Stap voorwaarts voor jeugdvoetbal in Meppel

Meppel - De samenwerking tussen FC Meppel en Alcides bevalt goed. Zó goed zelfs dat – na het vrouwenvoetbal – sinds dit seizoen bijvoorbeeld óók het A1- en het A2-jongensteam uit spelers van beide clubs bestaan. Een unicum.
 
Adriaan de Jonge stapt in een denkbeeldige tijdmachine en zegt: ‘Tien of vijftien jaar geleden had ik mij niet kunnen voorstellen dat deze jongensteams zouden worden gemixt. Er lag toen ook geen voedingsbodem. Nu is dat helemaal anders. Je mag gerust stellen dat het een grote doorbraak is in het Meppeler jeugdvoetbal. Dit is een forse, maar noodzakelijke stap.’ De bestuurder van FC Meppel zit in de stuurgroep die medeverantwoordelijk is voor de samensmelting van de oudste jeugdteams. Ook Sven Zeeman van Alcides maakt daar deel van uit. De twee hebben met andere vrijwilligers sinds begin dit jaar hard achter de schermen gewerkt om de samenwerking te intensiveren.
Brief
Maar wat heeft FC Meppel en Alcides er eigenlijk toe bewogen om dit bij de A-junioren – tegenwoordig JO19 – te doen? ‘De directe aanleiding is een brief geweest. Van jongens die bij beide clubs, maar ook bij MSC voetbalden. Zij wilden als vriendenteam verder bij één vereniging. We zijn met MSC om de tafel gegaan om die ontwikkeling te bespreken en hoopten met z’n drieën tot een samenwerking te komen, zoals we dat ook doen bij de Minidivisie. Helaas is dat niet gelukt en dus trekken we met z’n tweeën op’, stelt Zeeman.
Ook het feit dat A-junioren een ‘onvoorspelbare lichting’ zijn, speelt mee volgens De Jonge en Zeeman. ‘Jongens gaan aan het werk, gaan studeren buiten Meppel, krijgen andere interesses. Dan is het lastig om als club de kwaliteit te waarborgen en is een samensmelting welhaast onvermijdelijk. En er waren ook spelers die dreigden over te stappen naar d’Olde Veste’54 in Steenwijk, indien wij niet tot een oplossing zouden komen. Dan moet je handelen.’
Trend
De positieve ervaringen die FC Meppel en Alcides al met elkaar hadden, versnelden het proces. ‘De tijd was er rijp voor’, zegt Zeeman. ‘Kijk ook maar eens om je heen. In Sneek, Coevorden en eerder in Zuidwolde is hetzelfde gedaan. Het is simpelweg een trend die is ingezet en die ook wordt gestimuleerd vanuit de KNVB.’
Het zou zomaar kunnen dat de samenwerking tussen FC Meppel en Alcides in de toekomst nog verder wordt uitgebreid. ‘We gaan eerst kijken hoe het bij de A’s gaat lopen’, verduidelijkt De Jonge. ‘De rest van de jongensteams samenvoegen zou op dit moment een te grote stap zijn, maar de weg is al wel geplaveid.’ Zeeman: ‘We hebben niet de bedoeling om uit elkaar te gaan. We krijgen ook veel complimenten vanuit onze achterban. Dat sterkt ons. Dit is een stap voorwaarts voor het jeugdvoetbal in Meppel.'
 

De twee JO19-teams van FC Meppel/Alcides poseren gezamenlijk. (Foto: Frens Jansen)
 

'AlciPel': negen meisjes- en vrouwenteams

 
Meppel - FC Meppel en Alcides hebben inmiddels ook de samenwerking binnen het meisjes- en vrouwenvoetbal sterk uitgebreid. Dit seizoen zijn er maar liefst negen combinatieteams – tot en met de leeftijdscategorie 'Onder 15' (voorheen de C-junioren) – die onder de vlag van ‘AlciPel’ in diverse competities uitkomen. Om precies te zijn: twee vrouwenteams, een MO19-team, drie MO17-teams en drie MO15-teams.
In het kader van deze samenwerking is zaterdag vanaf 16.45 uur een feestelijke bijeenkomst bij FC Meppel gepland, waarvoor alle desbetreffende meisjes, vrouwen, leiders en trainers zijn uitgenodigd.

Bron: Meppeler Courant