Alcides JO19-1: Goed leerproces zorgt voor de eerste drie punten

De beker-(oefen)wedstrijden leverden Alcides JO-19 een mooie route op waarop een goed leerproces gestalte kan geven aan een teamontwikkeling en daarbij de gewenste resultaten. De eerste bekerwedstrijd ging tegen FC Meppel weliswaar verloren met 0 – 1, maar over spel van onze jongens konden we tevreden terugkijken. Een goede opstart. Echter de tweede pot tegen HZVV zakte dezelfde heren flink door de ondergrens van hun kunnen. Althans de eerste helft. Dat ze het de tweede helft behoorlijk wisten recht te zetten, gaf toch ook weer aan dat de mannen na een fiks gesprek met elkaar de boel als team heel naar behoren weer konden oppakken en de wedstrijd deden kantelen in hun voordeel. De wedstijd ging dan wel verloren, maar beter nu tegen dergelijke leerpunten aanlopen dan gedurende de competitie. Dat onze JO-19 spelers van deze tweede wedstijd wel degelijk iets hadden opgepakt, lieten zij zien in de uitwedestrijd tegen Staphorst. Vanaf het begin lieten de spelers zowel individueel als gezamenlijk wat zij in huis hebben. Scherp, passie, werklust, maar bovenal effectief en goed combinatievoetbal. Staphorst werd volledig van de mat gespeeld en kon hier enkel harde fysieke duels en tackles tegenover zetten. De 2 – 7 winst was dan ook dik en dik verdiend. Een super opsteker voor aanvang van de competitie.



Vandaag volgde de eerste competitiewedstrijd. Het zou natuurlijk mooi zijn als de lijn van spelen tegen KZC uit Klazienaveen kon worden doorgezet. Vanaf het begin liet Alcides er geen gras over groeien. De insteek was goed en zag er al snel veelbelovend uit. Vooral door de vroege score van Olaf. Soufian zette vroegtijdig druk, veroverde de bal, zag de loopactie van Ramon, die vervolgens met een bekeken steekballetje Olaf vrij voor de keeper wist te zetten. Daar wist laatstgenoemde wel raad mee. Beheerst schoof hij de bal rechts van de keeper binnen: 1 – 0 (50 sec.). Niet veel later gaf Brecht vanuit de achterste linie een knappe pass op de diepgaande Ramon. Ook hij wist de bal keurig binnen te schuiven: 2 – 0. De derde volgde snel. Het scenario van het eerste doelpunt herhaalde zich, echter waren de rollen van assist en doelpuntenmaker omgedraaid. Dit keer zette Olaf de opkomende Soufian vrij voor de KZC-doelman. Ook deze keer was de afronding effectief, waardoor er binnen een kwartier spelen een voorsprong van 3 – 0 op het scorebord stond. KZC leek overklast te gaan worden door onze Alcideanen. Leek, want gedurende de verdere eerste helft nam Alcides naar mijn idee teveel gas terug. Alcides creëerde nog wel enkele kansen maar het tempo was er wat uit en de afstanden tussen de linies werden te groot. KZC probeerde wel wat verder van de goal af te spelen, maar hadden niet die kwaliteiten in huis om echt gevaar te kunnen stichten. De beste kans om de voorsprong uit te breiden kreeg Ruben. Halverwege de eerste helft kon hij, als gevolg van een vlot lopende aanval, dwars door het centrum de diepte in worden gestuurd. Deze doorbraak kon enkel door een verdediger van KZC worden onderbroken door middel van het neerhalen en vasthouden van onze snelle rechtsbuiten. Een terechte rode kaart was het gevolg. Mogelijk dat de warmte teveel invloed had op alle spelers want het tempo ging er richting de pauze er steeds meer uit.



Na de rust zag het beeld er in eerste instantie niet veel anders uit dan de wijze waarop het was geëindigd in de eerste helft. KZC probeerde wat maar konden  geen vuist maken. Alcides leek het wat te gemakkelijk op te pakken waardoor het tempo, waarmee KZC een flinke oorvijg kon worden gegeven, niet werd uitgevoerd. Enkele keren lieten onze jongens echt wel zien dat zij duidelijk de betere waren, maar tot laat in de tweede helft leverde dit geen uitbreiding op in de score. In het laatste kwartiertje pakte ALcides dan toch de draad weer op in datgene waar zij goed in zijn. Een lekkere voorzet van de opkomende linksback Jasper, werd door Olaf netje binnen geknikt 4 – 0. Niet veel later lag de vijfde in het netje, doordat wederom Olaf het net wist te vinden. De tweede bal wist hij goed op te pakken, nadat Dennis met een strakke pegel de doelverdediger van KZC voorzag van een niet te klemmen bal: 5 – 0.



Wederom een dik verdiende overwinning in navolging van die op de laatste bekerwedstrijd tegen Staphorst. De eerste drie punten waren binnen. Mede het gevolg van een goed doorlopen leerproces van de heren spelers in de voorbereiding op de competitie. Dit houdt zeker niet in dat er uitgeleerd is. Enkele punten kunnen zeker nog verbeterd worden, maar het toont wel de leergierigheid van de groep, hun inzicht en de bereidheid iets die leerpunte te willen ten gunste van het gehele team. Een mooie start. Aankomende zaterdag op naar de volgende pot. Hier kunnen naar uitkijken, maar ook zeker de mouwen opstropen want dan wacht ons een hernieuwde confrontatie met Staphorst. Zij willen vast geen tweede keer zo’n pakslaag krijgen van Alcides als in de vorige week gespeelde bekerwedstrijd. Voor Alcides om daar goed op voorbereid te zijn. Het is zeker niet gemakkelijk om voor een tweede keer tegen dezelfde tegenstander hetzelfde spel op de mat te leggen, maar de resultaten en de manier waarop deze jongens zich met elkaar willen verbeteren om daarmee hun voetbalplezier te doen vergroten om tot resultaat te komen, geeft ons veel vertrouwen. Mij in ieder geval wel. We gaan het zien en meemaken tijdens de uitwedstrijd tegen Staphorst.



Tot dan.



Jan