Alcides B1 opent seizoen met één punt

Start van het competitieseizoen 2015 – 2016 tegen Veendam 1894 B1.

De wedstrijdvoorbereiding  verliep in enige mate chaotisch. Eerst werden de spelers op de gevoelige plaat vastgelegd waarna aansluitend tot de wedstrijd- en teambespreking werd overgegaan. De voorbereiding moest snel, kort en direct maar uiteindelijk bleek alles één grote GRAP! De heren spelers weten hier meer van. Tenslotte de warming-up, die snel moest worden uitgevoerd maar alsnog bleek er tijd genoeg te zijn aangezien de scheidsrechter te laat aanwezig was. Met enige vertraging werd begonnen aan de wedstrijd.

De tegenstander Veendam bestond uit meerdere langere en stevige spelers maar dat bleek ook nu weer niet altijd wat te zeggen. Voetballend deed Alcides B1 het in eerste instantie beter dan de bezoekers. De eerste (kleine) aanvallen werden door Alcides uitgevoerd. Veendam speelde wat afwachtend. Na een goed kwartier liet Alcides B1 echt zijn kwaliteiten zien.  Een prachtige en snel uitgevoerde combinatie werd keurig afgerond door Hamsa Agness:  1 – 0. Een goede start  en dit zou de burger moed moeten geven. Echter waar doorgaan en – drukken de verwachting was, liet de realiteit wat anders zien. Veendam ging meer vooruit voetballen voornamelijk door hen spitsen met lange ballen te bedienen. Zij hadden behoorlijk wat snelheid op de vleugels en een handige balvaste maar ook sluwe spits. Gedurende enige tijd had Alcides moeite om hier grip op te krijgen. Organisatorisch stonden enkele Alcides-verdedigers niet goed en na balverovering werd er risicovol uitverdedigd. Het was onze eigen B1 die daarmee de tegenstander in de kaart speelde. Na wederom een matige opbouw werd Alcides door één van hun snelle omschakelingen in de luren gelegd. De Veendamse spits maakte daar goed gebruik van. Geheel vrijstaand kon hij door een lange bal worden bereikt. Gecontroleerd en beheerst ronde hij oog in oog met keeper Xander deze geboden kans netjes af: 1 – 1. Aansluitend leek Veendam het heft over te nemen maar Alcides hervond zich in enige mate. Jammer dat de Alcideanen wakker geschud moesten worden door een tegendoelpunt, maar hopelijk zorgde dit er wel voor dat de Meppelers weer beter in de wedstrijd zouden komen. In zekere zin was dit ook zo maar slordige passing en balverlies zorgde er voor dat menig aanval stokte net voor de zestien van de Veendammers. De tegenstanders kwamen er zo nu en dan gevaarlijk uit, maar onze laatste linie wist voornamelijk in de persoon van Brecht van Zomeren  meerdere uitbraken in de kiem te smoren. Daarnaast lag keeper Xander eenmaal goed in de weg en wist hij op die wijze een tweede doelpunt te voorkomen. Gedurende de resterende tijd  van het eerste bedrijf schommelde de wedstrijd voornamelijk op het middenveld wat heen en weer. Uiteindelijk kon na  40 minuten de kleedkamer worden opgezocht met de eerder tot stand gekomen 1 – 1. Pauze.

Tja, even bijkomen maar enkele zaken moesten goed worden belicht en doorgenomen. Alcides B1 speelde niet slecht maar wel onder zijn eigen kunnen. Het geloof in dit eigen kunnen leek te weinig aanwezig. Voetballend was Alcides B1 de betere. De door de Alcideanen uitgevoerde combinatie dat leidde tot de 1 – 0 voorsprong  was daar een goede afspiegeling van. Hier moest Alcides zich weer in te zien hervinden aangevuld door een betere verzorgde passing.

De tweede helft zag er in het eerste deel aan Alcides-kant weer beter uit. Het weer zelf toonde een ander beeld want de weergoden gooiden er toch even een in korte tijd een beste bui uit. Bij Alcides was er enige drive zichtbaar. Het spel speelde zich in die periode dan ook voornamelijk af op de helft van Veendam. Boye Keizer onderstreepte dit veldoverwicht door een boogbal op het  Veendamse doel af te vuren. Deze eindigde tegen de deklat boven de op de grond genagelde Veendamse keeper. Tijdens de aansluitende minuten leek het wachten op een tweede doelpunt van Alcides, maar helaas zakte tijdens het vervolg van het tweede bedrijf Alcides te veel in. Veendam nam ietwat meer het heft in handen en brak enkele keren gevaarlijk uit.  Keeper Xander wist in die fase met een tot tweemaal toe zeer sterk optreden een achterstand te voorkomen. In de resterende tijd nam de spanning voor beide partijen in de wedstrijd toe. Wie zou scoren, zou naar verwachting ook de winnende ploeg zijn. Jurre van den Haar leek in dat opzicht de matchwinnaar te kunnen worden. Vanaf links werd hij in de zestien aangespeeld. Met een goede en zeer effectieve kapbeweging zette hij zichzelf vrij voor de keeper. Alles en iedereen aan Alcides-kant kwam al in enige mate in de juichstand, maar dit standje moest worden omgezet in een neerwaartse  schouder afzakkende houding aangezien onze spits de bal helaas naast het doel prikte. De spanning bleef mede hierdoor tot  aan de laatste paar tellen aanwezig.  Veendam leek tegen het einde van de pot aan de haal te gaan met de punten, maar gelukkig voor Alcides belande het schot op de paal. Voordat de wedstrijd in zijn geheel aan het einde kwam, deed Alcides B1 nog een verwoede poging om in blessuretijd de winst te pakken en daarmee de punten in Meppel te houden. Veel verder dan rand zestien kwamen deze pogingen niet waardoor de gelijke score, tot stand gekomen in de eerste helft, ook de eindstand bleek te zijn.

Na afloop was er in de kleedkamer sprake van enige teleurstelling. Iedereen had wel door dat Alcides voetballend te weinig had laten zien. Daardoor had Alcides de tegenstander van vandaag kunnen verslaan. Het zat er vandaag simpelweg niet in waardoor Alcides B1 zicht tevreden moest stellen met één punt. Gezien het spelbeeld terecht maar toch…….

Volgende week naar Germanicus. Dan moet het daar voetballend maar gebeuren. Dit zal naar verwachting nog niet zo eenvoudig gezien de uitslagen in de beker. We denken te maken te krijgen met een goede tegenstander. We gaan het zien. Hopelijk velen met ons. Tot dan.