Lente, fris in de kop (of welke kleding kan je nu het beste dragen)Hallo Alcideanen.
Het mooie weer komt eraan. De één loopt nog in een lange broek en de ander loopt in een korte broek en een t-shirt. Wat is wijsheid? Maakt het uit wat voor kleding je aan doet?

Welke kleding moet je als voetballer dragen bij (extreem) koud weer? 5 tips:


 1. Draag warmere kleding bij koud weer. Kies bijvoorbeeld voor een thermoshort en een shirt met lange mouwen in plaats van korte mouwen. Draag altijd een trainingspak voor en na het voetballen. En draag eventueel een paar handschoenen.
 2. Draag bij koud en vochtig weer kleding die de warmte van je lichaam vasthoudt. Doe dit ook als er een harde wind staat. Er is een groot aanbod aan sportkleding die gemaakt is van stoffen die warmteverlies tegengaan. Vraag daar naar in een gespecialiseerde sportzaak.
 3. Trek bij koud weer meerdere lagen kleding aan. Draag dan bijvoorbeeld de volgende drie lagen kleding: als eerste laag dunne kunststof onderkleding (bijvoorbeeld van hightech polyester). Die voert transpiratievocht goed af en neemt nauwelijks vocht op, waardoor je het minder snel koud krijgt; dan als tweede laag bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen; en als derde laag een wind- en waterdicht, goed ademend trainingspak, dat je voor en na de training aantrekt.
 4. Is het heel erg koud? Draag dan een zogenaamde sliding- of liesbroek van kunststof onder je sportbroek. Zo’n broek beschermt je spieren als het koud is en voorkomt zo blessures. Je kunt ook een maillot dragen.
 5. Laat kinderen onder de 12 jaar liever niet buiten voetballen als het kouder is dan 12 graden. Zij zijn gevoeliger voor kou dan volwassenen. Houd hier als sportleiding rekening mee en last wedstrijden af als dat nodig is. Je kunt in zo’n geval ook een buitentraining vervangen door een training binnen in de zaal.
 

Welke kleding kun je als voetballer het beste dragen bij (extreem) warm weer? 3 tips


 1. Trek minder kleding aan en kies bijvoorbeeld voor een shirt met korte, in plaats van lange mouwen. Draag geen trainingspak: daar krijg je het alleen maar warmer van.
 2. Ben je niet gebonden aan clubkleding? Kies dan voor kleding in lichte kleuren. Die trekken minder warmte aan van de zon.
 3. Als je voetbalt in een warme omgeving is het extra belangrijk dat je kleding goed ademt en warmte goed kan afvoeren. Zo blijft je lichaamstemperatuur constant.
 

Welke kleding kun je als voetballer het beste dragen als het regent? 3 tips


 1. Draag een regenjack als het regent tijdens het voetballen, de training of warming-up voor de wedstrijd. Zo’n jack moet in de eerste plaats ondoordringbaar zijn, maar wel ademend. Kies bijvoorbeeld een regenpak gemaakt van de stof ‘Gore-Tex’.
 2. De waterafstotende eigenschappen van regenkleding verdwijnen als je ze vaak wast. Dit voorkom je door een waterafstotende spray te kopen in de outdoorwinkel, en die op je jas te spuiten.
 3. Draag liever geen plastic of nylon regenjacks. Die zijn helemaal ondoordringbaar, zodat er geen water doorheen komt, maar zweet kan ook niet naar buiten, en dat zit niet lekker.
Bron: https://www.veiligheid.nl/voorkomblessures/voetbal/veiligheid-uitrusting/kleding/het-weer

Zelf denken wij dat je kinderen onder de 12 jaar bij kouder dan 12 graden buiten kunt laten voetballen, maar kleed ze goed aan en na het trainen gelijk douchen en warme kleding aantrekken. Verder lijkt het ons verstandig ook naar de gevoelstemperatuur te kijken voordat je beslist wel of niet je kleine te laten trainen.
We hopen dat jullie hier wat aan hebben en wensen jullie veel plezier met voetballen!

Team Fysiotherapie De Commissaris

Fysiotherapie De Commissaris heeft elke dinsdag en donderdag van 19.30 uur tot 20.00 uur inloop voor leden van Alcides bij Alcides. Heb je vragen maak daar zeker gebruik van.