Jeffrey Bosch stopt met voetbal


interview met een Alcideaan

Na achtentwintig seizoenen, waarvan twaalf in het 1e van Alcides, heeft Jeffrey Bosch deze week aangekondigd te stoppen met voetbal. Hieronder het verhaal van een Alcideaan.
 
Als 6 jarig jochie kwam hij bij onze club. Net verhuist vanuit Maassluis naar Meppel, werd Alcides gekozen als de club waar Jeffrey Bosch zou gaan voetballen.
Hij doorliep de F-jes, E-tjes en D-tjes, waarna hij gescout werd door PEC Zwolle, toen nog FC Zwolle geheten. Vijf jaar speelde hij in de jeugdopleiding van PEC. Vervolgens speelde hij nog 2 seizoenen in de A's en de Beloften van SC Cambuur.
Op z'n twintigste keerde hij terug bij Alcides, toen spelend in de 2e klasse. Hij promoveerde twee keer met Alcides. Via de 1e klasse F, naar de Hoofdklasse C, destijds het allerhoogste amateur niveau in Nederland.
 
“Ik heb altijd geprobeerd de jonge jongens in de groep op te vangen en te begeleiden”
 
Drie jaar speelde hij elders, eerst twee jaar WHC en daarna nog een jaartje ACV, waarna hij wederom terugkeerde bij Alcides. Na acht jaar Hoofdklasse degradeerde Alcides vorig seizoen naar de 1e Klasse. Voor Jeffrey niet het sein om te stoppen, maar om er nog een jaartje bij aan te plakken en als oudere speler de mentor-rol te blijven vormgeven, binnen een groep met veel nieuwe, jonge spelers. “Ik heb altijd geprobeerd de jonge jongens in de groep op te vangen en te begeleiden”, vertelt Jeffrey hierover. “Opvallend is het verschil in de reacties van teamgenoten via what’s app op mijn aankondiging dat ik ga stoppen. De oudere spelers hebben het vooral over nog één keer knallen, maar de reacties van de jonge jongens zijn juist heel erg persoonlijk, mooi is dat”.
 
“Op de piste Jägermeister drinken uit de skistok van de teammanager”
 
Jeffrey spreekt over zijn hoogtepunten bij Alcides 1 zoals natuurlijk de promoties en periode kampioenschappen, maar ook de trainingskampen in Elmau zullen hem altijd bijblijven.
“De eerste keer in Elmau was ik met een aantal anderen, ondanks de avondklok toch weggesneakt uit het hotel. Gezellig Elmau in, kwamen we al gauw de hele technische staf in de stad tegen.
Ook in de winter werd Elmau regelmatig door de selectie bezocht. “Op de piste Jägermeister drinken uit de skistok van de teammanager, je verzint het niet.”
 
“De vrijwilligers dragen de club en geven haar kleur”
 
Hij vertelt veel te danken te hebben aan zijn ouders, die er altijd voor hem waren en hem in de jeugd overal naar toe brachten. Ook in zijn seniorentijd staan en stonden ze altijd langs de lijn.
“Op voetballend gebied heb ik veel te danken gehad aan Gerard Van Moors, Claus Boekweg en ook Harry Sinkgraven. Zij hebben mij bij PEC gevormd als voetballer, waarbij het niet alleen om het voetbal en techniek gaat, maar ze me vooral ook leerden hoe belangrijk mentaliteit is.”
Jeffrey is een man van de club en spreekt zijn enorme waardering uit voor al die vrijwilligers die Alcides draaiende houden. “Zij dragen de club, geven haar kleur, ik ben daar erg gevoelig voor.”
Nog een paar wedstrijden, dan zit het erop. “Hopelijk halen we de play-offs en dan gaan we die winnen ook!”
En daarna focussen op zijn vrouw en dochter en op de uitdagingen die op hem wachten in zijn werk als docent LO op het Deltion College in Zwolle.
Hij beëindigt het gesprek op een manier die je verwacht van een clubman. “Ik wil als afsluiting graag de sponsors, de vrijwilligers en de supporters van de clubs waarvoor ik gespeeld heb heel erg bedanken voor hun inzet, enthousiasme en waardering.”