Tweede doelpunt nekt Alcides B1

Urk B1 was vandaag onze tegenstander. Niet altijd één van de gemakkelijkste. Stug, veel inzet en doorgaan tot aan het einde zijn wel enkele kenmerken die over het algemeen deze tegenstander typeren. Van horen zeggen dat Urk B1 ook wel een voetballende ploeg zou zijn. Tijdens de bespreking werd dit alles onder de aandacht gebracht van onze heren B1-spelers.



Na de tos en aftrap liet Urk er heen gras over groeien. Blik naar voren en gaan. Alcides had het er vanaf het eerste fluitsignaal lastig mee. Al kort na aanvang volgde een eerste kans voor de van afkomst voormalige eilandbewoners. Hun rechterspits bleek in het bezit van een behoorlijk looptempo. Echter zijn vizier stond nog niet op scherp waardoor zijn schot diagonaal links naast de paal over de achterlijn verdween. Ondanks de nodige afspraken en enkele omzettingen, bleek Alcides onvoldoende in staat om veelvuldig op de helft van Urk te voetballen. De mannen wilden wel maar er zat te weinig beweging in en onderling konden de spelers elkaar moeizaam bereiken. Daar stond tegenover dat Urk na balverovering snel in staat bleek om te kunnen schakelen. De tweede bal was vooral voor hen waardoor de druk erbij Alcides er behoorlijk op werd gezet. Tot dan toe speelde Alcides reactievoetbal en werd vooral door het spelen van lange ballen getracht onder de druk van Urk vandaan te komen. Verscheen Alcides dan in zijn geheel niet voor het doel van Urk? Dat wel, maar de momenten waren beperkt. Zo wist Brecht met een actie door het centrum het Urker zestien meter gebied binnen te dringen, maar zijn schot eindigde in het zijnet. Een cornerbal van links probeerde hij koppend succesvol af te ronden, maar hij kwam net iets teveel onder de bal. Aangevuld met enkele schoten van afstand, waren dit zo’n beetje de momenten waar Alcides het de eerste helft van moest hebben. Urk bleef scherp in de omschakeling waarbij het meeste gevaar kwam van de eerder genoemde rechterspits. Na een klein half uur was het ook hij die de bezoekers op een voorsprong wist te zetten. De hem geboden kans was vergelijkbaar met de kans die hij aan het begin van de wedstrijd kreeg, met dat verschil dat hij nu wel doel trof: 0 – 1. Alcides hoopte nog voor de rust de stand gelijk te trekken maar het spel van de geel-zwarten was daarvoor te onrustig. Dan de tweede helft maar. Pauze.



In de kleedkamer werden meerdere meningen uitgesproken. De overeenkomst hierin was dat iedereen zich wel kon vinden in het feit dat het spel niet het niveau had dat onze B1 op de mat kan leggen. Echter bedenk wel mannen dat ieders visie moet worden gerespecteerd en dat de wijze van communiceren bepalend is of het een opbeurend verhaal is, of dat daarmee juist het omgekeerde wordt bewerkstelligd. Enige frustratie mag worden geuit, maar daarna moet de (mentale) knop wel op ‘er-voor-gaan’ en ‘het-beste-er-van-maken’ waarbij een positieve stimulering elkaar weer in het zadel kan helpen. Uiteindelijk hebben we allen hetzelfde doel waar we elkaar ook voor nodig hebben. In veertig minuten kon er ook nog veel gebeuren. Tenslotte was het nog maar 0 – 1 voor de bezoekers.



De tweede helft liet Alcides zich vanaf het begin van een betere kant zien. Meer strijd en beleving en met regelmaat kwam er meer rust in het spel wat zorgde voor een beter voetballend Alcides B1. Urk werd teruggedrongen en de druk op hun laatste linie nam toe. Alcides dook geregeld in de zestien op van de bezoekers, maar de scherpte in de afronding ontbrak nog. Urk moest het vanaf dat moment doen met counters voortkomend uit snelle omschakelingen. Alcides wist de meeste van deze uitvallen onschadelijk te maken net voorbij de middenlijn, waarna direct weer vooruit werd gevoetbald. Mogelijkheden om de stand gelijk te trekken boden zich meer en meer aan. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was het dan zo ver. Soufian werd rond de zestien meterlijn aangespeeld en soleerde aansluitend de zestien binnen. Om zijn doelpoging te voorkomen werd hij hardhandig binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald. Een terechte penalty was het gevolg. Robin Klomp zette zich dapper achter de bal en schoot uiterst koelbloedig de bal in de linker benedenhoek: 1 – 1. Vanaf dat moment leek zelfs een overwinning voor de Alcideanen tot de mogelijkheid te behoren. Een crossbal op Brecht leek de eerste aanzet hiervoor te zijn. Echter hun grens meende te moeten vlaggen voor buitenspel en jammer genoeg nam de scheids deze onterechte beslissing over. Balen, want een Brecht op stoom had zeker wat voor onze B1 kunnen opleveren.  Van het korte moment dat Alcides nog in de baalstand stond, maakte Urk helaas gebruik om kort na de gelijke stand weer op voorsprong te komen. Rechts onderin vloog de bal binnen. Was dit de nekslag voor Alcides? Tijd voor alles of niks de laatste kleine tien minuten. Een verdediger eraf en een aanvaller erbij. Alcides probeerde het wel maar kort voor tijd bereidde Urk, voornamelijk voor de statistieken, de voorsprong nogmaals uit naar 1 – 3. Enkele tellen later volgde het laatste fluitsignaal. Balen, want na de gelijkmaker had de weegschaal ook in het voordeel van Alcides uit kunnen slaan. Nu was Urk de gelukkigste omdat zij als eerste een tweede doelpunt op het scorebord wisten te zetten. Een tweede die eigenlijk ook meteen als nekslag kon worden gezien.



De teleurstelling onder de Alcideanen was groot. Begrijpelijk, maar hoe vervelend het op dat moment ook voelt, lering hieruit trekken is het belangrijkste om volgende week met z’n allen er weer te staan en gaan voor de winst. De knop om en kop op mannen. Het seizoen duur t nog wel even en dit betekent nog kansen genoeg om het verlies van vandaag weg te spelen en te spoelen. Volgende week wacht ons Hoogeveen. Door middel van goed en lekker trainen moet dit zeker kunnen.



We gaan er voor. Tot in Hoogeveen.



 



Jan