Alcides JO19-1: Punten mee en terug naar Meppel

Het werd wel weer eens tijd voor een potje. Vorige week kwam de wedstrijd tegen Raptim te vervallen. Hierdoor werd Alcides de kans ontnomen om de tweede periode binnen te halen en tevens kon het net weer opgedane wedstrijdritme geen vervolg worden gegeven. Iets waar komend uit de winterstop over het algemeen wel behoeft aan is. Voor nu bleef er niets anders over om dit ritme zo snel mogelijk op te pakken tegen De Weide. Een ietwat laagvlieger in de competitie, maar dat betekent niet dat het klusje wel even geklaard zou gaan worden. Technisch zit het wel goed bij de mannen van Alcides, maar het koppie bepaalt over het algemeen hoe de wedstrijd wordt beleefd en benaderd. Gezien de ervaring van twee weken terug, leek dat allemaal wel goed te zitten.

De eerste tellen van de wedstrijd voldeed het beeld aan ieders verwachting. Alcides bepaalde de wedstrijd. De controle was er en eigenlijk was het wachten op het eerste doelpunt in het voordeel van de Meppelers. De Weide speelde behoorlijk defensief en probeerde met een paar beste pegels de twee snelle spitsen te bereiken in de hoop dat zij er aanvallend iets mee konden. De meeste keren liet Alcides het niet zo ver komen. Na balverlies werd de druk er snel weer opgezet, zodat thuisploeg De Weide weinig tot geen kans kreeg om in aanvallend opzicht iets te doen. Alcides liet het balletje behoorlijk goed rond gaan. Op de hobbelige mat niet even gemakkelijk, maar wel de wijze om de tegenstander uit elkaar te spelen en openingen te creëren voor opkomende middenvelders. Na een kleine tien minuten leverde deze speelstijl het eerste doelpunt in het voordeel van Alcides op. Van achteruit werd Soufian bereikt, die vervolgens spits Guido met een keurig balletje wist vrij te zetten voor de keeper van De Weide. Koel ronde Guide de aanval af en zette daarmee Alcides op een meer dan terechte verdiende 0 – 1 voorsprong. Ondanks de achterstand van De Weide veranderde zij niet van speelstijl. Dit bood Alcides de gelegenheid om op dezelfde voet verder te gaan en daarmee op zoek te gaan naar een uitbreiding van de voorsprong. Niet al teveel later was het wederom Guido die als doelpuntenmaker kon worden genoteerd. De aanval waaruit werd gescoord vertoonde veel vergelijkenis met de aanval waaruit de 0 -1 tot stand kwam. Dezelfde aangever en afronder zorgden voor een uitbreiding van de score: 0 – 2. Om de wedstrijd al min of meer in de pocket te hebben, ging Alcides nog voor rust op zoek naar de derde. De Weide kon er in hun spel niet al teveel tegenover zetten. Kort achtereen spartelde zij twee keer na. Een lange haal naar voren lag daaraan ten grondslag. Beide keren wisten zij daarmee één van hun snelle spitsen te bereiken die vervolgens recht op keeper Roël af konden gaan. Tot twee keer toe was Roël er als de kippen bij om deze twee uitvallen buiten de zestien onschadelijk te maken. Bij de tweede keer wist hij zelfs de bal met een snoekduik koppend door te spelen naar één van de centrale verdedigers van Alcides. In de loop van de tweede helft leek Soufian de stand op 0 – 3 te brengen, maar volgens de scheids zou hij hebben geduwd tijdens het uitgevoerde kopduel. Tegen het eind van de eerste helft kreeg hij het wel voor elkaar. Met een prachtige dieptebal van Brecht werd de opkomende Jasper in stelling gebracht. Met een strakke voorzet bereikte hij aansluitend Soufian, die bij de eerste paal de bal uiterst koelbloedig wist binnen te schieten: 0 – 3. Met deze stand werd de eerste helft afgesloten

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Alcides was de bovenliggende partij en De Weide leek zich al gewonnen te geven. Het enige dat zij uitstraalden was om de stand en daarmee hun verlies, zoveel mogelijk te beperken. Over het algemeen kwamen zij niet veel verder dat tot net iets over de middenlijn op de speelhelft van Alcides. De Meppelers deden hun best om de score een hoger aanzien te geven, maar zowel het veld als het grote aantal spelers die positie innamen op de rand van hun zestien, was dit nog niet zomaar gedaan. Gedurende de tweede helft nam de energiekheid van De Weide steeds meer af, wat Alcides iets meer ruimte gaf om te voetballen. Wat verderop in het tweede bedrijf werd daar effectief gebruik van gemaakt. Een beste steekbal van Boye zorgde voor een vrije doorgang van de diepgaande Hassan. Gericht speelde hij de bal voorbij de keeper van de gastheren: 0 – 4. Hier leek het bij te blijven, totdat tegen het eind van de wedstrijd Ruben op aangeven van Brecht alsnog tot score wist te komen. De rebound, voortkomend uit zijn eigen ingeschoten bal, rondde hij beheerst af: 0 – 5. Daarmee was het ook gedaan. Over het geheel genomen was dit geen smaakmakend potje voetbal. Alcides was te goed voor dit De Weide. Zoals gezegd leek het voor hen meer een wedstrijd waarbij getracht werd om de schade zoveel mogelijk te beperken. Tot een echte wedstrijd kwam het vandaag om die reden dan ook niet. Ook dit kom je tegen. Wel belangrijk is het dan om toch gecontroleerd en geconcentreerd te blijven voetballen. Waakzaam zijn en niet meegaan in het matige spel van de tegenstander of dat het te gemakkelijk wordt opgepakt. Alcides liet zicht hiertoe niet verleiden en benaderde en besliste de wedstrijd op een zakelijke manier; de punten mee en terug naar Meppel.

Volgende week wacht ons VKW. Gezien de ranglijst moet ook hier het één en ander mogelijk zijn voor Alcides. Toch zal Alcides ook dan waakzaam en gefocust moeten zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Deze wedstrijd kan daarom gezien worden als een goede voorbereiding daarop. Of Alcides het resultaatgerichte spel gaat voortzetten, gaan we dan zien. Tot dan.