Alcides JO19-1: het koppie er niet goed bij

Een uitwedstrijd tegen Germanicus/CSVC (G/C). Eén van de ploegen die tot op heden nog geen punten had gemorst. Door insiders bestempeld als één van de titelkandidaten. Aan Alcides de schone taak om daar vandaag enige verandering in te brengen en daadwerkelijk te laten zien welke kwaliteiten zij zelf in huis hebben. Op voorhand werden de tactieken weer nauwkeurig doorgenomen en werden de heren spelers gewezen op de omschakelingen en het voetballen met het koppie. Dit laatste kon ingevuld worden op het mentale vlak, maar ook vanwege de aanwezige voetbalslimheid. G/C zou namelijk, volgens de eerder genoemde insiders, met snelle voetballers spelen in de voorste linie, met opkomende backs en de fysieke duels ook niet schuwen. Aangezien Alcides meer vanuit het voetballend-combinatie-vermogen wil en kan spelen, moesten de duels met snelle balcirculaties in hoog tempo worden vermeden. Koppie erbij dus.


Al kort na aanvang konden wij al snel de conclusie trekken dat de gastheren wel een aardig team vormden, maar naar ons idee toch zeker niet een dusdanig sterk team waren die wij ter plekke als titelkandidaat zouden betitelen. Aan strijdlust geen gebrek en de fysieke duels ontbraken zeker niet, maar het technisch vermogen had een ietwat minder niveau. Hier zou toch voor de Meppellers wat te halen moeten zijn. Het lichte veldoverwicht was er, maar de sluwheid waarmee onze JO19-1 kan voetballen kwam nog niet geheel tot uitdrukking. G/C zakte bij ons balbezit in en hoopte er met snelle uitvallen over de flanken uit te komen. Jammerlijk voor onze mannen bleek dit na ongeveer tien minuten een effectieve werkwijze. Over links braken zij uit. Eén van onze verdedigers leek deze uitval in de kiem te smoren. Na balverovering probeerde hij voetballend uit te verdedigen. Met de tegenstander in zijn nek en het hobbelige veld, bleek dit niet de meest handig gekozen oplossing. Balverlies was het gevolg en de spits van G/C benutte dit buitenkansje: 1 – 0. Gelukkig konden zij niet al te lang genieten van deze voorsprong, aangezien Boye de stand binnen relatief korte tijd weer gelijk wist te trekken. Met een gedekt schot vanaf de zestien, wist hij de sluitpost van G/C te verassen: 1 – 1. De verwachting was dat dit voor Alcides de aanzet zou gaan worden om G/C duidelijk te maken wie voetballend toch echt de betere ploeg was. Deze verwachting kon al redelijk snel, vanuit Alcides kant, de prullenbak in. Een tweede uitval van G/C, voortkomend uit een onzuivere pass van achteruit op het moment dat veel geel-zwarten zich voor de bal bewogen, liep onze JO19-1 tegen een tweede counter aan: 2 -1. Een beste domper, die nog erger werd toen kort voor de rust een derde uitval door hen nogmaals succesvol werd uitgevoerd: 3 – 1. Tja, we weten wat deze groep kan, maar de koppies stonden onvoldoende op overtuiging en standje sluw. Te ondoordacht werd er gevoetbald en te weinig als team. Om hier en daar wat recht te breien, werd te lang individueel gehandeld. Gevolg was dat G/C hierdoor de kans kreeg om de (fysieke) duels te spelen. Iets dat wij juist moeten ontlopen door snelle balcirculaties. Als dan ook nog deze duels door G/C op het discutabele randje van toelaatbaarheid worden uitgevoerd, waar de leidsman gedurende het verloop van de wedstrijd steeds beroerder mee om ging, leek dit voor Alcides de aanzet te zijn om teveel mee te gaan in het spelletje van de gastheren. Aangevuld met de nodige irritaties door het optreden van enkele tegenspelers en de scheids. Alcides hield het koppie er onvoldoende bij.


Na de duidelijke uitleg van hoofdtrainer Dennis, betrad Alcides met enige gebrandheid het veld voor de tweede helft. De wil was er wel maar de echte drive ontbrak ook nu. Alcides kreeg het niet aan het draaien. Zeker niet nadat G/C vanuit een cornerbal de stand naar een comfortabele 4 – 1 wist te tillen. Alcides probeerde er gedurende de tweede helft er nog iets van te maken, maar teveel spelers voetbalden meer vanuit frustratie, dan met de wil en overtuiging die nodig is om een wedstrijd naar de hand te zetten en waar mogelijk zelfs winnend af te ronden. Het frustratie-peil werd vervolgens opgehoogd door de (te) scherpe tackles van de tegenstander en het steeds bedenkelijkere wordende niveau van de scheids. Dit laatste mag natuurlijk niet als reden gebruikt worden waardoor de wedstrijd voor onze JO19-1 verloren ging en dat doen we dan ook niet. G/C had er ook behoorlijke hinder van, maar het doet wel iets met het spelletje, de wijze waarop de heren spelers onderling de duels uitvochten en hoe er met de scheidsrechter werd gecommuniceerd. De Alcideanen gingen steeds meer de duels in om de eerder genoemde frustraties van zich af te reageren, maar dit draagt niet bij aan een stukje kwalitatief voetbal. Dat de scheids op een steeds minder aangename wijze werd aangesproken, kwam voornamelijk door de onduidelijkheid waarmee hij met zijn gele kaarten aan het strooien ging. Tekst en uitleg gaf hij niet. De vraag is zelfs of hij dit wel kon. Duidelijk was wel dat hij het overzicht over de wedstrijd behoorlijk aan het verliezen was. Voor de statistieken voerde G/C hun doelsaldo op met twee doelpunten, waardoor er een einduitslag op papier kwam te staan van 6 – 1. Met een beste kater en al balend droop alles en iedereen van Alcides af richting de kleedkamer. Vooral door het besef dat er vandaag verloren werd van een team dat zeker niet onklopbaar is. Een Alcides in betere doen had hier zeker mogelijkheden gehad. Volgende week wacht ons Dalen. Een ploeg die op de ranglijst net onder G/C is terug te vinden. Voor Alcides komt het alleen maar goed uit dat zij op bezoek komen. Kunnen zij gelijk aantonen dat, met het koppie in de juiste modus, zij vele malen beter kunnen en hoger op de ranglijst horen te staan dan waar zij nu bivakkeren. We gaan het zien.


Tot dan.


Jan