet lang van deze 1-1 genieten, want een minuut later lag de bal achter Roël Zelhorst in het doel: 2-1. Vogido profiteerde simpelweg van het feit dat de concentratie even verslapte bij Alcides. In de 58e minuut werd het zelfs 3-1, toen de Meppeler verdediging de bal andermaal niet goed kon wegwerken. Roël maakte er nog wel een corner van, maar dat bleek vervolgens slechts uitstel van executie.

Het pleitte voor de Meppeler boys dat ze het na deze 3-1 niet opgaven. Twee invallers (Olaf de Grip en Joren Kamerling) brachten bovendien nieuw elan in de ploeg. Olaf stichtte vooral gevaar met enkele scherpe corners en Joren kopte een daarvan net over. Ook Lorenzo van Esch (in de rust ingevallen) was tweemaal dicht bij de 3-2. Allereerst werd een kopbal van hem uit de kruising gekopt, en vlak daarna kopte Lorenzo snoeihard tegen de paal. In de 79e minuut viel de verdiende anschlusstreffer alsnog, toen Sven Kist een uitstekende pass gaf op Ryan Luyckx, die de keeper met een subtiel tikje passeerde.

Hoewel Alcides nog op jacht ging naar een punt en deze ook zeker verdiende, zette Vogido in de ultieme slotfase alle middelen in om de drie punten in eigen huis te houden. Vooral de grensrechter van de Enschedeërs speelde daarbij een kwalijke rol, met meerdere oneerlijke beslissingen. In combinatie met een weifelende arbiter dreigde de strijd daardoor nog even danig uit de hand te lopen. Voor Vogido klonk het eindsignaal dan ook als een verlossing.

Opstelling Alcides: Roël Zelhorst; Mereyn Geskus (46. Lorenzo van Esch), Jari Mooij, Joost Moleman (81. Ramon van der Haar), Sven Kist; Mels Huisman (63. Joren Kamerling), Ryan Luyckx, Martijn Hooch Antink; Willem-Jan Webbink (60. Olaf de Grip), Youri de Graaf, Frank Striethouldt.