Voetbalschool van Alcides is terug van weggeweest

'We willen ons onderscheiden in kwaliteit'
door: Erik Riemens
Kuik (27) is sinds dit seizoen actief in zijn functie waarin hij het voetbaltechnisch beleid - van de ‘kabouters’ tot en met ‘Onder 12’ - uiteenzet. In samenspraak met ‘voetbaltechnische zaken’, met trainers en ander jeugdkader. „Zelf train ik geen team meer, dat heb ik eerder bij Alcides, Staphorst en FC Meppel wél gedaan. Ook was ik betrokken bij de KNVB-voetbalkampen. Nu ben ik terug, Alcides is toch mijn club.” 
PEC Zwolle 
De voetbalschool van Alcides draaide al heel wat jaartjes, totdat het in 2019 stopte. Oud-prof en ex-Alcideaan Joey van den Berg, die nu als trainer actief is bij SC Heerenveen, was daar toen mee bezig. Kuik: „Zelf was ik ook een van de trainers. Zonde dat het er niet meer was, terwijl je het wel bij buurtverenigingen zag. Ik dacht van ‘dan kunnen we het hier toch ook weer doen?’ Twee jeugdtrainers kwamen op hetzelfde moment ook met dat idee. Zo begon het. Omdat Alcides een samenwerking heeft met PEC Zwolle, hebben we contact gezocht met Martijn Hollewand. Hij is daar hoofd jeugdscouting en heeft met ons meegedacht. We hebben het gehad over de opzet en de inhoud van de trainingen. PEC Zwolle komt ook een keer kijken, en de afsluiting is een funtraining . Eerder was PEC meer van de demonstratietrainingen. Nu gaan ze juist wat meer naar de clubs toe. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.”
De bedoeling van de voetbalschool is het bijbrengen van meer voetbalvaardigheden. En dat draagt weer bij aan de ontwikkeling van jeugdvoetballers, doceert Kuik. „We richten ons echt op kwaliteit. Daarmee willen we ons onderscheiden. Daarom delen we de trainingen ook in op thema’s. De voetbalschool is iedere vrijdagavond, van half 6 tot half 7. In de eerste drie kwartier gaan we met het thema aan de slag. In het laatste kwartier doen we een partijvorm en kijken we als trainers hoe ze het geleerde uitvoeren.” 
Doorstroming 
De voetbalschool van Alcides is bedoeld voor de mini’s tot en met ‘Onder 12’. Allard Kuik: „De kinderen gaan aan de slag met leeftijdsgenootjes. We maken de groepen niet groter dan 8 tot 10 voetballertjes. Dan kun je ze ook veel aandacht geven en zo willen we de technische vaardigheden verbeteren. En dat is weer belangrijk voor de doorstroming naar de bovenbouw. Die teams spelen vaak op hoog niveau. Zo draagt de voetbalschool bij aan het verhogen van de kwaliteit. En hoe meer voetballers spelen, hoe beter ze worden. Daar gaan we écht voor, niet voor kwantiteit.” 
Toch is het aantal aanmeldingen behoorlijk hoog. „Klopt, we hadden gedacht aan 25 tot 35 kinderen, maar we zitten nu op 64 en moesten helaas wat spelers op de wachtlijst zetten. De behoefte is enorm, we kregen ook heel veel positieve reacties van ouders en we hebben ervoor gekozen om het betaalbaar te houden. Ook de medewerking van de club was super. De leden van voetbaltechnische zaken hebben ons geholpen, de deelnemers krijgen een certificaat en de sponsorcommissie zorgde dat de kinderen een eigen shirt krijgen”, zegt Kuik. 
„Het zijn allemaal jeugdleden van Alcides en we gaan 9 trainingen op de vrijdagavond geven. Dat is de voorjaarsreeks, waarna we in het najaar weer verder gaan. Het moet zeker iets structureels worden én blijven. Dit gaan we niet voor 1 of 2 keer doen. Het hoeft niet per se veel groter te worden, maar als je bijvoorbeeld meer trainers hebt, dan kun je meer individueel trainen. We willen juist die individuele aandacht geven. Te groot betekent ook minder kwaliteit en ontwikkeling. Wat wel leuk is, dat we ouders er ook graag écht bij willen betrekken. Dat betekent dat we via de speakers ook wat tekst en uitleg geven over hoe en wat er dan precies wordt getraind. Wat ik in ieder geval hoop, is dat wij het verschil kunnen zien bij spelers en dat ze echt beter worden. En ook dat de voetballertjes zélf vragen van wanneer is de volgende keer?”, aldus Allard Kuik.
Bron Meppelercourant.nl
Foto's Bert Jager