Interessant dilemma

Aanvoerder Eric-Jan Lijzen hoopt volgende maand zijn rentree te maken in de hoofdmacht.

Door Flip Vellinga  |  Foto: © Wilbert
Het vakblad De Voetbaltrainer presenteert sinds een aantal seizoenen jaarlijks een lijst van de hoogst spelende amateurclubs in Nederland, gemeten naar het competitieniveau van de eerste teams en de jeugdselecties.

Het Meppeler Alcides bezet in deze ranglijst de 68e positie en is daarmee in Drenthe de derde club achter ACV (24e) en HZVV (53e). Voor voorzitter Eric Grotens van de zondaghoofdklasser was het reden om een positieve tweet de wereld in te slingeren. Natuurlijk kwamen er reacties op zijn kijktip. d’Olde Veste uit Steenwijk (48e) en SC Genemuiden (61e) staan immers hoger genoteerd, maar Grotens had het gelijk aan zijn kant door te stellen dat in de regio Meppel zijn club op meerdere terreinen toonaangevend is.

Veel mensen zullen het bericht waarschijnlijk voor kennisgeving hebben aangenomen, want afgaande op de prestaties van het eerste elftal is er momenteel weinig reden voor een hoerastemming. Alcides bevindt zich in zwaar weer en kon ook afgelopen zondag, tijdens de start van de tweede seizoenshelft, niet overtuigen. Daardoor blijft het elftal in degradatiegevaar.

Rentree
De positieve noot kwam zondag van routinier Eric-Jan Lijzen. De bijna 35-jarige middenvelder maakte eerder die dag zijn rentree op de velden, na een zware kruisbandblessure. Lijzen acteerde met het tweede tegen Beilen en hield het volgens afspraak na drie kwartier voor gezien. Lijzen kwam ook gisteravond in actie, tijdens een wedstrijd van de beloften, en hoopt in februari zijn rentree te maken in de hoofdmacht. Hij staat er goed op en is conditioneel in orde. Het is nu zaak om vertrouwen in de knie te krijgen en steeds meer speelminuten te maken, zo vertrouwde hij onze verslaggever toe.

Met Lijzen – door de Alcideanen respectvol El Capitano genoemd – als regisseur op het middenveld raakt Alcides automatisch beter in balans. Lijzen kan een wedstrijd lezen, een bal afpakken en vervolgens met een steekpass een ploeggenoot vrij voor de keeper zetten. Hij is het ontbrekende cement tussen de stenen. Een geboren winnaar, die af en toe een tikje uitdeelt en op de grens durft te spelen, wanneer de wedstrijd daarom vraagt.

Dilemma
Natuurlijk staat alles de komende maanden in het teken van handhaving, maar in de wetenschap dat Bas van Wegen, Martijn Bosman, Winfried Tromop, Yannick Kaluzi en Kevin de Vries inmiddels al hebben aangegeven dat zij na dit seizoen bij Alcides vertrekken, staan de beleidsmakers voor een interessant dilemma: opnieuw investeren, nu de geldkraan steeds verder is dichtgedraaid, of zich volledig richten op de eigen jeugd.

Onder de bezielende leiding van cultuurbewaker Dennis Meadows, die zowel de A1-junioren als het tweede elftal onder zijn hoede heeft, lopen er momenteel voldoende talenten bij Alcides rond, die in de ontstane vacatures kunnen voorzien. Jari Mooij, Lorenzo van Esch, Joren Kamerling, Ryan Luyckx en Frank Striethouldt hebben de afgelopen maanden al aan het grote werk mogen ruiken en staan te popelen om Alcides weer een eigen gezicht te geven.

In dat opzicht was het een geruststellende gedachte dat de oefenwedstrijd tegen SC Genemuiden, met al die jonge spelers in het veld, anderhalve week terug met 1-2 werd gewonnen. Inderdaad: een club die hoger genoteerd staat op de ranglijst van De Voetbaltrainer.

Bron: www.meppelercourant.nl