De geschiedenis van Alcides in vogelvlucht!

Het is op een zondagmiddag in 1907 dat enkele jongens clandestien in een sloot zitten te kijken naar een voetbalwedstrijd van MVV, welke bij de watertoren aan de Steenwijkerstraatweg wordt gespeeld. MVV is op dat moment een bloeiende vereniging en naast enkele kleine clubs de grootste voetbalvereniging van Meppel.

Hier ontstaat de gedachte, dat, wat die jongens op het veldje kunnen ook door hen kan worden gedaan, namelijk een voetbalclub oprichten. De daad wordt bij het woord gevoegd, er wordt gespaard voor een voetbal en een veldje wordt gevonden bij Rumpt aan de Staphorsterstraatweg voor de wintermaanden. Zo ontstaat op 14 november 1907 het huidige Alcides en heeft nu in 2007 haar bestaansrecht volkomen gerechtvaardigd bij het 100-jarig bestaan. Het toenmalige MVV kon het niet bolwerken en is na ruim tien jaar ter ziele gegaan.

Het eerste jaar wordt er onderling wat gevoetbald, maar daarna worden er onder de naam Hercules enkele wedstrijdjes gespeeld tegen het tweede elftal van MVV. De eerste uitslagen zijn niet geweldig, maar geleidelijk aan gaat het beter.
De snel opkomende vereniging sluit zich in oktober 1909 aan bij de NCVB, de Noord Centrale Voetbal Bond. Er wordt naarmate dat eerste seizoen goed vooruitgang geboekt.

Ook in het seizoen 1910-1911 wordt er in de NCVB-competitie gespeeld.
Op 21 januari 1911 wordt de derde jaarvergadering gehouden en hierin wordt een belangrijke brief van de NCVB behandeld. Er zijn problemen gerezen omtrent de naam Hercules, daar er in Utrecht reeds een voetbalclub met die naam bestaat. Hercules wordt verplicht haar naam te veranderen. Besloten wordt dat de naam van de vereniging in het vervolg ALCIDES zal zijn.

Alcides is een andere naam voor Heracles, Hercules, de nationale held van de Grieken, beroemd om zijn twaalf reuze- of wonderwerken door zijn buitengewone kracht en sterkte. Gedurende dat lopende seizoen wordt nog onder de naam Hercules gespeeld.
 
Meppeler Courant 23 januari 1911
Meppeler Courant 23 januari 1911
 
In 1913 wordt reeds het eerste kampioenschap behaald. In een beslissingswedstrijd tegen de kampioen van afd. B, Entre Nous, wordt het algeheel kampioenschap behaald. Besloten wordt het volgende jaar in de grote NVB te gaan spelen en Alcides komt in de derde klasse terecht. Het begin in de NVB is niet bemoedigend en regelmatig worden nederlagen geleden.

Op 4 augustus 1914 breekt de eerste wereldoorlog uit en hoewel ons land haar neutraliteit behoudt en niet actief deelneemt aan de oorlog, zijn de gevolgen te merken in de maatschappij. Er wordt een noodcompetitie ingevoerd, waarbij geen promotie of degradatie mogelijk is. Het jaar daarop is er zonder te spelen toch promotie voor Alcides naar de tweede klasse. De tweede en derde klasse in het noorden worden omgezet in een eerste en tweede klasse.

Wanneer er weer een reguliere competitie is gaat het voor Alcides beter en in april 1918 wordt door een 6-1 overwinning op SOS in Assen het kampioenschap behaald.
 

Kampioenselftal van 1918
v.l.n.r. Scheidsrechter Gerrit Snoeyenbos, blikkie Smit, Jaap Pen, Johannes van den Berg, Hilbertus Bralten, Gerrit Schuring, Levert de Boer, Jan Edel, aanvoerder Hendrik Arendshorst, Adam Drent, Harm van Sleen, Wessel Hendriksen, Hendrik Geskus, Simon v.d. Rhoer, Hendrik Smelt, Jan Spraakman, Jochem van Sleen en Jan Haverkamp.

 
Alcides belandt in het Walhalla van het noordelijk voetbal. Het Nederlands voetbal is in die tijd verdeeld in vijf afdelingen met elk hun eerste klasse. Hierin spelen dus de beste clubs, waaronder in het westen Feijenoord en Ajax en in het zuiden PSV en Willem 2. De kampioenen van die vijf klassen strijden samen om het kampioenschap van Nederland. Alcides behoort nu tot de elite van het Nederlands voetbal!

Het eerste jaar in de eerste klasse verloopt voor Alcides heel goed en er wordt een derde plaats behaald. In het begin van de twintiger jaren worden de resultaten toch minder. In 1924-1925 kent Alcides een dieptepunt. Met name financieel wordt het moeilijk. Enkele personen lenen Alcides al een bedrag van vijfhonderd gulden, maar het wordt steeds moeilijker. De financiële problemen zijn groot, de prestaties van het eerste zijn abominabel en de klachten tegen Alcides worden in aantal steeds groter. Wanneer er in december 1924 in een wedstrijd tegen Velocitas opnieuw onregelmatigheden zijn is de maat voor de NVB vol.

