Beloftenteam AlcidesHet afgelopen jaar is er binnen het bestuur, voetbaltechnische zaken en in een aparte commissie gesproken over de toekomst van ons beloftenteam. Vanuit de huidige spelersgroep en de spelers die vanuit de JO-19 doorstromen is er de wens kenbaar gemaakt om zoveel mogelijk bij elkaar te blijven als team en daarbij heeft het merendeel de voorkeur uitgesproken om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen op zaterdag. Met deze informatie is er binnen VTZ gezocht naar mogelijkheden om dit te realiseren. Zo hebben wij het idee gelanceerd om met ons beloftenteam de overstap te gaan maken naar het zaterdag voetbal voor reserve teams. Hiervoor hebben wij contact gezocht met de KNVB om in een hogere klasse te mogen instromen. Tevens hebben wij gevraagd naar de mogelijkheden om het zaterdag en zondag voetbal voor reserve teams samen te voegen, zoals in de 3 divisie gedaan is. Helaas bleek vanuit dat de KNVB dat dit voor komend, volgens de huidige regelementen nog niet mogelijk is.

Vervolgens was onze gedachten om te gaan spelen als zaterdag 1 prestatief en in te stromen in de 5de klasse. Echter wilden wij ook de mogelijkheid hebben om spelers vanuit het beloftenteam door te laten stromen naar ons vlaggenschip. Volgens de regels van de KNVB voor prestatieteams mogen spelers die in de zaterdagcompetitie spelen niet deelnemen aan de zondagcompetitie. Op ons verzoek om hiervoor dispensatie te krijgen gedurende het lopende seizoen, bij spelers die wij van te voren op een lijst aan konden geven, werd wederom door de KNVB gesteld dat dit volgens de regels niet mag en dat wij hiervoor ook geen toestemming kregen.

Uiteindelijk hebben wij contact gezocht met onze tegenstanders in de huidige reserve zondag hoofdklasse en hebben hen de vraag gesteld of zij zich in onze uitdaging herkennen en of zij mee willen werken om onze thuis wedstrijden op zaterdagavond af te werken. Hierop kregen wij overwegend positieve reacties en een bevestiging dat er bij hen ook behoefte is aan meer flexibiliteit in het speelschema. Een enkele tegenstander is ook bereid om hun thuiswedstrijd op zaterdagavond te spelen.

Omdat er verdeeldheid heerste binnen de beloftengroep voor wat betreft het spelen op zaterdag prestatief(5de klasse) of zondag (reserve hoofdklasse), hebben wij in het belang van de doorstroming naar ons 1ste elftal moeten besluiten om verder te gaan met ons beloftenteam in de reserve hoofdklasse zondag, waarbij er zoveel mogelijk wedstrijden op zaterdagavond gespeeld zullen gaan worden. Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat verscheidene jongens via de beloften speelminuten hebben gemaakt in het 1ste en dat is natuurlijk ook het doel, die wij met elkaar voorstaan.
Daarnaast was al eerder bekend geworden dat wij komend jaar gaan deelnemen aan de Beltona competitie voor beloftenteams en dmv beide competities verwachten wij een zeer uitdagend wedstrijdprogramma te hebben voor dit team. Voor de trainingen is in overleg met de nieuwe staf van het 1e team besloten om op dinsdag te gaan trainen met de gehele selectie tegelijkertijd en op vrijdag zal er wedstrijd specifiek worden getraind met het 1e en 2de team, op hetzelfde tijdstip.

Hoe de toekomst eruit gaat zien qua zaterdag en zondagvoetbal, daarover zijn verschillende zienswijzen en is het uiteindelijk aan de KNVB om daarin keuzes te maken die goed zijn voor het amateurvoetbal en zeker voor clubs die investeren in hun jeugdopleiding, zoals Alcides. Het zou in onze ogen zeer gewenst zijn om het zaterdag zondag voetbal los te laten en voor het zogenaamde “weekend” voetbal te gaan, waardoor je meer regionale attractieve wedstrijden kunt krijgen in het amateurvoetbal. Een kleine stap daartoe zou al kunnen zijn om de regels voor uitwisselbaarheid tussen het zaterdag en zondagvoetbal binnen 1 vereniging te versoepelen. Enige haast is hierin wel geboden juist in het belang van het gehele amateurvoetbal, omdat een toenemend aantal zondagverenigingen moeite hebben om een belofteteam op zondag overeind te houden.