Alcides B1 wint met overmacht.

Een wedstrijd tegen Staphorst mag toch wel als derby worden betiteld. Altijd leuk dergelijke wedstrijden. Vooral als je deze dan ook nog als winnaar kunt afsluiten. Of dit ook de realiteit zou gaan worden, was natuurlijk nog de vraag. De intentie en de beleving was er zeker wel na. Vorige week had de B1 het er in enige mate bij laten zitten, des te mooier omdat in zo’n wedstrijd weer recht te zetten. Een andere mooie constatering was dat het team zo goed als weer compleet was. Althans, wat betreft spelers. Hoofdtrainer Vincent was er vandaag jammer genoeg niet bij. Een beste griepaanval had hem gevloerd waardoor hij zich moest afmelden. Beterschap!! Om toch tot drie wissels te komen, sloot Wouter Venenboer vanuit de B2 bij ons aan. Bedankt!

Direct vanaf het begin was zichtbaar dat Alcides de bovenliggende ploeg was. Staphorst ging al snel in de achteruit en hoopte door het inzakken en het klein maken van het veld, de aanvallen van Alcides onschadelijk te kunnen maken. Gedurende de eerste twintig tot dertig minuten lukte de bezoekers dit aardig. Het was diverse keren met hangen en wurgen, maar het bleef daardoor wel lang 0 – 0. Alcides wilde erg graag en vele blauw-zwarten (reserveshirts) speelden hierdoor te ver naar voren. Op enkele momenten doken er acht Alcideanen op in de voorste linie. Hierdoor werd het veld erg klein en de speelruimte zeer beperkt. Hiermee speelde onze B1 Staphorst in de kaart. Vele duels ontstonden er door deze speelstijl. Iets wat onze B1 niet moet hebben om tikkie-takkie-voetbal te kunnen spelen. Onze middenvelders zagen het op een zekere wijze ook in en lieten zich om die reden dan ook terug zakken. Inclusief een kleine omzetting in de voorste linie, werd de speelruimte voor Alcides groter. Gevolg, twee snelle op één volgende doelpunten in het voordeel van Alcides. Eerst was het Robin die een snelle aanval over links op zijn eigen bekende wijze strak binnen schoot:  1 – 0. Dik en dik verdiend. Alle kansen meerekende, had de stand al hoger mogen en zelfs kunnen zijn. Niet veel later was Soufian doeltreffend. Een heerlijk lopende combinatie werd min of meer afgesloten met een slim balletje van Joep op de inlopende Soufian. Gecontroleerd rondde hij af:

2 – 0. Met deze stand werd de eerste helft afgesloten.

In de rust kon er tevreden terug gekeken worden op de eerste helft. Ok, de score had hoger mogen zijn, maar wel mooi als je toch tot twee keer toe de opgetrokken ‘muur’ van Staphorst hebt weten te doorbreken. Nog wat advies er achteraan en de mannen waren klaar voor de tweede helft.

Het getoonde spelbeeld was niet veel anders dan die van de eerste helft. Sterker nog, het leek wel of Staphorst nog verder inzakte in de hoop daarmee de achterstand niet nog groter te laten worden. Alcides daarentegen creëerde meer ruimte, waardoor Staphorst er eigenlijk niet meer aan te pas te kwam. Des te verrassender was het dat zij toch de aansluitingstreffer wisten te scoren. Een counter van hun kant werd onschadelijk gemaakt door het weggeven van een cornerbal. Deze werd uiteindelijk bij de tweede bal binnen gekopt, maar wel nadat keeper Xander in een luchtduel in enige mate tegen de vlakte werd gedrukt. De scheidsrechter zag er geen overtreding in, waardoor Staphorst de achterstand wist te verkleinen tot één doelpunt: 2 – 1. Alcides B1 leek er klaar mee te zijn. Het tempo werd opgevoerd en dit zorgde redelijk vlot weer tot het uitbouwen van de voorsprong. Dit keer was Brecht de gevierde man. Op zijn Robben’s, maar dan vanaf links, kapte hij naar binnen en met een beste krul legde hij de bal in de verre hoek: 3 – 1. Enkele minuten later verscheen zijn naam nogmaals op het scorebord. Deze keer werd hem de gelegenheid geboden doordat hij één van de vele zuivere passes van Boye in de diepte keurig wist op te pikken. Alleen kon hij door op de keeper en net buiten bereik van de doelverdediger prikte hij binnen: 4 – 1.  Richting het eind van de wedstrijd had Alcides nog diverse mogelijkheden om de score uit te breiden. Dit gebeurde uiteindelijk dan ook. Na meerdere assists mocht Joep nu zelf de laatste zet geven waardoor hij de stand op 5 – 1 bracht. Relatief kort na de aftrap wisten de mannen van Staphorst toch nog een keer een bezoek te brengen aan de helft van de Meppelers. Wederom lag een counter hier aan ten grondslag. Eén van hun rappe spelers wist achter onze laatste linie op te duiken. De op hem ingespeelde bal pikte hij goed op, waarna hij de uitkomende keeper Xander in de korte hoek wist te passeren: 5 – 2. Dit bleek na enige tijd ook de eindstand.

Belangrijkste was natuurlijk de winst. Een winst die tot stand was gekomen door een overheersend potje combinatievoetbal van Alcides kant. Geen idee hoeveel kansen daaruit werden gecreëerd, maar dat het er veel waren, dat was een feit. De vijf doelpunten waren dus maar een schrille afspiegeling van de hoeveelheid scoringsmogelijkheden. Daar staat tegenover dat het ook niet altijd gemakkelijk is om door een ‘muur’ van spelers heen te dringen. In dat opzicht zijn we met z’n allen dan ook tevreden met de overwinning en de daarbij behorende drie punten. Toppie mannen!

Aankomend weekend is er geen programma. De week er na een lastige uitwedstrijd tegen Urk B1. Mooi twee weken de tijd om ons daarop voor te bereiden. Hopelijk zijn dan alle spelers volledig herstelt, zodat we met een complete en fitte selectie naar het voormalige eiland kunnen afreizen. We gaan het meemaken. Eerst vanavond Alcides 1 naar de drie punten schreeuwen. In een heuse stadsderby gaan zij de strijd aan tegen MSC. Hoezo de punten hard nodig hebben!