Mister Alcides onderscheiden als lid in de orde van Oranje-Nassau

De 71-jarige Jacko Jansen is dinsdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van MVV Alcides onderscheiden als lid in de orde van Oranje-Nassau.
‘Ik dacht even dat ze voor mijn kleinzoon Noud kwamen. Hij is namelijk het jongste lid van Alcides’, vertelt de compleet verraste Jansen.
Nietsvermoedend zit de 71-jarige Jansen aan de bar in het clubhuis. Terwijl hij een beetje onderuitgezakt zit, maakt hij vrolijk een praatje met het kantinepersoneel. Handen worden geschud, begroetingen zijn als altijd vrolijk. Ja, Jansen zit helemaal op z’n gemak op zijn plekje. Het is voor de supervrijwilliger van de Meppeler club, die vanavond ook nog eens haar 110e verjaardag viert, ogenschijnlijk een avond als alle andere.
Voorbeeld
Kort nadat de eerste punten op de vergaderagenda zijn behandeld door aftredend voorzitter Eric Grotens, komt een groep kinderen met ballonnen de kantine in. Daarbij ook burgemeester Richard Korteland en zijn gevolg. Wanneer Korteland zijn relaas begint, zit Jansen nog altijd stoïcijns op zijn stoel. Als het woord tot hem wordt gericht, veert hij ietwat voorzichtig omhoog. Een luid applaus volgt wanneer Korteland vervolgens bekendmaakt dat Jansen is benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau. Korteland roemt hem om zijn tomeloze inzet binnen alle lagen bij de club. Al sinds de jaren zeventig loopt Jansen rond bij de geel-zwarten. Hij is er gewoonweg niet weg te denken. ‘U heeft oog voor groot en klein, spelers, vrijwilligers of ouders. U wordt gewaardeerd door de leden. U bent ook nog eens actief bij het G-voetbalkamp en bent voor de vereniging onmisbaar en een voorbeeld voor iedereen.’
Geel-zwart
Natuurlijk wordt de vergadering tijdelijk geschorst. Of Jacko Jansen wel vaker zoveel handen heeft geschud? ‘Nee’, antwoordt hij resoluut. ‘En dat is ook niks voor mij. Al die foto’s ook niet. Maar het hoort erbij, zeiden ze.’ Jansen is zichtbaar onder de indruk van alle warme woorden. Is er een leven denkbaar zonder deze club? ‘Daar moet ik niet aan denken. Dit heb ik van huis uit meegekregen.’ Alcides loopt als een geel-zwarte draad door zijn leven, maar Jansen weigert resoluut te zeggen dat hij geel-zwart bloed heeft. ‘Dat zeg ik niet, want dat heeft iemand anders ook een keer gezegd. Die zat binnen veertien dagen bij MSC...’, knipoogt hij, met tegelijkertijd een bloedserieuze toon. Vanavond is een moment om nooit meer te vergeten. Zie het als loon naar werken voor Jacko Jansen, die met recht ‘Mister Alcides’ wordt genoemd.Bron: Meppelercourant.nl
Foto's Daan Prest