Alcides B1: verliest…….van zichzelf!

Dit weekend op naar Zuidwolde. De vierde ontmoeting tegen de plaatselijke B1 van JVZ. De voorgaande ontmoetingen werden allen in winst omgezet. Dat moest vertrouwen geven of zou dit ook kunnen zorgen voor enige overmoed? Wat wel speelde was dat we in ieder geval weer behoorlijk compleet waren. Dit door het terugkeren van een grote groep wintersporters en enkele spelers die herstelt waren van een blessure. Wouter was nog een twijfelgevalletje, maar na een bezoek aan Jan Kleinpenning is er zeker de verwachting dat hij aankomende week met de trainingen weer vol aan de bak kan. Mischa en Devon van de B2 maakten het team compleet. Dank daarvoor jongens. Mischa had voorafgaand meegetraind en een goede indruk achterlaten. Een basisplaats was derhalve zijn eigen verdienste.


De eerste minuten zagen er goed uit voor Alcides. We waren meer in balbezit en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van JVZ. Van concrete kansen was nog geen sprake maar daar leek het enkel wachten op. Gedurende de eerste helft nam het overwicht van Alcides af. Was het JVZ die Alcides meer hun wil gingen opleggen? Om eerlijk zijn niet. Het was voornamelijk Alcides zelf die wat slordiger werd in de uitvoering van diverse voetbalhandelingen, waardoor JVZ meer in het spel kwam. Denk daarbij aan het inpassen, de passing zelf, de opbouw, aannames en de combinaties. Die elementen die noodzakelijk zijn om het spelletje goed en overheersend te kunnen spelen. Vaardigheden die Alcides B1 over het algemeen beheerst en eveneens op juiste wijze uitvoert. Vandaag waren de Alcideanen minder succesvol in de uitvoering. De wil was er wel maar bij meerdere spelers was in de loop van het eerste bedrijf enige irritatie zichtbaar. Waarom lukte het nu niet? Ee gemis aan wedstrijdritme? Mogelijk, maar in ieder geval was het Alcides die door het meerdere keren van balverlies er achter aan moest om het onnodige balverlies recht te breien. Dat lukte tot een kleine tien minuten voor de pauze nog aardig. Echter daarna volgde de eerste waarschuwing. Een afstandsschot van JVZ eindigde op de deklat. In het afsluitende deel van de eerste helft probeerde Alcides het nog wel, maar tot enig succes in de vorm van een kans en daaruit voortkomend doelpunt leidde het niet. Daarnaast werd JVZ ook resoluter in het onschadelijk maken van een uitval van Alcides. Tot twee keer toe trokken zij behoorlijk aan de noodrem. De eerste versie was er één van donkergeel tot zelfs licht rood. Hoe bijzonder was het dat ondanks dat de scheidsrechter de kaarten op zak hield. Tja…. Ook dat zit dan even niet mee. Niet al teveel later was het dezelfde leidsman die aangaf dat de eerste helft er op zat. Pauze.


In de kleedkamer was er bij de mannen sprake van enige teleurstelling, maar vooral van balen. Dit laatste vooral omdat zij zelf goed in de gaten hadden dat het voetbalniveau lager lag dan dat de heren speler aan kunnen. Dit kan natuurlijk een keer gebeuren, dus dan maar met z’n allen de schouders er onder om daarmee zakelijk de punten binnen te halen. Het koppie moest even omhoog. Tenslotte was het nog steeds nul tegen nul en winnen is dan nog steeds mogelijk.


De tweede helft probeerden de geel-zwarten het wel maar het leverde niet die uitgespeelde kansen op die er nodig zijn om tot scoren te kunnen komen. Alcides B1 wilde wel maar het succes bleef uit. JVZ zag zijn kans schoon en probeerde meer van hun eigen doel af te spelen. We hoopten dat hiermee Alcides meer ruimte zou krijgen achter hun laatste linie. Het werd wel gezien door de heren spelers, echter of de pass kwam niet aan of de aanvallers waren moeilijk bereikbaar. Meerdere spelers gingen daardoor aan de loop met de bal wat voor JVZ weer gemakkelijker verdedigen was. Het één was het gevolg van het ander. Toch bleven de Alcideanen het proberen om vooruit te voetballen in de hoop de wedstrijd in hun voordeel te kunnen kantelen. Een doelpunt helpt daar uiteraard bij. Jammer genoeg was het JVZ die als eerste het net wist te vinden. Een aanval, dat iets weg had van een counter, werd door hen afgerond met een strakke pegel: 1 – 0. Alcides probeerde nadien de wedstrijd weer onder controle te krijgen, maar gezegd moet worden dat, ondanks alle verwoede pogingen, zij geen grip op de wedstrijd kreg. Een tweede doelpunt van JVZ was daar min of meer een afspiegeling van. Hoe hard de Meppelers ook probeerde de aanval onschadelijk te maken, de bal kwam de eigen zestien maar niet uit. JVZ profiteerde er van. Zij pikten de bal op en schoten wederom hard in: 2 – 0. Alcides gaf zich nog niet gewonnen. Een kleine twintig minuten voor tijd leek Alcides de aansluiting te kunnen bewerkstelligen. Een goede voorzet van rechts viel plots voor de voeten van Brecht. De meeste Alcideanen stonden al in de juichstand, maar typerend voor het spel van onze B1 schoot deze anders zo trefzekere aanvaller de bal van dichtbij tegen de lat. Ook dat nog. Toch liet Alcides de moed niet zakken en probeerden zij in de resterende tijd op te stomen naar het doel van JVZ. Wederom was het Brecht die dichtbij dat doel kwam, maar hij werd volgens de scheidsrechter op onreglementair binnen de zestien tot stilstand gebracht. Een pingel was het gevolg. Eén die Jurre als vanouds uitermate koelbloedig wist binnen te schieten: 2 – 1. Zou het dan toch nog lukken? Alcides ging er voor en dus met alles en iedereen in de vooruit. Het mocht niet baten. Sterker nog, JVZ gooide de wedstrijd in de laatste minuten in het slot. Met een counter wist JVZ, Alcides vandaag op de knieën te krijgen: 3 – 1.


Deze pot ging vandaag dus verloren. Super jammer, want het was niet zozeer JVZ die Alcides de das om deed, maar voornamelijk was dit Alcides zelf. Van dat tegen zichzelf stoeien wist JVZ uiteindelijk goed te profiteren. Het is niet anders. Dan volgende week de draad maar weer flink oppakken tegen Staphorst. Voorafgaand is er dan ook weer twee keer getraind, dus dan zit er vast weer een beter ritme in onze B1. Want als Alcides B1 dat ritme weer te pakken heeft, dan is het tot mooie dingen in staat. Laat Staphorst daar dan maar het eerste slachtoffer van worden. Of dat gaat lukken gaan we volgende week zien als zij bij ons op bezoek komen.


 


Tot dan.


Jan