Interview Casper Goedkoop in de Stentor
Casper Goedkoop vindt balans tussen FC Emmen en Alcides

“Je moet nooit een rol spelen als trainer”

Door en met dank aan Erik Riemens

EMMEN/MEPPEL - Ergens halverwege het interview verbaast Casper Goedkoop zichzelf. Even is hij stil en merkt op dat hij er zojuist een aantal voetbalclichés heeft uitgegooid die één ding gemeen hebben: ze zijn o zo waar. “Iedere dag op het veld staan, dat is toch fantastisch. Echt, het is het mooiste dat er is”, aldus de assistent-trainer van FC Emmen en hoofdcoach van Alcides.

Goedkoop zegt het gezeten in de grootste skybox van FC Emmen. De zon zakt langzamerhand het stadion uit, het kunstgrasveld blaakt in het licht en de thuiswedstrijd tegen MVV nadert gestaag. Het is overduidelijk. Goedkoop geniet.
“Ik ben 43 jaar en dit is nu op mijn pad gekomen. Als het tien jaar later was gebeurd, had ik het misschien niet gedaan. Ik heb bijna twintig jaar lang als sportinstructeur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen gewerkt in Veenhuizen. Nu heb ik deze keuze gemaakt om full time met voetbal bezig te zijn bij Emmen. Het is een mooie club, met hele goede faciliteiten en een prima staf waarmee ik goed samenwerk. Ik heb nog een contract tot en met 2018. Misschien is het daarna wel gedaan en ga ik wat anders doen.”
“Waar mij het om gaat is, dat ik mij wil blijven doorontwikkelen. Of dat nu hier is bij Emmen of bij Alcides. Als speler heb ik denk ik niet het maximale eruit gehaald. Nu wil ik kijken waar mijn plafond als trainer ligt. En waar dat is, weet ik niet. Ik heb niet een stip aan die horizon gezet. Soms moet je ook geluk hebben als trainer.”
De trainer Goedkoop is er maar wat druk mee. Vrijdag legde hij na de zege in Groesbeek midden in de nacht zijn hoofd op het huiselijk kussen, om vervolgens om acht uur op zaterdagochtend weer bij Emmen te zijn. In de middag nog even bij zoonlief in Rolde kijken, waarna op zondag weer om 7.10 uur de rit van Vries naar Emmen werd ingezet. Daarna door naar Meppel om een blik te werpen op het tweede van Alcides (“Er deden toch acht jongens mee van de eerste selectie”) en vervolgens was er de thuiswedstrijd tegen Rohda Raalte. Maandag weer naar Emmen, waar in de avond MVV wachtte en dinsdag weer een dubbelprogramma met de FC en ’s avonds Alcides.
De balans privé en werk is van groot belang, onderstreept Goedkoop. Dat evenwicht is er ook tussen zijn twee werkgevers. “Tuurlijk moet ik schakelen, maar het werken met mensen is overal gelijk en vergelijkbaar. Hoogstens zijn bij Emmen de belangen wat groter, maar net als bij Alcides werk ik hier met een mooie groep. Als trainer vind ik een goede sfeer van groot belang. Ik weet dat ik daar zelf ook onderdeel van ben. Belangrijk daarbij is dat je nooit een rol speelt als trainer. Het gaat er uiteindelijk om dat je je voetbalideeën kunt overbrengen en dat spelers goed over je praten. En dan maakt het niet uit of dat bij FC Emmen of bij Alcides is.”

Casper Goedkoop (43)
Woonplaats: Vries
Spelersloopbaan: Be Quick Groningen, Achilles 1894, Alcides en Jong FC Groningen
Trainersloopbaan: Achilles 1894 (assistent), vv Actief, Jong FC Groningen (assistent), Omlandia, vv Hoogeveen, Jong FC Groningen, Alcides en FC Emmen (assistent)

Bron: Stentor woensdag 30 november 2016
Foto: met dank aan Pieter Reinink