Alcides A1 sluit af met anticlimax

Alcides A1 leek na een teleurstellend competitieverloop hard op weg om zich via een slopende maar tot dusver succesvolle nacompetitie alsnog veilig te stellen in de vierde divisie, maar de ‘finale’ tegen HZVV A1 werd afgelopen weekend een anticlimax. Daardoor zijn de Alcideanen toch nog gedegradeerd naar de hoofdklasse.

In de competitie was het tweemaal een gelijkspel geworden, waarbij Alcides de kans op de volle winst had laten liggen terwijl de Hoogeveners een zeer povere indruk maakten. Uiteindelijk eindigde Alcides als tiende, met maar liefst acht punten voorsprong op HZVV, de nummer elf.

Beide teams raakten tijdens de nacompetitie in een ‘flow’. Alcides won alle vier duels (tweemaal tegen FC Winterswijk en tweemaal tegen Bon Boys), terwijl HZVV met een gelijkspel uit tegen Annen begon, maar daarna thuis won en vervolgens FC Trias tweemaal bedwong.

Bloedstollende wedstrijd

Gadegeslagen door honderden supporters  op neutraal terrein (sportpark Woltingeslag in Zuidwolde) maakten beide ploegen er een bloedstollende wedstrijd van, vooral qua scoreverloop. Al na twee minuten scoorde Ryan Luyckx uit een mooie steekbal van Olaf de Grip  de 1-0, maar gedurende het grootste gedeelte van de eerste helft was HZVV de bovenliggende partij. De Alcideanen leken telkens een stapje te laat te komen (de Hoogeveners speelden in een hogere versnelling) en mochten niet mopperen dat na een halfuur de stand nog steeds 1-0 was. In het laatste kwartier voor rust waren de partijen meer in evenwicht, mede doordat Alcides iets meer pit in de duels legde.

In de tweede helft kende de ploeg van Dennis Meadows opnieuw een goede start, want binnen zes minuten stond het ineens 3-0. In de 48e minuut mocht Olaf de Grip een corner nemen en deze werd door Ramon van der Haar teruggelegd op Martijn Hooch Antink, die raak prikte. In de 51e minuut kwam de bal via een vloeiende aanval terecht bij Youri de Graaf. Zijn voorzet werd door Frank Striethouldt ingeschoten, maar de keeper keerde de bal. Daarna was Martijn Hooch Antink er als de kippen bij om zijn tweede treffer te scoren. Afgezien van een scrimmage voor het HZVV-doel gebeurde er een kwartierlang niets noemenswaardigs. De strijd leek beslist in Meppeler voordeel. Geflatteerd, dat dan weer wel.

De scheidsrechter bood HZVV in de 67e minuut echter de helpende hand door een vreemde vrije trap toe te kennen, net buiten het zestienmetergebied. Daaruit viel indirect de 3-1. Vervolgens kreeg Alcides twee kansen op de 4-1. Een kopbal van Joren Kamerling werd uit de doelmond gehaald en Ryan Luyckx lobde de bal na een goede aanval net over het doel. In de 73e minuut werden beide vleugelspelers (Frank Striethouldt en Youri de Graaf) vervangen, waarna Alcides aanvallend bijna geen vuist meer kon maken. Vijf minuten later constateerde de arbiter hands van Jari Mooij en ging de bal op de stip. Hieruit werd de 3-2 gescoord. De Hoogeveners roken bloed: Alcides kon er niet meer uit komen en de 3-3 in de 85e minuut (een tegendraadse kopbal uit een messcherpe voorzet) was dan ook bijna onvermijdelijk. In de 93e minuut voorkwam keeper Roël Zelhorst met een prima redding dat het zelfs nog 3-4 werd.

Verlenging

Na zevenhalve minuut blessuretijd klonk het eindsignaal en was een verlenging noodzakelijk geworden. Alsof de nacompetitie nog niet lang genoeg was geweest. Er werd door beide teams echter niet meer gescoord, hoewel  Alcides met name via Martijn Hooch Antink (zijn schot vloog net over) en Joren Kamerling nog enkele kansen kreeg.

En toen moest een zinderende strafschoppenserie de beslissing brengen. Van de tien penalty’s gingen negen erin. Alleen Ryan Luyckx was zo ongelukkig om de paal te treffen en zijn penalty bleek uiteindelijk fataal voor Alcides A1. Feest dus in het Hoogeveense kamp, terwijl de Meppelers een hele grote kater moesten verwerken. Geen enkele wedstrijd verloren in de nacompetitie en toch gedegradeerd. Wat kan het soms toch vreemd lopen in het voetbal.

Opstelling Alcides A1: Roël Zelhorst; Lorenzo van Esch, Jari Mooij, Joren Kamerling, Kevin Schapelhouman (95. Mereyn Geskus); Martijn Hooch Antink, Olaf de Grip, Ramon van der Haar; Youri de Graaf (Joost Moleman), Ryan Luyckx, Frank Striethouldt (73. Ruben Zanting).