Alcides B1: Winnen op z’n Duits

De laatste weken is de B1 lekker op dreef. De meeste partijen werden in winst omgezet. Vandaag aan hen om deze serie een goed vervolg te geven. Als tegenstander kwam KZC op bezoek. Zij werden toch gezien als een lastige bezoeker die mogelijk ook nog wel uit was op revanche aangezien onze B1 de uitwedstrijd op uiterst effectieve wijze in winst wist om te zetten.In de eerste paar tellen van de wedstrijd wekte KZC het beeld, dat zij niet naar Meppel waren gekomen om met lege handen terug te keren naar Klazienaveen. Ze vlogen er behoorlijk in en op. Alcides had het er in eerste instantie niet gemakkelijk mee. Daar waar onze B1 het meer moet hebben van het positiespel en combinatievoetbal, zorgde KZC in de felle duels er voor dat dit bijna niet te realiseren was. Ik moet zeggen dat zij hier en daar het randje behoorlijk wisten op te zoeken. De scheids liet het zo nu en dan toe maar ook hij moest wel op zijn hoede zijn. In het eerste deel van de wedstrijd kwamen beide ploegen nauwelijks tot daadwerkelijke kansen. Het spel speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Het spel van de Meppelers was niet nauwkeurig genoeg om hiermee gevaar te stichten voor het doel van KZC. Daar stond tegenover dat ook de tegenstander niet uitblonk in creativiteit in het opzetten van doelrijpe kansen. Het was Ryan Luyckx die, met zijn zo langzamerhand eigen handelsmerk, van behoorlijke afstand de keeper van KZC testte op zijn doelverdedigende kwaliteiten. Met een keurige redding wist hij de bal onder de deklat weg te tikken waardoor er aan de score tot dan toe niets veranderde. KZC toonde strijd en daar moest Alcides in mee. De B1 moest fysiek flink aan de bak en ook het tempo bleef behoorlijk hoog. Als de Alcideanen vandaag succesvol wilden zijn, dan kregen zij het zeker niet cadeau. Na een goed kwartier leek Alcides voor het eerste doelpunt te kunnen gaan. Ruben Zanting werd goed in de diepte weggestuurd en leek in een één op één situatie terecht te komen met de keeper van KZC. Hun laatste man stak daar een stokje voor en trok stevig aan de noodrem kort buiten de zestien. De scheids toonde hem een kaart maar naar ons idee zeker niet de juiste. Een gele zorgde er voor dat de speler mocht blijven staan maar in deze doorgebroken situatie had een rode zeker niet misstaan. De vrije trap die daarop volgde leverde jammer genoeg niet de voorsprong die echter wel terecht was geweest. In het verdere verloop van de eerste helft veranderde er niet veel aan het tot dan toe vertoonde spelbeeld. Alcides wilde wel maar speelde niet effectief genoeg. KZC wilde wel naar voren voetballen maar kon kwalitatief daarin te weinig bieden. Een ietwat mindere constatering was dat de Alcideanen onderling in een mopperstand terecht kwamen. Het niet lopen zorgde voor enige irritatie die vervolgens werd uitgesproken. Tja, daar is een team nog nooit beter van geworden.

In de rust kwamen we hier even met elkaar op terug. Koppen bij elkaar en gaan voor de zevende op rij. Dit potje moest te winnen zijn.De tweede helft toonde een strijdlustiger en een beter spelend Alcides. Het voldeed nog niet aan het niveau van wat kan maar de wil was zichtbaar aanwezig. Bij KZC was er sprake van enkele positiewisselingen maar dat leverde hen geen enkele vorm van winst of voordeel op. Alcides had ietwat meer veldoverwicht maar niet zodanig dat we op het eerste doelpunt van de geel-zwarten konden zitten wachten. Het werd meer een wedstrijd van wie de eerste scoort zal ook de winnaar zijn. Kijkende naar de geturfde mogelijkheden dan zou de weegschaal in het voordeel van Alcides uit kunnen slaan, maar daar was de wedstrijd nog niet mee gewonnen. Daarvoor moest er toch echt gescoord worden. Onze B1 kreeg een paar mogelijkheden maar die werden met man en macht door de bezoekers onschadelijk gemaakt. Soms zelfs op Noordscheschut-achtige wijze. Toch was het KZC die in de loop van de tweede helft uiteindelijk het dichtst bij een eerste doelpunt kwam. De paal stond echter een voorsprong in de weg. Zo stond ook Robin Klomp goed bij de paal gepositioneerd bij een kopbal van een KZ-aanvaller voortvloeiend uit een cornerbal. De laatste minuten van de wedstrijd deed Alcides er nog een schepje bovenop in de hoop daarmee alsnog de winst te pakken. Op z’n Duits werd de aanval gezocht en waar eigenlijk niemand meer op had gerekend gebeurde dan toch. Twee minuten voor het laatste fluitsignaal werd een cornerbal vanaf rechts de zestien meter ingeslingerd ter hoogte van de penaltystip. Een eerste kopbal volgde, die aansluitend door een Alcideaan werd verlengd en uiteindelijk gaf Ryan Luyckx de bal met zijn gelokte haardos het laatste zetje mee: 1 – 0. Met verlossend gejuich werd het doelpunt gevierd. De resterende wedstrijdtijd werd vervolgens professioneel uitgespeeld. Opgelucht kwamen de Alcideanen van het veld. Wederom drie punten in de pocket met als gevolg één plaatsje winst op de ranglijst. Daarin word nu de derde plek ingenomen aangezien Urk weer punten liet liggen.
Na afloop was er weer sprake van een ouderwets voetbalfeestje in de kleedkamer. Wat een doelpunt al niet kan doen. Halverwege nog in de mopperstand en na afloop gejubel. Wees wel waakzaam mannen want het is wel weer gebleken dat dit er voor zorgt dat het de kwaliteit van het Alcides-voetbal negatief beïnvloed. Iets wat we zeker niet kunnen gebruiken bij de wedstrijden die nog volgen. Eerst volgend weekend tegen MSC. Een derby is altijd interessant en daarna nog een paar beste tegen ploegen waarvan het resultaat van grote invloed zal zijn in de eindstand op de ranglijst maar ook die van de derde periode. Om daarvoor goed in de race te blijven, denk dan maar aan het motto “niet lullen maar poetsen”.