“Alcides is inderdaad één grote familie”

“Die voetbalgeschiedenis van mij: die ga ik nu schrijven”, liet Alcides voorzitter Stephan Lammerink eind vorig jaar optekenen aan de vooravond van zijn voorzitterschap. Zondag maakte hij tijdens zijn nieuwjaarsreceptie zijn officiële publieke debuut, wat de geschiedenisboeken ingaat als een lofrede over de vereniging. “Alcides is inderdaad één grote familie.”
Lammerink, net acht weken voorzitter, repte in zijn speech over de onmiskenbare waarde van de bijna 250 vrijwilligers die Alcides heeft, blikte terug op 2017 en maakte een doorkijkje naar dit jaar, waarin met name herijking van beleid, bestuursidentiteit en overleg met gemeente en collega-verenigingen op de rol staan.
Trots
“Ik ben trots op mijn voorzitterschap waarvoor ik afgelopen jaar gevraagd ben, maar ook trots op het geweldige jubileumfeest ter ere van het 110-jarig bestaan (“heel goed dat ik die avond om twee uur naar huis werd gestuurd en niet de stad ben ingegaan”), het keurmerk dat we als vereniging hebben gekregen voor onze lokale jeugdopleiding en dat duurzaamheid ook plek heeft gekregen bij Alcides door het plaatsen van 84 zonnepanelen, waarvan een groot deel door leden zelf is gefinancierd.”
Ook het sportieve gedeelte, liet Lammerink nog even terugkomen. Naast het riedeltje kampioenen, de verregaande samenwerking met FC Meppel als het gaat om de damesafdeling en de jeugd, werd ingegaan op de verrichtingen van het eerste elftal. “Ons vlaggenschip bestaat eigenlijk uit twee gedeelten. Het eerste en tweede elftal. Knap wat het tweede presteert in de hoofdklasse en wat staat het eerste elftal op een fantastische plek in de eerste klasse. Ik zie heel veel energie in het team en ben blij met het doorstroombeleid waarbij jonge spelers gretig zijn om in het eerste elftal te spelen.”
Ambitie
De eerste seizoenshelft is inderdaad hoopgevend, maar vooralsnog hebben de Meppelers alleen de meeste treffers gemaakt (45) en verder nog niets. Alcides speelde een wedstrijd meer en heeft twee punten achterstand op koploper Hoogeveen. Bij de hervatting van de competitie over twee weken kan meteen orde op zaken gesteld worden als beide teams elkaar in Hoogeveen treffen. Verwonderlijk was het dan ook niet dat hoofdtrainer Wilko Niemer voor een seizoen heeft bijgetekend. Al was dat voor de trainer niet zomaar een automatisme, ondanks dat hij naar eigen zeggen een familielid van Alcides is.
“Het bestuur spreekt van een gezonde ambitie en heeft niets specifieks gezegd over terugkeer naar de hoofdklasse. Uiteraard wil ik als trainer resultaat boeken. Zelf zie ik hier nog voldoende potentie, want we hebben een knetterjonge groep. Tegelijkertijd volg ik de discussie zaterdag zondag ook nauwlettend. Als die herindeling doorgaat, dan moet Alcides daar wel bij zijn, anders blijf je na de tweede, derde divisie en de hoofdklasse actief op het vierde niveau. Dat moet je niet willen”, aldus de 38-jarige coach.
Applaus
Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook een aantal Alcideanen gefêteerd. Eric Grotens oud-preses had de titel erelid al binnen, maar dat was nog niet officieel gemaakt. De voormalig voorzitter - een job die hij uitvoerde van 2004 tot vorig jaar - werd onder luid applaus onderscheiden. Verder ontving supervrijwilliger Arjen Zelhorst, voor al zijn verdiensten voor de jeugd van Alcides de KNVB zilveren speld. Tot slot kregen de leden Eddy Kuik (hoofd jeugdopleiding) en Eppie van Achteren (werkzaamheden in kantine, bouw en onderhoud) de titel ambassadeur toebedeeld. 
bron: Erik Riemens - Meppeler Courant
Foto's Daan Prest

Arjen Zelhorst, voor al zijn verdiensten voor de jeugd van Alcides de KNVB zilveren speld
Eddy Kuik en Eppie van Achteren kregen de titel ambassadeur toebedeeldEric Grotens oud-preses de titel erelid