Een spierblessure en dan?



Het voorkomen van een (nieuwe) spierblessure is belangrijk. Hier vind je een aantal tips.
  • Een spierblessure kun je voorkomen door een goede trainingsopbouw. Voer de intensiteit en de omvang van de trainingen geleidelijk op om overbelasting of een nieuwe spierblessure te voorkomen.
  • Doe een altijd een goede warming-up vóór elke training of wedstrijd van minimaal 15 minuten, je bereidt de spieren en de rest van het lichaam voor op wat er gaat komen. Door een goede warming-up neemt de kans op een blessure aanzienlijk af.
  • Houd je spieren in een goede conditie door regelmatig rekoefeningen te doen. Je kan ook extra kracht- en stabiliteitsoefeningen doen. 
  • Stem je kleding af op de weersomstandigheden. Zorg dat je goed voorbereid bent en de juiste kleding bij je hebt. Goede warme spieren en pezen zijn beter bestand tegen rek- en trekkrachten dan koude spieren. Denk ook aan het dragen van de juiste schoenen, zodat je niet uitglijdt.
  • Volledig herstel is de beste methode om herhaling van een blessure te voorkomen. Goede revalidatie en aangepaste trainingen bevorderen het herstel. Start niet te vroeg met de sporthervatting.
  • Bij een goed herstel hoort ook gezonde voeding en leefstijl en nachtrust. Vermoeidheid verslechtert je coördinatie en vermindert je spierkracht. Zorg dus ook voor een goede conditie.

Maar wat als je toch een spierblessure hebt, wat moet je dan doen. Dit lees je in onze medische database onder het kopje spierblessure. Klik op de link om hier meer over te lezen.