Voor Alcides A1 breekt de zon door in Winterswijk

Na een lange periode van maandenlange duisternis (figuurlijk gesproken dan) is op pinksterzaterdag eindelijk de zon doorgebroken voor Alcides A1. Onder zo nu en dan best herfstachtige omstandigheden werd in Winterswijk het A1-team van de plaatselijke FC verdiend met 1-3 verslagen. De eerste stap naar lijfsbehoud in de 4e divisie is gezet.

Doordat Alcides in de competitie op een teleurstellende tiende plaats was geëindigd, moest deelname aan het toernooi om de Drenthe Cup ineens uit het hoofd worden gezet. In plaats daarvan toog een bus in dit pinksterweekend vanaf Murphy's Pub naar de Achterhoek, waar de eerste tegenstander in de nacompetitie wachtte.

Op het hoofdveld (kunstgras) van de prachtige accommodatie van fusieclub FC Winterswijk leek zich al na een kwartier Murphy's Law te voltrekken, toen rechtsback Lorenzo van Esch zo ongelukkig was om de bal in eigen doel te lellen. Deze 1-0 kwam echt uit de lucht vallen, aangezien Alcides in dat eerste kwartier duidelijk de betere ploeg was geweest en ook al diverse kansen op 0-1 had gekregen (via onder meer Olaf de Grip, Joren Kamerling en Martijn Hooch Antink).

Het team van trainer-coach Dennis Meadows liet zich door de plotselinge tegenslag echter niet uit het veld slaan. Alcides bleef ook na de 1-0 het betere van het spel houden. Sterker nog: 'pechvogel' Lorenzo van Esch groeide met twee assists uiteindelijk uit tot 'man of the match' en stond bovendien symbool voor de collectief uitblinkende achterhoede van Alcides, waarin ook Kevin Schapelhouman, Joren Kamerling en Jari Mooij een hele dikke voldoende scoorden op deze pinksterzaterdag.

Bij de verdiende gelijkmaker in de 29e minuut stoomde Lorenzo door over de rechterflank en zijn strakke voorzet werd bij de eerste paal door Ryan Luyckx afgerond (een rasechte spitsengoal). Tussendoor ontsnapten de geel-zwarten nog wel toen een vrije trap vanaf rechts rakelings naast werd gekopt, maar de beste kansen bleven voor hen. Vlak voor de pauze kwam Alcides op voorsprong toen Ryan Luyckx met een steekpass Olaf de Grip vrij voor de keeper zette. Olaf maakte deze buitenkans resoluut af: 1-2.

Na een ietwat rommelige beginfase van de tweede helft, zonder dat FC Winterswijk overigens gevaarlijk werd, begon het toch weer te draaien bij de geel-zwarten. Met name Youri de Graaf kreeg kansen op de 1-3 maar het ontbrak hem aan geluk.

De bevrijdende derde Meppeler treffer viel in de 76e minuut en (opnieuw) Lorenzo van Esch stond aan de basis hiervan. Door middel van een ijzersterke passeer- en loopactie bereikte hij de achterlijn en uit diens bekeken voorzet scoorde Frank Striethouldt met een fraai schot in de bovenhoek de 1-3.

Dit werd dus tevens de eindstand, hoewel beide ploegen in blessuretijd nog een dot van een kans kregen. Eerst had de keeper van FC Winterswijk een goed antwoord op een kopbal van Olaf de Grip (na een prima voorzet van invaller Mereyn Geskus) en in de tegenaanval zorgde collega-keeper Roël Zelhorst er met een superredding voor dat de marge voor Alcides op twee bleef. Dit lijkt een veilige marge, met het oog op de return in Meppel komende zaterdag.

Opstelling Alcides A1: Roël Zelhorst; Lorenzo van Esch, Jari Mooij, Joren Kamerling, Kevin Schapelhouman; Martijn Hooch Antink, Ramon van der Haar; Youri de Graaf (71. Mereyn Geskus), Olaf de Grip, Ryan Luyckx (82. Ruben Zanting), Frank Striethouldt (78. Mels Huisman).