Alcides B1: moeizaam maar terecht.

Kan het nog beter? Vorige week speelde onze B1 een pracht pot op Urk. Zou dat vandaag een vervolg kunnen krijgen tegen laagvlieger Hoogeveen? Persoonlijk heb ik het niet zo op dit soort wedstrijden. Tegen een hoog op de ranglijst staande ploeg, staan de koppies over het algemeen er wat scherper bij. Is dit ook voor elkaar te krijgen tegen een mindere ploeg als Hoogeveen? De warming-up kweekte enige zorg. Als dit maar niet het beeld van de wedstrijd zou gaan worden.

Vanaf het begin was zichtbaar dat Alcides deze wedstrijd moest gaan maken. De bezoekers gingen al snel in de achteruit. Met velen positioneerden zij zich in voornamelijk de achterste linie. Dicht houden en hopen op een counter was hun zichtbare speelstijl. Alcides moest het dus hebben van snelle balcirculaties en veel beweging zonder bal, in de hoop daarmee de handbal-opstelling van de Hoogeveners uit elkaar te spelen. Dat was nog niet zo maar gedaan. Waar vind je die ruimte in de kluwen van mensen rond hun zestien meter? Na een goed kwartier lukte het Alcides dan toch om het boeltje uit elkaar te spelen. Via de linkerkant kon Soufian uiteindelijk net binnen de zestien worden aangespeeld. Hij glipte tussen twee spelers door en oog-in-oog met de doelverdediger prikte hij de bal………tegen de onderkant van de lat. Dan maar hopen dat dit de aanzet zou zijn tot het snelle en soepele combinatievoetbal-spelletje dat Alcides vorige week liet zien. Jammer genoeg bleef het in eerste instantie bij die bal onderkant lat. Alcides hanteerde een te laag tempo en was wat slordig in de passing. Zoals gezegd gokte Hoogeveen op de counters. Nadat Alcides de zoveelste aanval zag stranden in de buurt van de zestien van de bezoekende B1, rosten zij de bal richting hun voorste linie. De bal viel prompt voor de voeten van hun snelle nummer elf. Op snelheid wist hij de verdedigende Alcideaan eruit te lopen en de bal voorbij de uitkomende keeper Xander te schieten: 0- 1. Het zou toch niet? Alcides probeerde direct de stand weer gelijk te trekken, maar dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het uit elkaar spelen van hun zeer verdedigende opstelling, kostte Alcides de nodige moeite. Niet al te ver meer van de pauze af, lukte het Alcides dan toch. Marnix wist weer eens over de linkerkant ver op te stomen richting de achterlijn. Met een goede voorzet wist hij Joep bij de tweede paal te bereiken. Deze knikte vervolgens netjes binnen:  1 – 1. Dat koppen begint zo langzamerhand een gevaarlijk handelsmerk van hem te worden. Hoe het ook zij, voor de rust nog een keer scoren zou lekker zijn, zodat met een (verdiende) voorsprong voor de Meppelers de kleedkamer opgezocht kon worden. Zo ver kwam het echter niet. Na een goede veertig minuten floot de zeer jeugdige scheids voor het einde van de eerste helft. Pauze.

In de kleedkamer moesten toch even wat puntjes op de i worden gezet. Het spel van Alcides B1 was ondermaats. De mannen waren hier terdege bewust van. De tweede helft dan maar eens goed en effectiever benutten.

Alcides stond er vanaf het begin van de tweede helft er een stuk beter bij. Voetballend ging het niveau omhoog. Dit betrof dan het tempo en de uitvoering van het combinatievoetbal. Via beide zijkanten werden er behoorlijk wat aanvallen opgezet. Het was wachten op een doelpunt en daarmee een terechte voorspong van Alcides. Toch waakzaamheid was geboden, want de counters van Hoogeveen bleven gevaarlijk. Keeper Xander was tot twee keer toe alert, waardoor hij een onterechte voorsprong van de bezoekers wist te voorkomen. Na een goed kwartier spelen in het tweede bedrijf, was het wederom Joep die een goede aanval succesvol wist af te ronden. Ditmaal schoot hij de bal rechts onderin binnen: 2 – 1. Effe doordrukken voor een derde. Hierdoor zou het naar alle waarschijnlijkheid met Hoogeveen gedaan zijn. Nog eenmaal sputterde zij tegen en lieten zij zien zich nog niet gewonnen te geven. Wederom onderstreepte keeper Xander zijn goede optreden van vandaag. Door kordaat in te grijpen, wist hij het scoren door één van de aanvallers van Hoogeveen te beletten. Dat deze kans werd verkregen door een counter, is gezien het gehele wedstrijdbeeld al geen verrassing meer. Alcides deed er vervolgens een schepje bovenop. Diverse aanvallen werden uitgerold richting het doel van Hoogeveen. Aanvallen waaruit onze B1 de score ook zeker had kunnen uitbreiden. Echter liet het derde doelpunt van Alcides op zich wachten. Deze kwam er in de loop van de tweede helft dan toch. Waar Hamsa al meerdere ballen heerlijk voor het doel had weten te krullen, besloot hij nu zelf het doel maar eens onder vuur te nemen. Met een beste uithaal krulde hij de bal van de rechterhoek van de zestien meter in de linkerbovenhoek van het Hoogeveens doel: 3 – 1. Lekker!! Hiermee was het gedaan. Richting het einde van de wedstrijd wist nogmaals Joep, zijn derde, het doel te vinden. Koppend speelde hij de bal tussen de keeper en de laatste man door: 4 – 1. Daarmee was het gedaan.

Weer drie punten in de pocket. Niet verkregen door het meest beste spel van onze B1, maar het kan natuurlijk ook niet iedere week halleluja zijn. Ook dan is het belangrijk om dergelijke wedstrijden zakelijk binnen te hengelen. Een matige eerste helft werd afgewisseld met een beduidend betere tweede. In dat opzicht kwam deze overwinning wel met enige moeite tot stand, maar gezien het veldoverwicht en het aantal kansen in het voordeel van Alcides was deze winst helemaal terecht. Over het geheel gnomen laat Alcides B1 zich de laatste weken van een goede kant zien. Deze lijn vasthouden, zou zeker met de topper van aankomende zaterdag tegen HZVV B1 in het vooruitzicht, als een mooi uitgangspunt en opsteker kunnen dienen voor de laatste paar wedstrijden. Thuis ging de winst nipt naar de bezoekers. Wat zou het lekker zijn als……… We zullen zien, maar dat we er naar uitkijken is in ieder geval zeker.