Alcides B1: Een goed begin is……….

De eerste stadsderby van dit seizoen. Vandaag kwam FC Meppel B1 op bezoek. Voorafgaand aan een wedstrijd kijken we over het algemeen zowel even naar de stand op de ranglijst, als ook naar de resultaten die de tegenstander van die dag reeds heeft behaald. Op deze manier kan er in enige mate een inschatting worden gemaakt van de tegenpartij. Zodra er een stadsderby op het programma staat hoeft dit niet te gebeuren. Dat zijn simpelweg wedstrijden op zich. Wie wil er namelijk niet gaan voor de winst tegen een stadsgenoot.

De eerste helft was het FC Meppel die de overhand had. Zij speelden sneller en bovenal waren zij technisch zorgvuldiger. Veel ging via hun gevaarlijke rechterkant. Alcides liet zich onder druk zetten en had moeite om zich hieronder vandaan te voetballen. Dit laatste vooral omdat de Alcideanen te slordig waren in standaard technische zaken, en dan moet je denken aan de passing en aannames. Hierdoor zorgde Alcides er zelf voor dat de bezoekers al redelijk snel de uit- en aanvallen van Alcides konden onderbreken en overnemen. De 0 – 1 kwam mede hierdoor tot stand. In de omschakeling wisten zij hun rechterspits te bereiken die naar binnenkappend de Alcides verdediging inclusief keeper wist uit te spelen. Het riekte nog even naar buitenspel aangezien een FC’er zich in de baan van het schot bevond. De goed leidende scheids wilde hier echter niets van weten. Niet veel later kreeg Joep Fakkert de kans op de gelijkmaker nadat hij in stelling werd gebracht door een nette crosspass van Soufian. Jammer genoeg kon hij zijn voet onvoldoende onder de bal krijgen waardoor de bedoelde lob niet de juiste uitvoering kreeg. Gedurende de eerste helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. Alcides kwam er mondjesmaat uit en kon de bal niet lang genoeg vasthouden. Onze B1 speelde te onrustig. FC Meppel bleef gevaarlijk in de omschakeling en dit benadrukten zij door de score nog voor de rust te verdubbelen: 0 – 2. Met deze stand werd vervolgens ook de kleedkamer opgezocht. Pauze.

In de rust werden de mindere momenten doorgenomen maar bovenal de nadruk gelegd op hoe hier mee om te moeten gaan. Tenslotte waren er nog steeds 40 minuten voorradig om iets aan de stand te doen. Er voor gaan dus.

De tweede helft begon Alcides een stuk beter in vergelijk met de eerste. Er zat in ieder geval heel wat meer voetbalbeleving in. In deze fase had Alcides recht op de aansluitingstreffer maar na een goed kwartier keek het nog steeds tegen dezelfde achterstand aan. FC Meppel moest het hebben van counters in de hoop daarmee onder de druk van Alcides uit te komen, mogelijk daarmee zelfs de voorsprong verder uit te bouwen zodat de wedstrijd voor hen in het slot kon worden gegooid. Dit leek te gebeuren een goede twintig minuten voor het einde van de wedstrijd. Vanuit een snelle omschakeling wisten zij één van hun spitsen in stelling te brengen. Oog in oog met keeper Xander rondde hij koelbloedig af: 0 – 3.

De wedstrijd leek gespeeld maar daar wilde Alcides B1 zich niet bij neerleggen. Dapper bleven de geel-zwarten naar voren voetballen. In korte tijd werden meerdere doelrijpe kansen gecreëerd. Waar in eerste instantie de paal of lat nog in de weg stond, schot van Marnix en kopbal van Brecht, wist Marnix Jager koppend alsnog de eretreffer te scoren: 1 – 3. Na dit doelpunt was het volledig Alcides dat de klok sloeg. FC Meppel kwam er niet meer uit en onze B1 leverde de ene na de andere doelrijpe kans af. Soufian leek dan toch de tweede op de schoen te hebben, maar een verdwaalde verdediger op de doellijn van FC kopte zelfs in zijn eigen verbazing de bal uit het doel. Een kleine zes minuten voor het einde van de wedstrijd bleek Soufian bij een tweede poging wel succesvol. Met links schoot hij binnen en bracht daarmee de stand op 2 – 3. Een volgend doelpunt aan Alcides-zijde hing in de lucht maar niet het net maar de lat bleek diverse keren de eindbestemming van de op het doel gekopte of geschoten bal. Gezien het voetbal en de kansen in het laatste kwartier had Alcides recht op minimaal de gelijkmaker maar jammer genoeg kwam deze er niet en bleef de stand tot aan het einde van de wedstrijd op 2 – 3 staan.

Kijkend naar de tweede helft en zeker naar het laatste gedeelte van de wedstrijd liet Alcides B1 zich voetballend van de goede kant zien en hadden zij meer verdiend. Het is dus jammer dat deze vertoonde eindsprint niet eerder werd ingezet, of liever zelfs dat het niet werd geshowd zowel in de eerste als in de tweede helft. Want voetballen kunnen zij echt wel. In dat opzicht zorgde het matige begin er voor dat Alcides B1 aan het einde van deze derby met lege handen kwam te staan. Een beeld die enige herkenbaarheid vertoond met voorgaande wedstrijden. Bij de aankomende wedstrijden toch maar eens wat sterker en geconcentreerder uit de startblokken zien te komen, want een goed begin is uiteindelijk dan toch het halve werk. Volgende week een nieuwe ronde en dus ook een nieuwe kans. Dan uit naar Heerenveen en dan vanaf het begin af aan de vandaag vertoonde eindsprint in zetten. Gaat op die manier helemaal goed komen. Komt dat maar eens  zien.