Alcides JO19-1 pakt de Drenthe cup!

Op de eerste wedstrijddag was het goed verlopen. Als winnaar gingen onze mannen door naar de finalerondes. Relatief op tijd mochten zij deze ochtend aantreden in de kwartfinale. Geen idee hoe scherp onze mannen waren, maar het kunnen behalen van de Drenthe cup in een voor meerdere spelers laatste editie, zou natuurlijk al meer dan genoeg aan drive op moeten leveren.


In de kwartfinale was SpVgg Essenheim de tegenstander van Alcides. Zij traden aan met 10 man, inclusief een niet geheel fitte spits. Bij Alcides stond Stijn tussen de palen. Diverse keren was hij in de gelegenheid om met deze spits een praatje aan te gaan. Dit kon omdat deze aanvaller zich ophield op de rand van de zestien van Alcides. Eigenlijk stond en lag hij continu in buitenspelpositie. Stijn kon zich op deze manier enigszins vermaken. Wat werk betreft had hij namelijk niet al teveel te doen. Het gaf tevens aan dat Alcides, net als de gisteren, duidelijk de betere was. Nu nog enkele doelpunten, want enkel met winst kon de volgende ronde worden bereikt. Het was Dennis die hierin de ban brak. Met een stevige uithaal zette hij Alcides op een meer dan terechte voorsprong: 1 – 0. Voor de spits van Essenheim het moment om toch in beweging te komen, aangezien hij voor de aftrap zich wel weer op eigen helft moest bevinden. Enkele tellen later kon hij deze afstand opnieuw afleggen omdat Ramon degene was die de stand in het voordeel van Alcides verdubbelde: 2 – 0. Na de rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. Het enige was dat Stijn dan toch in actie moest komen. Eén van de middenvelders van Essenheim was even aan de aandacht van onze verdedigers ontsnapt. Via rechts dook hij op in de zestien, maar een goed uitkomende Stijn griste de bal glijdend en wel voor de voeten van de tegenstander weg. Daarna was het weer de beurt aan Alcides. Dennis werd in de gelegenheid gebracht om zijn tweede, zijn vierde van het toernooi, binnen te knallen en deze kans benutte hij ten volle: 3 – 0. Daarmee was het gedaan en kon Alcides zich gaan opmaken voor de halve finale tegen de buren. Jawel, een potje tegen MSC. Op voorhand al in enige mate beladen, maar dat is eigenlijk altijd wel zo.


Met niet al teveel wijzigingen aan de basisopstelling, werd aan de halve finale begonnen. Aan beide ploegen was te merken dat zij niets voor elkaar onder wilden doen. Technisch gezien was Alcides de betere ploeg, maar bij MSC gingen de mouwen omhoog. Wie wil nu niet winnen van de buren en daarmee dan ook nog eens de finale bereiken van de Drenthe cup. Alcides moest in de duels zelf ook een behoorlijk tandje bijzetten. Alleen met technisch voetbal kon MSC niet op de knieën worden gedwongen. Onze heren hadden wel wat meer overwicht, maar dit was zeker niet in dezelfde mate als de voorgaande wedstrijden. Tot de rust aan toe bleek geen van beide ploegen tot score te komen, waardoor de beginstand ook de tussenstand was. Na de wissel waren het dan toch onze mannen die als eerste konden juichen. Vanuit een strake corner van Olaf, wist Ryan koppend bij de tweede paal de bal binnen te knikken. Tussen de behoorlijk lange tegenstanders, was het hij die met een goede timing als hoogste wist te klimmen: 1 – 0. Langere tijd leek dit de eindstand te worden, totdat de linkerspits van MSC vanaf de vleugel op hoog tempo naar binnen wist te snijden. Op de rand van de zestien drukte hij af en met een ietwat boogbal wist hij Stijn het na kijken te geven, waarna de bal onhoudbaar binnen plofte: 1 – 1. Om niet door penalty’s de partij te laten beslissen, zette Alcides alles op alles om alsnog binnen de reguliere tijd de winst naar zicht toe te brengen. Enkele minuten waren er nog te spelen, op het moment dat Ramon zich achter een vrije trap zette zo’n meter of vijf over de middenlijn op de helft van MSC. De goed ingebrachte bal, ging op kophoogte in de richting van de tweede paal. Meerdere hoofden gingen omhoog, maar uiteindelijk viel de bal op het hoofd van een MSC’er waarna deze onhoudbaar voor hun keeper binnen ging: 2 – 1. Ongelukkig voor hen, maar dit bleek niet al teveel later net dat puntje te zijn, dat Alcides naar de finale bracht van de Drenthe cup.


