Alcides B1: leerzaam verlies

Ook vandaag mocht Alcides B1 zich weer opstellen voor een oefenpotje. De laatste voordat het tweede deel van de competitie weer gaat beginnen. Deze keer een uitwedstrijd tegen SVI B1. Een team dat eveneens speelt in de hoofdklasse. Voor Alcides dus een interessante tegenstander. Enigszins gehavend moest er worden gestart. Wouter Beenen had last van zijn lies. Tijdens de warming-up bleek dat het van dien aard was dat voetballen niet mogelijk was. Balen, maar met de competitie weer in aantocht konden we geen risico nemen. Daarnaast verscheen Boye ook niet geheel fit binnen de lijnen. Zijn rug gaf enige hinder. Boye kon wel starten maar ook hier was voorzichtigheid geboden.


In het eerste deel van de wedstrijd had Alcides het betere van het spel. Weliswaar met windje mee maar het spel zag er heel naar behoren uit. Het vooruit willen voetballen was zichtbaar aanwezig. De combinaties werden nog niet geheel effectief uitgevoerd, maar de goede bedoelingen waren zichtbaar. Daarnaast werd door vroegtijdig en gezamenlijk druk zetten, de opbouw van SVI in vroegtijdig stadium verstoord. Alcides wist hierdoor op de helft van de tegenstander al weer vlotjes in balbezit te komen. Vooral hun keeper en rechtsback werden zo nu en dan hierdoor in verwarring gebracht. Toch was het SVI dat na een ruim kwartier spelen op voorspong wist te komen. Een snelle uitval werd netjes afgerond: 1 – 0. Naast dat SVI de aanval keurig uitspeelde, was Alcides ook even zoekende omdat Boye met rugklachten het veld had moeten verlaten. Cees Boom kwam hem vervangen. Ondanks deze achterstand liet Alcides het er niet bij zitten. Vooral via onze linkerkant lagen er mogelijkheden. Zo wist via deze flank Jurre in combinatie met Jasper de zestien meter binnen te dringen. Een SVI-verdediger probeerde hem nog een halt toe te roepen, maar hij deed dit op ongepaste wijze. Een penalty was het gevolg. Een penalty die hij zelf keurig en beheerst binnen schoot. In het verdere verloop van de eerste helft ging het spel behoorlijk heen en weer, waarbij er kansen ontstonden voor beide doelen. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat het balbezit wel iets meer in het voordeel was van SVI. Alcides wilde graag vooruit spelen maar naar voren konden de spelers vanuit de laatste linie de ballen te weinig kwijt bij onze voorwaartsen. Gevolg dat de middenvelders ballen kwamen halen, waardoor je min of meer automatisch naar achteren gaat voetballen en de tegenstander meer op onze speelhelft kon opduiken. In de pauze maar even bespreken. Deze was ondertussen bereikt met de reeds eerder genoemde tussenstand van 1 – 1.


Tijdens de rust werd er een wissel doorgevoerd. Salim was vandaag de tweede spelers vanuit de C1 die zijn opwachting mocht gaan maken.


In de hoop het weer wat beter op de rail te krijgen, liet Alcides in het begin van de tweede helft zich behoorlijk de kaas van het brood eten. Het spel waarmee de eerste helft werd beëindigd, daar werd de tweede helft mee begonnen. Alcides ging toch weer achteruit en dit werd nog wat versterkt door de tegenwind. De Meppelers hadden moeite om van de eigen zestien weg te komen. Het vanaf dat moment goed combinerende SVI wist dit goed uit te buiten. Met in korte tijd twee strak uitgespeelde en succesvol afgeronde aanvallen wisten zij Alcides B1 op een 3 – 1 achterstand te zetten.


Ondanks deze tegenslag was de inzet van de Alcideanen zeker te prijzen. Men werkte er hard voor maar de organisatie liet te wensen over. In hun ijver de boel weer gelijk te trekken, gingen meerdere spelers voor de bal spelen. Een gedegen opbouw vanuit de achterste linie werd hierdoor minder goed mogelijk. Doordat meerdere spelers de aanval wilden zoeken, kreeg SVI behoorlijk wat ruimte om te voetballen en kwam Alcides meerder keren achterin, bij omschakeling, een mannetje tekort. SVI leek de voorsprong spoedig te gaan uitbreiden. Op het moment dat dit leek te gaan gebeuren, zette de Alcideanen nogmaals een keer flink aan. Over wederom de linkerflank werd er razendsnel omgeschakeld. Marnix wist met een strakke voorzet Joep bij de tweede paal te bereiken. Laatst genoemde aarzelde niet en schoof de bal strak binnen: 3 – 2. Dit gaf onze B1 weer hoop. Echter in de reeds eerder genoemde ijver liep Alcides zichzelf voorbij. SVI nam maar kreeg ook het heft weer in handen waardoor zij de voorsprong weer wisten te vergroten tot twee: 4 – 2.


In het laatste gedeelte van de tweede helft was Alcides alsnog een keer dicht bij een doelpunt, maar de eindstand werd er niet meer anders van.


Een week voor competitiewedstrijd tegen KZC weet Alcides in ieder geval waar er aandacht aan besteed moet worden. Daar hebben we nog mooi een week voor om hier aan te werken. Vooruit willen voetballen is prima, maar dan zal er meer actie en beweging moeten komen in de voorste linie, waardoor na bijsluiten sneller de aanval kan worden doorgevoerd. In dat opzicht zijn we weer een leerpuntje rijker. Toch ook weer het mooie van een oefenpot. In dat opzicht dus een leerzaam verlies. Cees en Salim nogmaals bedankt voor het mee willen spelen.


Aankomende zaterdag gaat het dan weer gebeuren. Om 11.15 uur treden we in competitieverband weer aan tegen KZC. Dan er maar vanuit gaan dat het allemaal wel goed op zijn plaatst valt. Wel even duimen draaien dat iedereen fit en wel aan de start kan verschijnen. Dit is nog wel even een puntje van aandacht. We gaan het zien.


 


Tot dan.


 


Jan