Alcides B1: moeizame maar terechte overwinning

Vandaag een rit naar Coevorden om te gaan spelen tegen Germanicus/CSVC B1. Alcides pakte vorige week een punt. De Coevordenaren stonden nog met lege handen na hun verlies op Urk. Zij wilden vast iets rechtzetten. Daarnaast gaven de gastheren aan dat zij gezien hun kwaliteiten voor de bovenste plaatsenkunnen gaan spelen. Interessant gegeven maar hier moest onze B1 zich toch echt niet door laten leiden. Uitgaan en geloof hebben in de eigen kunnen moet op zo’n moment de eigen drijfveer zijn.


Na een ietwat afwachtende fase liet Alcides zien zeker niet onder te hoeven doen voor de spelers van de combinatie club uit Coevorden. Er zat bij de tegenstander wel een drive in maar voetballend zag het er nog niet zo effectief uit. Alcides ging dit beter af waardoor het spel zich voornamelijk afspeelde op de helft van de tegenstander. Alcides was er nog niet gevaarlijk mee maar het gaf wel enig vertrouwen. De grootste kans, na een goede tien minuten, leek voor Jurre van der Haar te zijn. Iets over de middenlijn wist hij door goed druk te zetten de bal te veroveren. Met een keurige vervolgactie wist hij zijn directe tegenstander te omzeilen waarna de weg open lag naar het doel van Germanicus/CSVC. Om de doorgang van Jurre te beletten zag de tegenstander geen andere optie dan enkel hem een kleine tien meter over de middenlijn te vloeren. Tja, daar staat naar onze mening maar één straf op. De scheidsrechter, tot dan toe was zijn optreden heel naar behoren te noemen, gaf Alcides wel een vrije trap maar deed verder helemaal niets. Onvoorstelbaar. Als je deze speler dan niet weggestuurd, geel was toch zeker op zijn plaats geweest. Enkele Alcideanen en zijn technische staf vroegen de scheids om een verklaring. Hij gaf aan dat hij van mening was dat Jurre zich nog te ver van het doel bevond waardoor hij verder niet hoefde op te treden. Met grote verbazing werd door de Meppelers deze uitleg ontvangen. Bij een doorgebroken situatie is de afstand tot het doel schijnbaar bepalend welke beslissing er door de leidsman moet worden genomen. Of ik heb wat gemist maar dit heb ik echter nog nooit gehoord. Ik bleek niet de enige te zijn gezien de reacties van mijn dugout-genoten. Nadien werd het spel van de Alcideanen wat minder. Mogelijk even van slag door het voorval met Jurre. Daar kwam bij dat het optreden van de scheids ook steeds meer wisselvalliger en onvoorspelbaarder werd. Naast dat hij enkele keren goed zat in zijn beslissingen, wisten de beide ploegen zo nu en dan echt niet waarvoor hij had gefloten. Het was dan maar afwachten welke arm hij uitstak om daarmee aan te geven wie de vrije bal meekreeg. Met deze goochelacts zou hij een ware aanwinst zijn voor het afgelopen seizoen opgerichte circus Zanting. Als goedmakertje floot hij weliswaar terecht voor een drukkertje van de rechtsback van de gastheren, maar de gele kaart die hij de rechtsback van Germanicus/CSVC  voor toverde was teveel.


In het vervolg werd  het spel van Alcides wat slordiger in passing en balaannames. Dit zorgde aan Meppelse-zijde voor meer balverlies waardoor Germanicus/CSVC in de wedstrijd  werd gebracht. Zoveel gevaar leverde dit niet op maar Alcides moest continu op de hoede blijven. Dit werd onderstreept door een voorzet van hen van rechts. Even leek een rendez-vous in de maak. Ons centrale verdedigingsduo zag deze hoge bal over het hoofd. Bij de tweede paal dook een oranje geklede aanvaller op maar zijn vizier bleek gelukkig niet op scherp te staan. Alcides moest even flink aan de bak door het blokkeren van enkele schoten en ook keeper  Xander deed een duit in het zakje. Hij hield met een katachtige reactie de tussenstand op 0 – 0. Bij het in beeld komen van de rust wist Alcides weer vaker de helft op te zoeken van de tegenstander. Onze B1 nam met enkele schoten het doel van de thuisspelende ploeg onder vuur maar dit leverde niet het gewenste resultaat op. Zichtbaar werd wel dat hun keeper niet alles klemvast had. Even een aandachtspuntje. De kleedkamer werd aansluitend opgezocht met de aanvangs-stand op het scorebord. Pauze.


