Alcides JO19-1: Min of meer op herhaling

Waar vorige week de drie punten uit Rolde werden meegenomen, mocht vandaag geprobeerd worden om De Weide met legen handen naar huis te sturen. Daarmee zou ook de ongeslagen status in thuiswedstrijden worden voortgezet. Zo speelde Alcides tegen Rolde niet zijn beste wedstrijd, maar zoals aangegeven wel voldoende om met winst weer huiswaarts te keren. Het spelbeeld tegen De Weide was min of meer vergelijkbaar. Anders gezegd, Alcides ging vandaag op herhaling.


Goed en wel hadden wij als technische staf ons langs de zijlijn geïnstalleerd, of Sven wist na een strakke steekpass van Olaf de bal onder de uitkomende keeper van De Weide door te schuiven: 1 – 0. Absoluut een mooie start, nu maar hopen dat deze lekkere opening een fraai vervolg zou krijgen. Alcides probeerde het wel, maar net zoals vorige week waren onze mannen niet altijd even gelukkig met hun uitgevoerde acties en samenspel. Het passen, vooral de eindpass, werd of niet goed uitgevoerd dan wel kwam uiteindelijk niet daar terecht waar deze wel had moeten komen. Daar kwam bij dat de tweede bal niet elke keer goed werd opgepikt, waardoor De Weide meerdere keren in de gelegenheid werd gesteld om verder van hun eigen doel af te spelen. Kijkende naar het spel van de bezoekers, waren er min of meer maar drie spelers waar enige aandacht aan moest worden besteed. De andere acht acteerden heel naar behoren, maar Alcides heeft over de breedte gezien toch echt meer kwaliteit in huis. Ondanks dat drukte Alcides, naar het sterke begin, niet goed door. Daarvoor was het spel ietwat te slordig en het tempo te laag. Ondanks het spel van de Alcideanen kon gesteld worden dat zij wel de betere waren. Door het getoonde en uitgevoerde spel liet een tweede doelpunt in het voordeel van Alcides dan ook wat lang op zich wachten. Na ongeveer een half uur spelen kwam deze er uiteindelijk. Bij de tweede paal mocht Ruben in vrijstaande positie de bal binnen tikken: 2 – 0. De eerste helft naderde het einde, maar op de valreep toonde Alcides zijn kwaliteiten. Een vlot en keurig uitgevoerde aanval over meerdere schijven, werd wederom door Ruben, ditmaal koppend en na een heerlijke voorzet van Boye, afgetopt met een derde doelpunt voor Alcides. Met een voorsprong van 3 – 0 werd aansluitend de rust gehaald.


De tweede helft startte Alcides wederom sterk. Ramon had positie ingenomen in de spits en liet zien er wel zin in te hebben. Met enkele goede loopacties zocht hij de diepte, maar deze zijn pas echt effectief als hij daar ook bereikt kon worden. Al snel leek hij op deze wijze vrij voor de keeper van De Weide op te duiken, maar jammerlijk gaf hun grens aan dat Ramon zich in buitenspelpositie zou bevinden. Meerdere kenners maakten hun twijfel kenbaar, maar de scheids nam het signaal over. Niet al teveel later nam Ramon op de beste manier wraak die je maar kunt bedenken. Met een effectieve actie wist Ruben de op rechts vrijstaande Soufian te bereiken. Hij leverde een voorzet zodanig op maat af, die Ramon op knappe wijze tegendraads wist binnen te koppen: 4 – 0. Hiermee leek de wedstrijd al vroeg in de tweede helft gespeeld. Het zou fraai zijn geweest als Alcides stevig had doorgedrukt om daarmee het doelsaldo eens flink op te krikken. Gezien het veldoverwicht had dit moeten kunnen. Helaas liet Alcides dit na. Onze heren lieten de teugels wat vieren, waardoor De Weide de gelegenheid werd geboden rond de zestien van Alcides op te duiken. Echt gevaar leverde dit voor de Meppellers niet op, maar jammer was wel dat onze mannen zich hiermee te kort deden. Het spel van Alcides zakte terug op het niveau dat we halverwege de eerste helft zagen. Soms zelfs nog ietsje lager. Ook nu kon dit niet betiteld worden als ondermaats, maar het was wel minder dan het niveau dat de heren aan kunnen. Niets ten nadele van hun inzet, daar was weinig op aan te merken, maar het vertoonde spel was simpelweg niet zuiver genoeg. Zo leek de wedstrijd een zelfde verloop te krijgen als de voorgaande tegen Rolde. De Weide was één keer dicht bij een treffer. Deze kwam voort uit een door op het doel gemikte vrije trap van hun spits. De bal eindigde op de deklat van het doel van Alcides. Dit was dan ook het enige gevaar die De Weide kon stichtten. Tegen het eind van de tweede helft voerde Alcides het tempo weer wat meer op, met als gevolg dat er alsnog enkele kansen werden gecreëerd. Aangezien hier niet uit gescoord werd, bleef het bij de vier tegen nul voorsprong die aan het begin van de tweede helft tot stand was gekomen. Ondanks de ietwat magere score, kon wel worden geconstateerd dat we drie wedstrijden op rij de nul hebben gehouden, vijf wedstrijden op rij winnend hebben kunnen afsluiten, thuis nog steeds ongeslagen zijn en na de tweede plaats op de ranglijst zijn opgeklommen. Volgende week wacht ons de uitdaging tegen Noordscheschut. Het zou fraai zijn om deze reeks tegen hen voort te zetten. Dit zal naar verwachting een wat lastiger klusje worden, maar een Alcides in goede doen is, zeker thuis, in staat om een puike partij voetbal op de mat te leggen. Zou fraai zijn als dit aankomende week getoond gaat worden. We gaan het zien.


Tot dan.


Jan