Eric-Jan Lijzen hangt schoenen aan de wilgen


In een paginagroot interview, in de Meppeler Courant van 20 juni, keek Eric-Jan Lijzen terug op zijn voetbalcarrière. Dat deed hij toen met tevredenheid, behalve dat hij vond dat hij in al die voetbaljaren eigenlijk te weinig prijzen had gepakt. Deze zondag kwam daar toch een soort van symbolische verandering in, want het afscheid dat de 37-jarige Alcideaan kreeg betekende de hoofdprijs.
In de aanloop naar de afscheidswedstrijd tussen Alcides 1 en Team Lijzen, bestaand uit oud-spelers (2-0, door goals van Jermain Wobbes en Koen Romme) twitterde Alcides er volop los. Met namen die zondag allemaal binnen de lijnen zouden verschijnen. Ze waren er allemaal.
Goed koppel
Barry Ditewig mocht niet van zijn club ONS Boso Sneek en Martin van ’t Ende had met Staphorst naast zitvlees ook een lichte blessure overgehouden aan het uitduel met Goes, een dag eerder. Hij had dus alle tijd om even zijn mening te geven over Lijzen. ‘Een echte winnaar en vriend. Ik heb natuurlijk jaren met hem samengespeeld op het middenveld van Alcides. Hij wat meer verdedigend, ik wat meer op de aanval gericht. We vormden een goed koppel, een echte tandem zeg maar. Hij is iemand die het spel goed zag en daardoor extra klasse had.’
Trainer-coach van Team Lijzen was Wiljan Mossing Holsteyn, die Alcides trainde van 2008 tot 2011. ‘Alcides had toen niet echt een hoofdklassewaardige selectie. Het eerste wat ik toen gedaan heb, was Eric-Jan van Be Quick’28 naar Meppel halen. We móesten hem hebben, omdat we met het halen van zo’n speler het signaal afgaven van: er staat wat te gebeuren bij Alcides. Als ik hem in steekwoorden moet omschrijven? Betrouwbaar, energiek, plezierig en verantwoordelijk. Iemand die de lastige job als aanvoerder – ik gaf hem meteen de band – altijd goed invulde. Zowel binnen als buiten het veld. Echt een goede gast’, aldus de huidige trainer van WHC.
Op sleeptouw
Soortgelijke woorden kwamen uit de mond van Erwin Scholte ter Horst, de linksback die jaren met Lijzen speelde en bij MSC nog even tégen hem. ‘Supertoffe vent. Altijd voorop gaand in de strijd, nam hij iedereen op sleeptouw. En een goede vriend. We hebben nog steeds een groepje spelers en proberen elke maand wel wat af te spreken. Eenmaal per jaar gaan we een weekendje weg. Dat is altijd goed, gezellig en dan halen we allerlei herinneringen op.’
Ondertussen was de wedstrijd tussen Alcides 1 (dat dinsdagavond om 20.00 uur thuis voor de KNVB Beker speelt tegen VVOG) en Team Lijzen aan de gang. Uiteraard met band en nummer zes, speelde Eric-Jan Lijzen bijna de volle zestig minuten.

Een paar minuten voor tijd maakte arbiter André van Keulen het inmiddels overbekende VAR-moment en spoedde zich naar de zijlijn, waar een heuse laptop stond. Hij keek, beende terug het veld in en toonde Lijzen de rode kaart.
Op de schouders werd Lijzen daarna, omgeven door een warm applaus van zo’n 250 toeschouwers, van het veld gedragen. Even slikte hij een paar keer, maar de gulle lach, de omhelzingen en de stevige slagen op vele schouders wonnen het toch van de tranen. ‘Ik zei na de promotie al van: nou, dit was ’m. Dat zeg ik nu weer. Dit is natuurlijk super. Dat al die mensen er voor mij zijn. En het mooie is dat er ook veel spelers zijn uit mijn begintijd. Dat zegt ook wel wat. Echt heel mooi.’
Bron: Meppelercourant.nl
Foto's Pieter Reinink