Alcides B1 door in de beker

Na een gedegen wedstrijdbespreking, met daarin opgenomen de verschillende strategieën, leken de heren van Alcides B1 klaar om vandaag de strijd aan te gaan met DVC B1 uit Appingedam. Een knap eind weg voor een (beker)wedstrijd, des te prettiger dat wij thuis mochten spelen. DVC een ploeg uit de 1e klasse weliswaar, maar in dergelijke wedstrijden schuilt dan de onderschatting. Daarom hen gewezen op het feit dat deze ploeg hoog gepositioneerd staat in hun competitie en ook reeds in staat gebleken waren hoofdklasse-teams uit de beker te knikkeren. Alertheid was dus geboden.


Alcides begon goed en overtuigend. Na enkele speelminuten kon de opstelling worden aangepast vanwege het systeem waarmee de tegenstander speelde. We konden en mochten hierdoor nog verder naar voren voetballen. Alcides maakte hier in het eerste deel van de wedstrijd goed gebruik van. DVC werd behoorlijk onder druk gezet waardoor zij moeite hadden om van hun eigen doel af te voetballen. De eerste kansen kondigde zich al vlotjes aan voor de geel- zwarten. Niet al teveel later werd er daarvan ééntje verzilverd. Waar Marnix Jager in eerste instantie van buiten de zestien het latwerk deed trillen, wist hij enkele tellen daarna de bal strak binnen te schieten in de rechter benedenhoek:  0 – 1. De achterste linie van de bezoekers bleef het daarna moeilijk houden. Zij moesten het voornamelijk hebben van hun snelle en handige twee spitsen die vooral werden gezocht met lange halen van achteruit. Voor Alcides de schone taak om die lange bal eruit te halen door middel van het vroegtijdig druk zetten op het moment van opbouw door DVC. De wijze waarop dit moest gebeuren was besproken tijdens de wedstrijdbespreking, maar werd in de praktijk niet altijd even goed uitgevoerd. Hierdoor konden de DVC-spitsen zo nu en dan daadwerkelijk bereikt worden en toonden zij hun technische vaardigheden en snelheid. Alcides moest hierdoor scherp blijven om niet tegen een onnodige tegentreffer aan te lopen. Door een strakke mandekking en de bereidheid voor elkaar te willen werken, werden de meeste uitvallen van DVC halverwege de helft van de Alcideanen in de kiem gesmoord waarna er omgeschakeld kon worden. Halverwege het eerste bedrijf werd een dergelijke omschakeling dusdanig snel uitgevoerd waardoor Brecht van Zomeren, vandaag onze centrumspits, op snelheid de diepte in kon worden gestuurd. Zijn directe tegenstander liep met hem mee en hun keeper kwam richting de rand van de zestien. Hun onderlinge communicatie verliep niet geheel op duidelijke wijze. Brecht profiteerde knap van deze miscommunicatie door de opspringende bal, die tussen de verdediger en keeper inviel, binnen te knikken: 2 – 0. Na deze voorsprong leek Alcides het spel wat te gemakkelijk op te vatten. De heren spelers hadden door dat deze ploeg niet een dusdanig obstakel hoefde te zijn, waardoor de volgende ronde in de knok-out-fase van de beker niet bereikt kon worden. Het tempo en de scherpte in de duels nam af, het knijpwerk werd in mindere mate uitgevoerd waardoor DVC meer tijd kreeg om van hun eigen doel af te spelen en loopacties met de bal werden onnodig lang uitgevoerd, wat ook enkele keren voor slordig balverlies zorgde. Al met al speelde Alcides niet het spel wat we hadden afgesproken maar ook niet datgene waartoe zij in staat zijn (zie vorige wedstrijd tegen JVZ). In de pauze de heren hier even weer attent op maken. Want ondanks dat met de eerder genoemde voorsprong van 2 – 0 de rust werd bereikt, was hier toch echt meer uit te halen.


Mooi is dan toch dat tijdens het thee-moment de B1-spelers zelf goed kunnen evalueren. Natuurlijk even stil staan bij de terechte voorsprong, maar ook kunnen zij helder verwoorden waar het nog aan schort en wat ook beter kan. Een mooi leermoment.


Ondanks alle goede voornemens, liet Alcides alsnog niet datgene zien dat wij allen in de rust onder de loep hadden genomen. Gemakzucht, onderschatting? Zeg het maar. Het liep op enkele fronten toch minder. De fase waarin DVC de achterstand terugbracht tot een verschil van één door een counter doeltreffend af te ronden:  2 – 1. Alcides leek gewaarschuwd. Zij gaven weer wat gas bij en wisten al snel DVC op eigen helft meer onder druk te zetten. Een derde doelpunt kondigde zich aan, maar liet door onnauwkeurigheden voor het doel van de bezoekers langer op zicht wachten dan nodig. Uiteindelijk was het Jurre van der Haar die vanuit een vrije trap de voorspring wist uit te bereiden: 3 – 1. Alcides bloeide in enige mate op en wist met diverse aanvallen DVC onder druk te houden. Toch deden de Alcideanen dit niet op vol vermogen en miste zij vandaag de zuiverheid in passing om de Appingedammers flink over de knie te leggen. Het verschil in kwaliteit, in het voordeel van Alcides, werd diep in de tweede helft duidelijk gemaakt doordat Joep Fakkert, na een goede voorzet van Soufian en nette assist van Mischa, het vierde doelpunt voor Alcides B1 wist binnen te schieten: 4 – 1. Tekenend voor de wedstrijd, en daarmee het spelbeeld van vandaag, werd onderstreept door een tweede doelpunt van DVC en een onnodige prent voor één van de Alcideanen. Niet de scherpte en dat spel tonen waartoe onze B1 echt wel in staat is en de nodige frustraties die dit dan oplevert als het even niet loopt zoals afgesproken. Jammer, maar laat dit leerpunten zijn voor de volgende week. Dan wacht ons een wedstrijd tegen de buren van een plaats verderop genaamd Staphorst. Een streekderby dus. Een typerend kenmerk van een derby is dat de stand op de ranglijst er dan niet toe doet en dat beiden vol gaan voor de winst. Een mooi uitgangspunt dus. Als Alcides dan net zo de wei in gaat als tegen JVZ aangevuld met de leerpunten van vandaag, dan wordt dit een wedstrijd die niet gemist mag worden. In dat opzicht reizen we volgende week met vertrouwen naar de buren. Benieuwd wie er allemaal meereizen. Uiteraard ging naderhand de (waterdichte) box op 10. Tenslotte is de overwinning binnen en daarmee de volgende ronde bereikt. En dat moet gevierd worden.


 


Tot volgende week.


Jan


PS, onze eigen Joop van Tellingen ( Bert Jager ) heeft even wat foto's van uit de bosjes geschoten, zie linkje.


https://picasaweb.google.com/107114803026921044126/AlcidesSjoDvc