Een speciaal in het leven geroepen commissie van de NVB komt op 6 januari 1925 naar Meppel en houdt daar zitting. Verschillende ingezetene worden verhoord en uiteindelijk komt de NVB met het niet mis te verstane ultimatum: of Alcides verdwijnt uit de Bond of men moet onmiddellijk enkele heren aanvaarden in een nieuw te vormen bestuur. Voor het laatste wordt gekozen en komen de heren van Werven, Odding, en Kuipers in het bestuur en zo blijft Alcides voortbestaan.

Al snel gaat het op alle fronten beter en in 1927, bij het twintigjarig bestaan, wordt het kampioenschap van de tweede klasse behaald en via promotie-degradatiewedstrijden is een plaatsje in de eerste klasse veilig gesteld. Hierin wordt enkele jaren achtereen gespeeld.
 
Alcides promoveert naar de 1e klasse
 
Alcides houdt het niet alleen bij voetbal. In 1931 wordt de onderafdeling gymnastiek- en Athletiekafdeling Alcides opgericht.Vele Alcideanen leveren uitstekende prestatie op verschillende atletiekonderdelen bij wedstrijden in het noorden. Er wordt zelfs door twee leden bij de 4x 100 m een Nederlands kampioenschap behaald.

Na jaren gespeeld te hebben op diverse velden is Alcides in de dertiger jaren al geruime tijd op zoek naar een eigen veld.Uiteindelijk wordt een braakliggend stuk grond door werklozen als werkverschaffingsproject bewerkt tot een voetbalveld. Zo ontstaat het terrein “de Bult”, waar Alcides vele jaren haar wedstrijden speelt.

In 1932 wordt het 25-jarig bestaan van Alcides gevierd met een grote receptie en een prachtige feestavond. In seizoen 1933-1934 wordt helaas de laatste plaats bezet en degradatie naar de tweede klasse is een gevolg en het seizoen daarop wordt zelfs moeizaam overleefd in de tweede klasse. Desondanks is de sfeer binnen de vereniging in die jaren opperbest. Het wordt een traditie om tijdens de kerstdagen grote feestavonden worden gehouden, waarbij declamaties, voordrachten en sketches zorgen voor een groot succes.

In 1936 doet ook het clubblad “de Alcideaan” zijn intrede en zou tot eind 2009 de clubleden met allerlei nieuwtjes en berichten op de hoogte houden van het wel en wee binnen de vereniging. Bekende hoofdredacteuren van het clubblad zijn L. (Pa) de Boer, J. Krol, Th. Scheltes en H. Wijngaarden.

In 1940 breken de roerige oorlogstijden uit. Het veld van Alcides wordt ongemoeid gelaten, maar die van zustervereniging MSC niet. Daarom speelt MSC ook haar wedstrijden op het terrein De Bult. Later gevolgd door het eerste en tweede team van MJV.

De prestaties op het voetbalveld zijn redelijk. In het laatste oorlogsjaar wordt besloten niet aan de reguliere competitie deel te nemen daar men het reizen te gevaarlijk vindt voor de spelers. In de jaren na de oorlog moet Alcides veel spelers missen, die de dienstplicht in Indonesië moeten verrichten. Middels het clubblad houdt redacteur Pa de Boer contact met hen met de rubriek “Indonesië seint….”. Het seizoen 1946-1947 wordt afgesloten met een kampioenschap.
 

1e elftal Alcides in 1948
Staand v.l.n.r. Bram Esselbrugge, Tim Kuik, Jan Ribbels, Anne van den Berg, Joop van Sleen, Jaap Knoops, Dick Jongerheld, trainer Huizeling.
Knielend v.l.n.r. Jan Warringa, Henk Bezembinder, Jan Meppelink en Jan Snijder.

 
Bij de promotie-degradatiewedstrijden wordt helaas niet de felbegeerde promotie bereikt. In de jaren daarop worden derde en tweede plaatsen behaald. In augustus 1950 verlaat Alcides het terrein De Bult en wordt het sportpark “de Ezinge” geopend met een geweldige wedstrijd tegen het vermaarde Sneek. Meer dan 3000 toeschouwers wonen de openingswedstrijd bij. In seizoen 1952-1953 speelt Alcides in de oostelijke afdeling en dat zal drie jaar duren. Alcides maakt in augustus 1953 de eerste buitenlandse reis en wel naar Duitsland. Seizoen 1957-1958 wordt afgesloten met een kampioenschap en wordt ook promotie gerealiseerd.
 

Weer promotie in 1958 naar de 1e klasse
Staand v.l.n.r. Henk Haxe, Tinus van Kampen, Pouwel Pouwels, Henk Zwikker, Berend, Jan Jonker, H. Wolting, Fokke v.d. Dolder, D. Boland, Wiecher Oosten, Roelof Bakker en voorzitter Henk Meppelink.
Knielend v.l.n.r. trainer Wim van Buuren, Henk Weide, Freek Brouwer, Cees Kallenkoot, Jan Ribbels en Roelof Mulder.

