Vervolg BOS-cursus



Cursus met louter vrouwelijke inbreng primeur voor Nederland
 
Meppel / Heerenveen
Het offensief in district Noord voor meer vrouwelijke scheidsrechters krijgt steeds meer gestalte. Afgelopen maandag startte in Meppel een Basis Opleiding Scheidsrechters (BOS) met louter vrouwelijke inbreng. In deze setting uniek voor Nederland.
In de sponsoraccommodatie van hoofdklasser Alcides werd onder leiding van FIFA-scheidsrechter en KNVB-docent Sjoukje De Jong het startsein gegeven voor de opleiding.
In totaal nemen zeventien gemotiveerde kandidaten aan de cursus deel. Het is een jonge en leergierige groep vrouwen, die allen de ambitie hebben serieus met de arbitrage aan de slag te gaan.
De BOS-cursus voor vrouwen betreft een pilot-project en is opgezet in de regio Zuid-West Drenthe.
FC Meppel en Alcides verzorgen de accommodatie en faciliteiten. De KNVB district Noord wil het initiatief in het komende seizoen ook uitrollen in andere delen van de vier provincies.
Werving van meer vrouwelijke spelleiders staat hoog op de agenda van de voetbalbond. Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift. De grens van 100.000 voetbalsters is inmiddels ruim overschreden, maar bij het aantal spelleiders blijven de vrouwen nog ver achter bij de mannen. Vooral het imago moet volgens de voetbalbond een enorme impuls krijgen. “Als ze de stap durven zetten om scheidsrechter te worden, zullen ze merken dat het fluiten ontzettend leuk, leerzaam en zeer uitdagend is. De cultuur van het voetbal is aan het veranderen, want het is gelukkig geen louter mannenwereld meer”, aldus Sjoukje de Jong.
De hamvraag: is het fluiten van mannen of jongens een obstakel voor vrouwelijke scheidsrechters? “Nee”, is het oordeel van een aantal vrouwelijke KNVB scheidsrechters in Noord. “We merken dat we juist meer respect krijgen, dat er meer rust is en dat er minder snel wordt geageerd omdat er een vrouwelijke scheidsrechter staat. Dit hebben we wel eens met mannelijke collega’s vergeleken en we zijn tot de conclusie gekomen dat vrouwelijke scheidsrechters veelal respectvoller worden behandeld dan de mannen.”
De KNVB wil het uitdagende scheidsrechtersvak graag met belangstellende vrouwen delen, hun enthousiast maken en vertellen wat ze er voor moeten doen en wat je ervoor terug krijgt. Volgens de cursisten van de BOS-opleiding in Meppel is het motiverend dat er nu iets specifiek voor vrouwen wordt georganiseerd en niet onbelangrijk: óók door vrouwelijke scheidsrechters wordt geïnitieerd en gepresenteerd.