Alcides met overwinning de winterstop in

Twee nul overwinning op Be Quick


Yannick Kaluzi aan de bal omringt door vijf Be Quickers (foto: Andor Heij)

Het was allemaal niet hoogstaand zondag op sportpark Ezinge in Meppel bij het hoofdklasse duel tussen Alcides en Be Quick 1887. Het duel kende wel een winnaar die de punten het hardst nodig had en bovendien er als enige recht op had: Alcides. De Meppelers versloegen de Groningers met 2-0.

door Andor Heij

Be Quick zette een verdedigende muur neer waar Alcides voor de pauze toch een paar keer door heen kwam. Yannick Kaluzi schoot na zeven minuten recht op Be Quick doelman Hindrik Snijders en tien minuten later mikte Kaluzi op aangeven van Roy Visscher net naast. De grootste kans was voor Eric Jan Lijzen die van een meter of twaalf hard over roeide. In het vervolg was het balverlies troef bij beide elftallen en de toeschouwers konden zich alleen warmen aan het waterige zonnetje.

Drietrapsraket
Vier minuten na de thee kwam Alcides op voorsprong in een soort drietrapsraket. Het schot van Bjorn Zwikker werd gestopt door Snijders, de rebound van Kaluzi belandde op de lat en Jeffrey Bosch schoot vervolgens wel raak: 1-0. Bosch kreeg tien minuten later nog een kans, maar zijn schot werd weggebokst door Snijders.

Be Quick wisselde aanvallend en er kwam meteen wat meer leven in de wedstrijd. Jorco van Hezel stuitte op Bas van Wegen en de Alcides doelman stompte ook nog een indraaiende vrije trap van Ferry Stollenga over de lat. Alcides loerde dit keer op de counter en was met schoten van Zwikker en Martijn Bosman, die naast en over gingen, een paar keer dreigend.

Ook verzuimde Alcides een paar keer een overtal situatie uit te buiten, door te traag om te schakelen. Zo bleef het lang onnodig spannend. In blessuretijd viel de beslissing toen Lijzen aan de linkerkant zo maar ongestoord aan de wandel mocht. De Alcides aanvoerder bediende Zwikker die laag en droog uithaalde en Snijders kansloos liet: 2-0.

Schaakspel
“De ploeg die wilde voetballen heeft gewonnen”, zei Alcides trainer Eduard Lindeboom na afloop. “We waren van te voren gewaarschuwd voor de omschakeling van Be Quick. Daardoor leek het voor de pauze af en toe een schaakspel”. Daarmee behield Alcide de ongeslagen thuisstatus die al 13 maanden duurt. “Er ligt altijd druk op thuiswedstrijden van Alcides. Dit keer moesten we het echec van vorige week in Gendt (6-3 nederlaag tegen De Bataven) goed maken. En dat hebben we gedaan. Het is een overwinning van het collectief”.

“Het was alsof we voor rust met een zak aardappelen op de rug speelden”, zei Be Quick trainer Mischa Visser. “Met de meest simpele ballen hadden we al moeite.” Visser stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken: “Hier leef je de hele week naar toe en je bent met een goede serie bezig. Maar je bent zo goed als je laatste wedstrijd. We hadden hier graag een resultaat neergezet om met een goed gevoel de winterstop in te gaan.”

Stabieler
Alcides heeft een punt minder dan Be Quick en klom naar de zevende plek met 19 punten en Lindeboom hoeft niet meer nadrukkelijk omlaag te kijken: “We hebben de eerste competitiehelft goed afgesloten. We willen straks richting de 45 punten”. Volgens Lindeboom is er nog werk aan de winkel: ‘We zijn niet stabiel genoeg. Laten we eerst maar eens een goede serie neerzetten”.

Alcides – Be Quick 1887 2-0: 1-0 Jeffrey Bosch (49.), 2-0 Bjorn Zwikker (90+2). Toeschouwers: 200.
Man van de wedstrijd: Jeffrey Bosch.

Bron: Tweenul.nl
Zie Foto's Henk Esselbrugge
Opstelling Alcides: Van Wegen; B. Sparenberg; Blokzijl; Reijnen; De Vries; Bosch; Bosman; Lijzen; Visscher; Kaluzi; Zwikker