Alcides A1 kan HZVV A1 niet afstraffen

Het is onderhand een vreemde gewoonte van Alcides A1 geworden: winnen van de betere teams en gelijkspelen tegen de mindere teams in de vierde divisie. Ook tegen HZVV A1 (momenteel een-na-laatste) is het de selectie van Dennis Meadows en Pascal de Ruiter niet gelukt om deze merkwaardige trend te doorbreken. Na een 0-1 voorsprong bij rust werd het uiteindelijk 1-1 in Hoogeveen.

Toch een lichtpuntje: Alcides A1 is nu de enige ploeg in deze competitie die nog niet heeft verloren. Dit blijft echter een schrale troost, want het gevoel blijft overheersen dat er veel meer in had gezeten dan de huidige vierde plek op de ranglijst. Het gat met de huidige koplopers HSC’21 A1 en Vogido A1 is momenteel slechts drie punten, dus dat is beslist nog niet hopeloos te noemen.

Opgefokte stemming

Na de prachtige en verdiende 3-1 thuisoverwinning op HHC Hardenberg A1, vorige week zaterdag, waren de verwachtingen hooggespannen in Hoogeveen.  In het eerste kwartier zat HZVV A1 er echter meteen bovenop en moesten de Alcideanen danig bij de les blijven. Ondanks de ietwat opgefokte stemming (ook langs de zijlijn) leverde dat geen enkele doelkans op voor de thuisploeg. Daarvoor kwamen de Hoogeveners in voetballend opzicht duidelijk tekort.

Langzamerhand speelde Alcides zich onder de druk uit en in de 22e minuut stond het ineens 0-1. Willem-Jan Webbink draaide op de rand van het strafschopgebied goed weg van zijn directe tegenstander en via de binnenkant van de paal sloeg de bal binnen. Een prima doelpunt. Twee minuten later had het zelfs al 0-2 kunnen staan toen Willem-Jan door Frank Striethouldt werd gelanceerd. De keeper van HZVV kwam net op tijd z’n doel uit om de bal te onderscheppen, waarna Ryan Luyckx de rebound naast schoot.

Daarna volgden enkele mogelijkheden voor de Hoogeveners, maar deze kwamen vooral voort uit slippertjes van de Alcides-verdediging. Keeper Roël Zelhorst had echter alles onder controle en liet zich in de eerste helft niet verrassen. Nadat de spits van HZVV geblesseerd het veld had moeten verlaten, leek het ergste gevaar bezworen. Op slag van rust werd nog wel een goal afgekeurd toen Roël binnen z’n vijfmetergebied werd belaagd.

Botte bijl

In de tweede helft  zakte het voetbal naar een bedenkelijk peil en er werden aan weerszijden vooral veel kaarten uitgedeeld door de scheidsrechter, die het duidelijk niet meer in de hand had. Tussen al het tumult door viel in de 61e minuut nog wel de fortuinlijke gelijkmaker van HZVV. Een vrije trap vanaf de rechterflank werd door diverse spelers gemist (of half geraakt) en de bal belandde via het lichaam van Sven Kist uiteindelijk in het doel: 1-1. Twee minuten later was Alcides wederom onfortuinlijk toen Frank Striethouldt de onderkant van de lat trof. In de 66e minuut gaf Youri de Graaf een splijtende dieptepass op Willem-Jan Webbink, maar die speelde de bal net te ver voor zich uit, waardoor de HZVV-keeper redding kon brengen.

Daarna volgde een fase waarin HZVV de botte bijl en het zuigapparaat uit de kast haalde om het schamele punt over de streep te trekken. Na een terechte gele kaart voor de bloedirritante invaller-spits werden niet veel later ook nog eens twee middenvelders met rood uit het veld gestuurd door de arbiter. Helaas ontbrak het Alcides A1 in de slotfase aan de finesse om met twee man meer alsnog de drie punten binnen te slepen. Achtereenvolgens Joost Moleman, Mels Huisman en Youri de Graaf waren dicht bij een treffer, maar het bleef bij 1-1.