In de finale mocht Alcides het opnemen tegen een ploeg uit de USA: Leerburg Soccer. Voor het eerst aanwezig bij de Drenthe cup en dan gelijk in de finale. Dit voornamelijk door te voetballen met veel passie en beleving. Alcides had technisch meer in huis, maar hier konden onze mannen niet alleen op bouwen wilde zij zelf in het bezit komen van de cup. Alcides toonden scherpte en het binnenhalen van de cup was echt hun streven. Al vroeg in de wedstrijd opende Soufian de score. Een strakke aanval ronde hij bij de tweede paal keurig af. Een paar tellen later soleerde Soufian door het centrum van Leesburg. Zijn tweede van de dag leek in de maak, maar oog in oog met de keeper schoot hij naast. Kort voor het verstrijken van de eerste helft, waren velen in de veronderstelling dat Soufian dan toch voor de tweede keer zou gaan scoren. Zijn inzet werd helaas op de doellijn gepareerd. In de tweede helft speelde de tegenstander verder van hun eigen doel af. Er ontstond zodoende meer ruimte achter hun laatste linie. In die ruimte wist Ryan plots op te duiken en met een knappe bal van achteruit kon hij worden bereikt. Op volle snelheid ging hij richting de zestien van Leesburg. Net binnen de beruchte lijnen haalde hij hard uit en verdween de bal diagonaal in de linker benedenhoek: 2 – 0. De wedstrijd leek gespeeld, maar de Amerikanen gaven nog niet op. Met veel beleving ging het richting het doel van Alcides. Stijn wist tot dan toe het doel schoon te houden, maar het doelpunt dat zij maakten nadat de bal terug kwam van de lat, kon door geen enkele Alcideaan worden voorkomen: 2 – 1. De laatste 7 tot 8 minuten waren zenuwslopend. Van beide kanten werd er vol gestreden. Alcides ging voor het behouden van de voorsprong en Leesburg probeerde met man en macht nog aan de gelijkmaker te komen. Door het professioneel uitspelen van de tijd, gebeurde dit laatste niet zodat Alcides de winnaar werd van de 31ste editie van de Drenthe cup. Vanaf dat moment was het van Alcides kant genieten en feesten.


In de avond op het Wheem, werd het gehele team gehuldigd en kon de beker door aanvoerder Olaf in ontvangst worden genomen. Hoe vaak meerdere Alcideaan-liederen in het centrum en bij Murphy’s ingezet werden, geen idee, maar na zo’n mooi seizoen, met dit prachtige team en met het winnen van de Drenthe cup als afsluiting, kun je dit niet vaak genoeg horen. Het feest na afloop bij Murphy’s was echt gaaf. Spelers, begeleiding, supporters en ouders bedankt allemaal!!


Trouwens, ook Alcides JO17-1 wist de Drenthe cup te veroveren. Ook jullie gefeliciteerd met de prolongatie van het winnen van de cup. Alcides JO15-1 greep er net naast en werd tweede. Door penalty’s werd hun finale beslist. Hun Deense tegenstander bleek daarin de betere. Niet van ieder team weet ik de resultaten, maar Alcides heeft zich tijdens deze cup-editie weer goed op de kaart gezet.


Nu nog even heerlijk nagenieten van de mooie resultaten van dit seizoen, de Drenthe cup en het super feest na afloop. Vraag ook even wat hersteltijd, maar daar ben ik vast niet de enige in.


 


Jan