In Memoriam Roelof Bakker (1939-2023)




Dinsdag 19 december is Roelof Bakker op 84-jarige leeftijd overleden. Met zijn overlijden moeten we afscheid nemen van een markante Alcideaan. 

Roelof is meer dan 45 jaar actief voetballer van Alcides geweest. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij in 1956 in het eerste elftal om daar bijna tien jaar achtereen te excelleren. Hoogtepunt voor hem was het behalen van het kampioenschap van de tweede klasse in 1964 te Leeuwarden tegen Friesland. Vele bussen met supporters vergezelden het eerste elftal. Wat een onthaal in Meppel!

In de opbouwjaren van zijn elektrotechnisch installatiebureau had Roelof het zo druk dat hij stopte met zijn actieve loopbaan in het eerste. Maar na korte tijd kreeg hij weer de kriebels en ging hij weer voetballen, achtereenvolgens in het tweede, derde en tenslotte vanaf seizoen 1984-1985 in het vijfde elftal. In dit elftal werd Roelof op paasmaandag 12 april 1993 door zijn medespelers gehuldigd voor zijn 750e wedstrijd voor zijn Alcides. Roelof was in een elftal een hele positieve, stuwende kracht
Roelof was een technisch begaafde voetballer, die van technische hoogstandjes hield. Een balletje tussen de benen van een een tegenstander, een balletje even hoog houden, een wippertje. Wat kon hij daarvan genieten. Wanneer de aanslagen op zijn benen van een minder getalenteerde tegenstander in zijn ogen echter te erg werden, kon Roelof ook de botte bijl hanteren. Dat leverde hem in zijn periode in het derde elftal ook wel eens een rode kaart op.

Roelof was een positieve, stuwende speler in het veld, die bij moeilijkheden de rust weer kon terugbrengen in het veld.
Alcides deed nooit tevergeefs een beroep op Roelof als sponsor. Zo staat er mede door hem een prachtig scorebord op het hoofdveld. Maar ook diverse jeugdteams voetbalden in prachtige tenues, aangeboden door Roelof Bakker.

Moest er wat gebeuren binnen de vereniging op elektrotechnisch gebied, Roelof stond klaar om zijn medewerking te verlenen en zo heeft hij bij de bouw van het clubhuis en latere verbouwingen en renovaties heel veel uurtjes werk verricht.
Voor al zijn verdiensten voor Alcides werd Roelof Bakker in november 2002 benoemd tot Lid van Verdienste.

Roelof Bakker was een sportman in hart en nieren. Niet alleen voetbal, maar ook tennis, golf, hardlopen en later fietsen. Naast zijn bedrijf was hij altijd met sport bezig. Hij liep o.a. de marathon van New York.

Luxe hoefde voor Roelof niet zo. Geen dure sporttas, een plastic tas voor de voetbalschoenen en wat kleding was ook goed. Geen portemonnee. Roelof had zijn geld altijd los in zijn broekzak. Bij het omkleden haalde hij het eruit, stopte het in een sok, knoop erop en weer in de schoen.

Dat Roelof slecht tegen onrecht kon, bleek toen hij een voortrekkersrol nam om in de slepende "voorzitterskwestie" in de jaren negentig te bemiddelen en dit mede tot een oplossing wist te brengen.

Met Roelof Bakker verliest Alcides een zeer gewaardeerd lid. Een eerlijke, aardige, positieve man, die door zijn houding veel vrienden heeft gemaakt.

Wij wensen de familie Bakker heel veel sterkte in deze tijd.
 
Bestuur M.v.v. Alcides