 
Na enkele jaren volgt helaas weer een degradatie, maar in 1964 is het kampioenschap wederom voor Alcides en dus opnieuw in de eerste klasse.
 

Kampioensteam van 1964
Staand v.l.n.r. Roelof Bakker, Jaap Jager, Bert Bijholt, Nico de Pruis, Klaas v.d. Meulen, Joop Nieuwzwaag, Tommie Lambrechts, Thomas de Boer, Henk Martens, trainer Lodensteijn, leider Henk Haxe,
Knielend v.l.n.r. trainer Jan Meppelink, Joop Woudman, Andre Zomerdijk, Kees Kallenkoot, Henk Weide, Gerrit Weide en Tieme Potman

 
Begin zestiger jaren wordt het plan opgevat een eigen clubhuis te bouwen. Vele jaren van onderhandelingen met de gemeente Meppel volgen, maar uiteindelijk wordt op 6 april 1968 het nieuwe clubhuis geopend door burgemeester Kleyn.
In 1968 wordt ook op initiatief van voorzitter Henk Meppelink de voetbalverening omgevormd tot een sportvereniging. Zo komen korfbal, basketbal, schaken, handbal tafeltennis als een afdeling bij SV Alcides. In 1974 gaat de sportvereniging echter weer ter ziele.

De zeventiger jaren worden gekenmerkt door een diepe val van de eerste naar de derde klasse, maar gelukkig weet de club zich hier weer krachtig uit te werken en in 1978 wordt opnieuw de eerste klasse bereikt.
 

De spelers uit 1978, die zorgden voor het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse:
Staand v.l.n.r.: trainer Johan van Veen, grensrechter Kees Kallenkoot, verzorger John Schilthuizen, Ton Henzen, Eddy Gelmers, Peter Arends, Joop Koeling, Jan Knol, Tonny Gelmers, leider Jan Luten.
Knielend v.l.n.r.: Teun Lok, Chiel Paasman, Jan Wijngaarden, Jan Mager, Roelof ten Veen, Jan Lijzen, Henk Swierenga en Henk Haxe jr.

 
In deze jaren heeft Alcides ook een zaterdagafdeling. Deze afdeling zal meer dan 25 jaar bestaan. De jaren tachtig kenmerkt een gaan van de tweede naar de eerste klasse en weer terug. In november 1982 wordt op grootse wijze het 75-jarig bestaan gevierd. De supportersvereniging organiseert een geweldige sponsorloop, die zoveel geld oplevert dat een lichtinstallatie aangebracht kan worden rondom het hoofdveld. In de jaren tachtig zijn grote profclubs als Feyenoord, Ajax en PSV als tegenstander te bewonderen op Ezinge, waarbij ook Johan Cruyff zijn opwachting maakt. Zelfs het Spaanse Barcelona komt in Meppel spelen als tegenstander van Alcides.

In de negentiger jaren herhaalt zich de situatie van de zeventiger jaren. Een duikeling van de eerste naar de derde klasse. Maar dan breken vanaf 2000 de jaren van de periodekampioenschappen aan en door goed in de nacompetities voor de dag te komen worden enkele promoties behaald en speelt Alcides vanaf 2005 weer in de eerste klasse, zoals twee regels uit het aloude clublied van Alcides al aangeven:
 
“Wij hebben het op eigen kracht,&
tot Noord’lijk eerste klas gebracht!''

 
Daar stopt het echter niet. In de nacompetitie van seizoen 2007-2008 weet Alcides opnieuw de finale van de nacompetitie te behalen. Omringd door geel-zwart uitgedoste supporters speelt Alcides tegen Sc Erica op het veld van vv Hoogeveen een geweldige finale. Door een zege van 4-0 wordt voor het eerst in haar bestaan de Hoofdklasse bereikt.
 



De ploeg o.l.v. trainer Berry Zandink met een open bus door Meppel heen voor de Huldiging.
 
Het eerste jaar slaagt men erin zich met een verrassend competitieslot te handhaven. Een 11e plaats is het resultaat. Ook op andere fronten gaat het crescendo. In de zomer van 2009 wordt op het hoofdveld een prachtig kunstgrasveld aangelegd met een nieuwe verlichting .Ook worden er nieuwe kleedruimtes gebouwd met daarboven diverse vergaderruimtes, een sponsorhome en fitnessruimte. Deze nieuwe accommodatie is hoofdklasse waardig!

Het tweede seizoen in de hoofdklasse, 2009-2010,wordt een 10e plaats behaald. Vanaf het seizoen 2010-2011 gaat het zeer goed in de hoofdklasse. In maart 2011 wordt een vierde positie op de ranglijst ingenomen en sindsdien speelt Alcides altijd om de bovenste plekken. In 2012 én 2013 speelt het zelfs mee in de nacompetitie om een plaats in de zogeheten Topklasse.
Aanmelden als speler of vrijwilliger
Univé Meppel
Digizijn