Alcides B1 zorgt voor een mooie afsluiting

Vandaag de laatste wedstrijd alweer van het seizoen 2015 – 2016. Tegenstander Germanicus B1 uit Coevorden. De uitwedstrijd wisten de Meppelers om te zetten in een overwinning. Moeizaam weliswaar, maar door een goede teambeleving en -inzet kwam de winst terecht bij onze B1. Het zou mooi zijn als dit nu herhaalt kon worden. Naast de directe tegenstander was er deze zaterdag nog ééntje. Dat was er dan wel één waar beide partijen hinder van hadden, namelijk de temperatuur. Waar we de vorige week ons nog moesten kleden om een verraderlijk windje te weren, moest vandaag de laagjes van kledij zo summier mogelijk om niet al teveel hinder te ondervinden van de zomerse temperaturen. Een voorraadje water was zeker geen overbodige luxe.



Na de wedstrijdbespreking en warming-up, kon er begonnen worden aan het op voorhand al verhitte potje. Alcides liet er geen (kunst)gras overgroeien. Zij waren duidelijk de betere vanaf het begin van de wedstrijd. De achterste linie van de bezoekers was zeker niet hun sterkste linie en daar viel voor de Alcideanen dan ook wat te halen. Uitverdedigen werd door hen ingevuld door het wegjassen van de bal. Werden de Coevordense verdedigers gepasseerd, schuwde zijn niet om aan de welbekende noodrem te trekken. Zo ondervond Brecht tenminste. Gezegd mag worden dat het opbouwen van achteruit, hen in het geheel vreemd was. Voor Alcides boden zich in een vroeg stadium de eerste kansen aan, maar in de afronding was het meerdere keren het net niet. Of er werd te laat gekozen om tot schieten over te gaan, of zodra wel van deze optie gebruik werd gemaakt, stond de goalie van de bezoekers geregeld net op de juiste plek. Eén van de betere kansen leek voor spits Joep weggelegd. Na een goede combinatie en een laatste boogbal van Brecht, kwam hij min of meer één op één te staan tegenover de uitkomende keeper van Germanicus. De stuiterende bal sprong hoog op tussen hen beide in. Zowel Joep als de keeper probeerde door hoog op te springen in balbezit te komen. Het kwam echter tot een beste fysieke confrontatie in de lucht. Joep had daar na afloop nog het meeste hinder van. Na enig lapwerk krabbelde hij weer overeind en zette hij manmoedig door. Aangezien deze onprettige ontmoeting zich in de zestien meter had plaats gevonden, leek de goed leidende scheids de bal op de stip te leggen. Ten nadele van Alcides besloot hij toch anders en werd het spel hervat door middel van een scheidsrechtersbal. Niet al teveel later kwam de voorsprong voor Alcides er alsnog. Eén van de aanvallen werd door Germanicus onschadelijk gemaakt door het weggeven van een corner. Zoals zo vaak was het Jurre die de bal goed voor het doel wist te slingeren. Bij de tweede paal was het Soufian die beheerst wist in de knikken: 1 – 0. Helemaal terecht en niets op aan te merken. Germanicus had er tot dan toe weinig tegenover weten te zetten. Zij probeerden het wel, maar zij waren vandaag niet bij machte om het Alcides B1 echt lastig te maken. Eénmalig leken zij een kans te krijgen, maar het steekballetje wist één van hun aanvallers niet goed te verwerken. Op het moment dat de pauze in beeld kwam, bouwde Alcides nog een keer goed en snel op via de linkerkant. Brecht wist vervolgens de zestien van Germanicus binnen te dringen en kon enkel het scoren worden belet door hem een beste drukkert mee te geven. De scheidsrechter kon niets anders dan het toekennen van een penalty voor Alcides. Deze beslissing nam hij dan ook kordaat. Jurre positioneerde zich achter de bal en schoot uiterst beheerst binnen: 2 – 0. Een mooie voorsprong waarmee aan de pauze kon worden begonnen.



In de pauze kon een ieder zijn eigen vochtgehalte weer even op peil brengen. Een flink setje zwetende mannen trachtten bij te komen van de tijdens de eerste helft geleverde inspanning, maar voornamelijk van de fikse zomerse temperaturen. Tjonge, wat loopt het kwik op zo’n kunstgrasveld snel omhoog. Na deze kortdurende herstelperiode, werd er even ingesprongen op het verloop van de eerste en het (tactisch) vervolg van de tweede. De voorsprong was mooi en terecht. Nu kwam het er op aan om deze vast te houden, maar nog liever deze uit te bereiden. Daarvoor moest nog één keer veertig minuten de mouwen worden opgestroopt.



Vanaf het begin van de tweede helft lieten de Alcideanen zien voor de winst te willen gaan. Solide achterin, in samenwerking met een gedegen opbouw naar voren. Al snel bood zich de eerste kans aan voor Alcides B1. Jammer genoeg schoot Soufian de bal tegen de keeper in een min of meer één-tegen-één-situatie. Weliswaar moest hij het proberen met zijn ‘zwakke’ been, maar het benutten van deze kans was mogelijk de genadeklap voor Germanicus geweest en tevens zou naar verwachting daarmee de wedstrijd gespeeld zijn. In het verdere verloop van de tweede helft wist Alcides nog enkele kansen te creëren, maar helaas werden deze niet succesvol afgerond. Germanicus zette daar niet al teveel tegenover. Er was even een momentje voor het doel van Alcides maar dit kwam voornamelijk omdat de geel-zwarten de bal niet goed weg kregen uit de eigen zestien. Gelukkig hebben we dan altijd keeper Xander nog, die wederom erg degelijk en zeker tussen de palen gepositioneerd stond. Een tweede uitval wist Jorny met zijn telescoopachtige beenactie onschadelijk te maken. Daarmee kwamen de aanvalsdriften van Germanicus ten einde. Alcides ging weer in de vooruit, maar aanzetten om te komen tot de eerdergenoemde genadeklap zat er niet meer in. De warmte had teveel invloed op het spel. Het laatste kwartiertje was er ééntje van Alcides hoefde niet meer en Germanicus kon niet meer. Daardoor werd de laatste wedstrijd afgesloten met een verdiende 2 – 0 overwinning door onze Alcides B1. Erg prettig en plezierig om op deze wijze het enerverende seizoen af te sluiten.



Door deze overwinning en de bijbehorende punten bij de reeds behaalde punten op te tellen, wist Alcides als vierde te eindigen op de eindranglijst. Een knap resultaat met deze relatief jonge ploeg, voornamelijk bestaande uit eerstejaars B-spelers. Groei zit er nog zeker in. Dus we zijn dan ook zeer benieuwd naar het aankomende seizoen, waarin Alcides B1 zeker weer van zich kan doen laten spreken.



 



Namens de gehele technische staf zeg ik dank voor dit mooie, leerzame en belevingsvolle seizoen 2015 – 2016. Aankomend weekend tijdens het internationale Pinkstertoernooi gaan we met elkaar voetballend het seizoen dan echt afsluiten. Of er vervolgens nog een informele bijeenkomst zal zijn, is nog even afwachten. Leuk is dit zeker wel (hint).



 



Wie weet tot dan.



 



Jan