In de kleedkamer werd Alcides B1 meegegeven meer te gaan voetballen en zo ook meer lef te tonen. Durf vooruit te voetballen want bij deze (overschatte) kampioenskandidaat was zeker wat te halen.


De tweede helft zag het er voor Alcides in eerste instantie beter uit. Voetballend liep het beter en de vleugels werden wisselend beter benut. Germanicus/CSVC poogde, na balverovering, met lange ballen hun aanvallers te bereiken. Begrijpbaar aangezien zij in het bezit waren van enkele rappe aanvallers, maar het was voor hen ook de enige manier om onder de druk vandaan te komen. Waar Alcides de eerste ploeg leek de ban te gaan breken, was het Germanicus/CSVC die op voorsprong kwam.  Vanuit het middenveld wisten zij met een steekpass hun spits te bereiken. Echter stond hij daarbij in buitenspelpositie. Onze goed optredende grens Berto Smit maakte dit de scheids duidelijk door het opsteken van de vlag. Op dat moment stond ik op dezelfde lijn als onze grens omdat ik onze wisselspeler aan de zijlijn van de laatste adviezen wilde voorzien. De reden waarom ik kon bevestigen dat hun spits zich daadwerkelijk in buitenspelpositie bevond. De scheidsrechter nam  het vlagsignaal van Berto niet over waardoor onze tegenstander op onterechte wijze op voorsprong wist te komen: 1 – 0.


Alcides liet het er echter niet bij zitten. De koppies gingen zeker niet naar beneden. Er kwam juist meer spirit in het team. De drang naar voren nam toe waardoor enkele tellen later Robin Klomp in stelling kon worden  gebracht. Zijn schot werd weliswaar getoucheerd maar de gelijkmaker was niets meer dan terecht: 1 – 1. Een goede tien minuten later kwam Germanicus/CSVC met tien man te staan. De rechtsback  van Germanicus/CSVC kreeg de tweede gele kaart voorgetoverd nadat hij Joep Fakkert op onrechtmatige ten val had gebracht. Dit was tegen het zere been van de gastheren. Zij konden zich niet vinden in dit besluit. Hun irritaties uitte zij door op onbehouwen wijze de duels in te gaan. De wedstrijd werd daardoor grimmiger. Alcides probeerde gebruik te maken van deze overtal-situatie door op te rukken naar de zestien van Germanicus/ CSVC. Zij hanteerden daarentegen de eerder genoemde lange ballen-taktiek in de hoop daarmee een punt uit het vuur te slepen. Keeper Xander moest tot twee keer toe handelend optreden om er voor te zorgen dat de Coevordenaren  nogmaals onterecht op voorsprong zouden komen. Ook centrale verdediger Brecht van Zomeren trad  een keer sterk op door op het laatste moment door middel van een sliding de bal terug te spelen op onze keeper. De spanning nam toe. Alcides had mogelijkheden om de winst te pakken maar moest daarnaast zeer waakzaam blijven door de in enige mate dol geworden tegenspelers. Alcideaan Wouter Beenen kon daar over meepraten aangezien hij een beste beuk te verwerken kreeg door één van die dolle. Niet veel later viel dan toch de beslissing. Nadat Soufian El Kadouri , Jurre van der Haar en Brecht van Zomeren de keeper van  Germanicus/CSVC enkele malen hadden getest, bleek hij geen antwoord te hebben op de schuiver van Soufian links onder in de hoek : 1 – 2. Uitbundig werd dit feestje gevierd. Terecht. Nadien probeerde Germanicus/CSVC met een extra speler aan het front de boel nog gelijk te trekken. Hiervoor waren te weinig minuten meer beschikbaar waardoor Alcides met drie punten in de tas huiswaarts kon keren, maar wel nadat in de kleedkamer met muzikale ondersteuning de winst flink werd gevierd. Klasse mannen. Het ging hier en daar moeizaam maar door onder andere niet bij de pakken neer te gaan zitten en geloof te blijven houden in eigen kunnen, zorgde voor een goede bijdrage aan deze terechte winst. TOP!


Volgende week wacht ons een thuiswedstrijd tegen Genemuiden B1. Ook zij hebben na deze speelronde nog geen verlies te hoeven incasseren. Het moment om  te laten waar Alcides B1 staat en waartoe zij in staat zijn. Komt dat dus zien. Aanvang wedstrijd 11.15 uur.


 


Tot dan.


Jan